Schimb dur de replici intre Raluca Turcan si Ecaterina Andronescu in sedinta reunita a comisiilor de educatie din Parlament in care a fost votat bugetul pe 2013 al Ministerului Educatiei. "Daca doriti sa ne pacaliti asa cum a facut doamna ministru Andronescu, (…) aveti libertatea sa va manifestati", a declarat Turcan, nemultumita de faptul ca membrii comisiei au adoptat amendamentele propuse de Andronescu si au propus respingerea tuturor celorlalte. "Stimata doamna secretar a comisiei de invatamant de la Camera, tupeul si indarjirea nu tin loc nici de logica, nici de inteligenta", a replicat Ecaterina Andronescu.

Ecaterina Andronescu si Raluca TurcanFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
  • Vezi mai jos schimbul de replici dintre Raluca Turcan, deputat PDL, secretar al Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, si Ecaterina Andronescu, senator PSD, presedintele Comisiei pentru invatamant din Senat:

Raluca Turcan: Dragi colegi, aici nu e vorba nici de o competitie de logica, nici de o incercare de-a mea de a va demonstra rezistenta. Ci este pur si simplu o lupta pe care vreau s-o duc in aceasta comisie pentru a milita in privinta a doua lucruri: 1. statutul unui parlamentar, fie ca e el de opozitie sau la putere. Vreau ca un parlamentar, indiferent de locul pe care il ocupa temporar, sa aiba dreptul sa se manifeste in acelasi regim cu ceilalti colegi. 2. vreau ca intr-o comisie care se numeste comisie pentru educatie sa pot sa sustin interesele pe de o parte ale locuitorilor colegiului meu, colegiul 2 din Sibiu care au nevoie de niste investitii minore, dar care pentru ei sunt vitale, si in acelasi timp sa militez pentru niste teme pe care eu le consider importante si ministrii au spus ca sunt importante. Cum ar fi masa calda, programul after school, invatamantul profesional. Sunt trei teme pe care voiam sa am ocazia sa le dezbat in aceasta comisie.

Daca dvs. doriti doar sa va aratati forta, daca doriti sa ne pacaliti asa cum a facut doamna ministru Andronescu, daca doriti sa fie o competitie pe vorbe si nu pe fapte, aveti libertatea sa va manifestati ca atare. Imi pare rau ca nu v-ati ridicat la nivelul altor presedinti de comisii care au acceptat amendamentele opozitiei si care au stiut sa se comporte democratic. Este pentru prima data cand ca parlamentar nu am dreptul sa imi sustin niste amendamente. Si vreau sa va mai spun ca iese la iveala demagogia multora dintre dvs. Pentru ca erau amendamente pe care colegi din dvs de la USL le-au facut si dvs. nu va pasa de ele.

Ecaterina Andronescu: De felul meu nu sunt un om conflictual si cred ca daca Dumnezeu ne-a trimis pe pamantul asta avem o misiune. Nu aceea de a ne certa intre noi. Stimata doamna secretar a comisiei de invatamant de la Camera, tupeul si indarjirea nu tin loc nici de logica, nici de inteligenta. Si nu ma mai obligati sa va raspund altadata. Pentru ca nu sunt un om conflictual si am venit aici si am spus aceste amendamente sunt ale comisiei, nu ale mele. Despre ce vorbiti? Va rog sa va intoarceti cu un an in urma. Va rog sa revedeti filmul atitudinii dvs. in Parlamentul Romaniei si comportamentului pe care l-ati avut fata de opozitia de atunci. Credeti ca am uitat? Nu ne jigniti inteligenta si memoria!

Raluca Turcan: Ma asteptam cand nu aveti argumente sa nu jigniti. As dori cineva sa isi ceara scuze. Nu generalizati si cand nu aveti argumente nu jigniti. Atata tot, in rest suntem colegi.

Tilvar Angel, deputat PSD, presedintele Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor: Doamna Andronescu, va rog sa imi permiteti sa prezint eu scuzele pentru felul in care ati fost tratata in ultima parte a sedintei noastre si as vrea sa cred ca ceea ce ati auzit nu reprezinta punctul de vedere al tuturor membrilor comisiei, ci doar un caz care tine mai curand fie de o cariera politica ce se doreste a fi reluata si dezvoltata, fie de alegerile interne din mai stiu eu ce partid.

Citeste si: