Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a caracterizat raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, publicat miercuri de Comisia Europeana, drept unul "pozitiv in ansamblul lui". Ministrul Pivniceru precizeaza ca, potrivit raportului, ministerul a elaborat o strategie multianuala pentru intrarea in vigoare a celor 4 Coduri. Raportul mai evidentiaza ca remarca pozitiva masurile legislative care au transformat ICCJ intr-o adevarata Curte de Casatie, masuri initiate, potrivit Monei Pivniceru, de Ministerul Justitiei.

Declaratii Mona Pivniceru

  • Data intrarii in vigoare a Codului de procedura civila - 15 februarie
  • La data de 15 februarie, atat Codul de procedura civila cat si legea de degrevare a instantelor vor intra impreuna in vigoare.
  • despre raportul MCV: Raportul este pozitiv in ansamblul lui.
  • Raportul retine ca MJ a elaborat o strategie multianuala pentru intrarea in vigoare a celor 4 Coduri.
  • S-a elaborat acel memorandum care a impartit pe durata a 3 ani pasii legali si de infrastructura urmand ca la finalizarea a 3 ani, sistemul judiciar sa poata primi toate aceste 3 Coduri.
  • Guvernul a luat o serie de masuri privind resursele umane si financiare.
  • Am implementat toate masurile prevazute de memorandum pentru anul 2013.
  • Asteptam adoptarea de catre Parlament a bugetului MJ.
  • A mai ramas in discutie doar legea de punere in aplicare a Codului de procedura penala.
  • O alta remarca pozitiva din raport priveste modificarile legislative ale MJ de natura a transforma ICCJ intr-o adevarata Curte de Casatie.
  • MJ a fost initiatorul unor masuri legislative in acest sens.
  • Raportul remarca pozitiv procedura de promovare a magistratilor, noile dispozitii.

Intrebata cum comenteaza criticile din raport referitoare la prezenta in guvern a unor ministri cercetati penal, Mona Pivniceru a raspuns: "Chiar raportul, in concluziile sale, mentioneaza urmatoarele: 'Desi Constitutia si rolul si hotararile Curtii Constitutionale au fost respectate, angajamentele referitoare la protectia sistemului judiciar impotriva atacurilor, la inlocuirea ministrilor impotriva carora au fost pronuntate hotarari', deci pronuntate hotarari 'in materie de integritate si la demisia parlamentarilor care fac obiectul unor hotarari definitive in materie de incompatibilitate si conflicte de interese sau care au fost condamnati definitiv pentru coruptie' sa se faca un pas inapoi.

Ceea ce inseamna ca chiar in viziunea Comisiei trebuie sa discutam despre hotarari judecatoresti definitive. La stiinta mea, la acest moment nu sunt ministri care sa fi fost condamnati definitiv printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila si sa continue sa fie membri ai Guvernului Romaniei".

"Cu privire la atacurile din presa, este o chestiune care vizeaza in primul rand apararea independentei sistemului judiciar de catre Consiliul Superior al Magistraturii, ceea ce cumva excede din competentele ministrului de justitie", a continuat ministrul.

Intrebata care este parerea sa cu privire la ancheta EVZ.ro conform careia consiliera sa Cristina Manda ar fi fost partenera de afaceri cu un fost ofiter de securitate, Mona Pivniceru a declarat: "Este o chestiune care pe mine personal nu ma intereseaza. Pe mine la acest moment ma intereseaza daca acea persoana are toate garantiile de integritate cerute de statul roman si profesionalismul necesar pentru a face fata unei functii sau unei profesii destul de complicate si hartuite cum e aceea de consilier al ministrului. Restul ziselor, spuselor, biografiilor romantate, neromantate care se fac, din moment ce nu ajung la limita legii care sa ma impiedice pe mine sa imi aleg un consilier in conditiile legii - chiar nici nu sunt la curent si nici nu cred ca ma intereseaza".

Intrebare: I s-a refuzat certificatul ORNISS doamnei Manda?

Mona Pivniceru: Nu. Doamna consilier Manda are certificat ORNISS si are un certificat mai inalt decat nivelul ORNISS pentru ca a negociat tratatul cu NATO.

Citeste si: