Taxiurile la comanda vor putea prelua pasagerii de pe esplanada de la etajul 1 a Terminalului Sosiri, in timp ce taxiurile aflate in asteptare vor prelua clientii de pe esplanada de la parter a Terminalului Sosiri, masura urmand sa fie pusa in aplicare in cel mult 20 de zile, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor. In plus, Fenechiu a declarat ca numarul taxiurilor in asteptare la aeroport va fi limitat la trei autovehicule, iar taxiurile venite la comanda vor avea acces pe esplanada de la etajul 1 a terminalului sosiri doar dupa ce clientul va comunica numarul de identificare al taxiului catre un operator ce va ridica bariera.

Taxiuri in BucurestiFoto: Agerpres

"Pentru a reglementa activitatea de taximetrie pe Aeroportul Henri Coanda, am decis ca taxiurile la comanda sa preia pasagerii de pe esplanada de la etajul 1 a terminalului sosiri, in timp ce taxiurile aflate in asteptare vor prelua clientii de pe esplanada de la parter a Terminalului Sosiri. Masura va fi posibila prin modificarea HG nr. 1208/2009, privind infiintarea Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti - S.A., astfel incat aceasta va capata si atributii de ordine interioara. Procedurile de modificare a hotararii de guvern vor fi demarate chiar in cursul zilei de astazi (marti, 29 ianuarie, n.r.), astfel incat in cel mult 20 de zile schimbarile anuntate sa devina operationale", a spus ministrul Transporturilor, informeaza Agerpres.

Potrivit acestuia, taxiurile la comanda vor putea stationa cel mult 15 minute intr-o parcare gratuita pusa la dispozitie de Aeroportul Otopeni, o eventuala prelungire sau diminuare a acestui interval urmand sa fie decisa in functie de feed-back-urile primite de la prestatorii activitatii de taximetrie.

"In momentul in care va face o comanda de taxi, clientul va intra in posesia unui numar de identificare referitor la taximetrul care se va prezenta la aeroport, dar si compania de care apartine vehiculul in cauza. Ridicarea barierei care permite accesul catre esplanada de la etajul 1 a terminalului sosiri va fi posibila doar dupa transmiterea, de catre un operator, a numarului de identificare comunicat de client. In ceea ce priveste taxiurile aflate in asteptare la esplanada de la parter a aceluiasi terminal, numarul lor va fi limitat la trei autovehicule, dupa ocuparea unei masini putand veni la asteptare un alt taximetru stationat in zona de parcare", a mai spus Relu Fenechiu.

Acesta a mai spus, totodata, ca in incinta aeroportului vor fi infiintate mai multe posturi telefonice, de unde pasagerii vor putea apela gratuit doar numerele companiilor de taximetrie.

La ora actuala, in raza Aeroportului Henri Coanda isi desfasoara legal activitatea 700 de taximetre. In urma modificarii HG nr. 1208/2009, permisele de acces in zona de asteptare clienti vor putea fi retrase dupa numai doua abateri, in prezent fiind necesare patru abateri pentru ca taximetristii sa-si piarda acest drept, mai scrie Agerpres.

Masurile legate de activitatea taximestristilor de la Aeroportul Otopeni vin dupa numeroase reclamatii facute de pasageri si clienti, precum si dupa scandalul uciderii studentei japoneze. Pe 15 august 2012, Yurika Masuno, studenta din Japonia, a fost abordata, de Vlad Nicolae in incinta Aeroportului "Henri Coanda" Otopeni-Bucuresti si doua zile mai tarziu a fost gasita moarta, la marginea unei paduri din Corbeanca.

Dupa uciderea japonezei, a izbucnit un scandal privind siguranta celor care tranziteaza Aeroportul Otopeni, care a dus la controale la taximetristii din zona aeroportului si a culminat cu demiterea directorului companiei Aeroporturi Bucuresti Cornel Poterasu.