Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a anuntat ca in sedinta de Guvern de miercuri a fost aprobata ordonanta de urgenta prin care compania Unifarm, din subordinea Ministerului Sanatatii, va putea contracta un imprumut de la Trezoreria statului, pentru a achizitiona medicamente pentru situatii speciale, precum cele necesare bolnavilor de cancer. Nicolaescu a precizat ca Unifarm va primi echivalentul in lei a sumei de 800.000 euro.

O a doua ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de miercuri ofera posibilitatea Ministerului Sanatatii sa majoreze capitalul social la cele doua companii pe care le are in subordine - Unifarm si Antibiotice Iasi - astfel incat acestea sa poata achizitiona medicamentele cuprinse in programele nationale de sanatate. Nicolaescu a precizat ca cele doua companii vor primi cumulat circa 2 milioane de euro.

"Astazi (n.r. miercuri), in Guvern, am adoptat doua OUG. Una dintre ele se refera la imprumutul pe care il poate contracta cu Trezoreria statului compania Unifarm care este in subordinea Ministerului Sanatatii si are ca aatributii importul si comercializarea de medicamente pentru situatii speciale. Prin aceasta companie incercam sa derulam toate acele procese economice care sunt aferenta in special medicamentelor care nu se pot asigura in mod curent, medicamentelor care nu au aprobare de punere pe piata in mod curent si pentru a putea sa satisfacem diverse necesitati ale pacientilor romani putem sa facem importuri speciale", a declarat Nicolaescu.

Ministrul a precizat ca Unifarm are nevoie de bani pentru a face asemenea importuri, in cele mai multe cazuri plata fiind solicitata in avans. "Prin acest imprumut punem la dispozitia companiei fondul de rulment necesar cu care poate sa opereze", a precizat ministrul Sanatatii.

"Prin a doua ordonanta de urgenta, Ministerul Sanatatii a primit aprobarea sa poata sa majoreze capitalul social la ambele companii pe care le are in subordine -pe langa Unifarm si compania Antibiotice Iasi-, incat sa creasca si mai mult gradul de cash flow, cu alte cuvinte sa aiba finantarea superioara si una si cealalta ca sa poata sa intervina atunci cand avem nevoie in achizitionarea de medicamente, ma refer strict la programele nationale de sanatate, medicamente cuprinse in programele de oncologie, programul de diabet, programul de HIV-SIDA."

Guvernul nu a stabilit si nivelul majorarilor de capital de la cele doua companii. Potrivit ministrului, ordonanta aprobata miercuri de catre Executiv modifica Legea sanatatii astfel incat sa poata fi permisa majorarea de capital. Dupa intrarea in vigoare a Ordonantei, vor fi stabilite si nivelurile prin ordin de ministru.