"Spun raspicat - niciodata nu am vorbit atunci de clasa pregatitoare", a declarat fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, referitor la procesul verbal al sedintelor Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor din perioada august 2002. Amintim ca documentul arata ca in 2002 consilierul ministrului Educatiei, Gabriel Negrea, spune ca "s-a luat decizia de infiintare a clasei pregatitoare, obligatorii, de la 6 ani". "D-na ministru Ecaterina Andronescu crede ca varianta cu scoala care incepe la 6 ani este foarte buna si nu vrea sa se strice ceea ce este bun", se mai arata in procesul verbal din 2002.

Ecaterina AndronescuFoto: Agerpres

Astazi, 29 ianuarie, inaintea sedintei comisiilor reunite ale educatiei din Parlament, Ecaterina Andronescu a declarat ca "in 2002 am propus modificarea legii invatamantului, legea 84/1995. Pana la acel moment, legea stabilea un invatamant obligatoriu de 8 clase si mai era Albania, nu stiu Bulgaria - cred ca trecuse la un numar mai mare de clase in invatamantul obligatoriu. Deci era obligatia noastra sa mergem spre 10 clase, ceea ce s-a si intamplat".

"Al doilea criteriu pentru care am modificat legea atunci s-a legat de deschiderea invatamantului primar spre varsta de 6 ani. Daca o sa cautati legea veche a invatamantului o sa vedeti ca parintele unui copil de 6 ani, in functie de modul in care copilul a evoluat, poate sa-l trimita in clasa I sau sa ramana inca un an in gradinita. Deci deschiderea invatamantului spre 6 ani a fost de asemenea un obiectiv pe care l-am realizat prin lege. Ce am mai vrut atunci sa fac, dar nu am reusit, a fost grupa pregatitoare", a spus fostul ministru al Educatiei.

La precizarea jurnalistilor ca in procesul verbal din 2002 era trecuta "clasa pregatitoare", Ecaterina Andronescu a declarat: "Este inexact. Daca un deputat (Anghel Stanciu, presedintele Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor - n.red.) a pronuntat lucrul acesta, este treaba celui care a pronuntat. Eu stiu cu ce proiect m-am dus in Parlament si acel proiect l-am discutat cu toate grupurile parlamentare".

Fostul ministru a sustinut ca "grupa pregatitoare care era grupa din gradinita care preceda intrarea in clasa I cred ca era normal sa fie obligatorie, pentru ca copilul care merge un an intr-un proces care accelereaza achizitiile in cunoastere nu face decat un pas mai mare in dezvoltarea sa".

"Spun raspicat - niciodata nu am vorbit atunci de clasa pregatitoare. Pe mine memoria chiar nu m-a lasat. Atunci am insistat sa deschidem invatamantul spre 6 ani, pentru ca pana atunci parintele era obligat sa isi trimita copilul la scoala la 7 ani. Mi se pare normal ca invatamantul sa se adapteze la ceea ce ne arata realitatea societatii", a continuat Ecaterina Andronescu.

Ce arata documentul din 2002

Ministerul Educatiei a propus in 2002 introducerea invatamantului obligatoriu de la 6 ani, prin infiintarea clasei pregatitoare - dupa cum anunta pe 26 august 2002 Gabriel Negrea, consilier al ministrului Ecaterinei Andronescu la acea vreme. Procesul verbal al sedintelor Comisiei pentru invatamant din perioada 26-29 august 2002 il citeaza pe consilierul ministrului spunand ca "53 % din statele analizate (din Europa - n.red.) au varsta de debut in invatamant la 6 ani. De aceea s-a luat decizia de infiintare a clasei pregatitoare, obligatorii, de la 6 ani. Prin aplicarea acestei strategii se urmareste imbunatatirea rezultatelor scolare, eliminarea repetentiei, reducerea ratei de nescolarizare. Pentru anul scolar 2002- 2003 s-a propus un program pilot, in 12 judete".

In aceeasi sedinta, Anghel Stanciu (pe atunci parlamentar PRM, trecut la PSD in noiembrie 2005), la acea vreme presedinte al Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, a informat membrii comisiei ca "clasa a V-a din anul 1999, (anul publicarii Legii invatamantului, care prevede ciclul gimnazial de 9 clase) trebuie sa faca 9 clase. (...) Ministerul propune o alta varianta si anume clasa pregatitoare care sa inceapa la 6 ani. Numai ca acest lucru nu poate fi incadrat in textul Legii invatamantului, care prevede altceva, deci va trebui modificata legea sau emisa o ordonanta de urgenta".

"D-na ministru Ecaterina Andronescu crede ca varianta cu scoala care incepe la 6 ani este foarte buna si nu vrea sa se strice ceea ce este bun", se arata in procesul verbal al sedintelor Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor din perioada 26 - 29 august 2002.

Documentul integral din 2002

Camera Deputatilor

Citeste si: