UPDATE 3: Coplata, in cuantum maxim de 10 lei, va trebui achitata de pacienti o singura data, la externarea din spital, a precizat ulterior ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu, intr-o videoconferinta cu managerii unitatilor medicale.

"E o decizie politica pe care am luat-o ca aceasta sa nu depaseasca zece lei. Deci plafonul maxim sa fie zece lei. In cadrul legii, pe care trebuie sa o respectam, avem limita minima si limita maxima. In acest moment, avem limita maxima fixata la zece lei, urmeaza ca in cadrul negocierilor contractului-cadru sa vedem care este limita minima sau daca stabilim mai multe limite minime, in functie de patologii, de specialitati. E o discutie pe care o deschidem, va rog sa aveti initiative", le-a comunicat Eugen Nicolaescu sefilor unitatilor medicale, potrivit Agerpres.

Nicolaescu a mai anuntat ca a cerut un studiu privind cele mai frecvente 10 cazuri de internari ce ar fi putut fi rezolvate in ambulatoriu sau prin internari de o zi, pentru a le pune la dispozitia managerilor de spitale, in vederea reducerii numarului internarilor.

Nicolaescu le-a transmis managerilor de spital, in videoconferinta de la Guvern, ca 40% din internarile care se fac ar putea fi rezolvate prin spitalizari de o zi sau in ambulatoriu si a atras atentia acestora ca trebuie sa elimine internarile fictive sau nejustificate.

"Vrem ca prin acest sistem sa facem bine cat mai multi bolnavi in ambulatoriu. Spitalizarea de o zi poate fi o sursa de micsorare a costurilor", a explicat ministrul.

UPDATE 2: Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a declarat jurnalistilor, la Comisia de Sanatate din Parlament ca se va plati o singura data, la externare, nu pe zi, o suma de pana la 10 lei.

"Coplata am reusit sa negociem in discutiile cu FMI sa nu se aplice la toate serviciile medicale ci numai la serviciile spitalicesti pe caz extern cu exceptia medicinii de urgenta. La externare o singura data, nu pe zi, nu pe saptamana, o singura data la iesirea din spital, valoarea ei va fi de pana la 10 lei. Nu s-a hotarat daca o vom face diferentiata, avem discutii. Ea va face parte din contractul cadru," a spus ministrul.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca s-a batut in discutiile cu FMI ca nivelul maxim al coplatii sa fie de 10 lei, ministrul Sanatatii urmand sa elaboreze procedura pana in luna martie, in care se va stabili si daca cei 10 lei se vor achita pe ziua de internare sau doar o data, la externare, potrivit Mediafax.

El a precizat ca lamuriri suplimentare legate de coplata - daca se achita pe zi sau la externare - vor putea fi date de catre ministrul Sanatatii in martie, cand vine si cu pachetul de baza.

"Eu un singur lucru am vrut sa ma asigur si asta am discutat cu cei de la FMI, ca valoarea coplatii in primul rand nu priveste consultatiile, nu priveste medicii de familie, nu priveste tot ceea ce e in afara internarii si in al doilea rand ca nu va depasi o suma de 10 lei. Sigur, pentru cei care nu au resurse financiare conteaza, dar de principiu nu e o suma imposibil de suportat", a spus Ponta.

El a precizat ca s-a batut in cuie ca valoarea coplatii sa fie de maximum 10 lei.

Intrebat daca cei 10 lei se vor achita pe ziua de internare sau doar o data, la externare, Ponta a raspuns: "Tocmai de aceea vreau in momentul in care ministrul Sanatatii face toata procedura pana in martie, intai sa o prezinte in Guvern si dupa aceea si noua".

UPDATE 1: Cuantumul modic al coplatei in sanatate ar putea insuma 10 lei pe zi, o valoare redusa putand insemna esecul in implementarea acestei masuri, a declarat marti seful misiunii FMI in Romania.

"FMI nu este expert in sanatate. Dar introducerea sistemului de coplata este o idee buna, pentru schimbarea tipul furnizorului de servicii, ca vorbim de spitale, policlinici, dispensare. Sistemul de sanatate este scump, iar consumatorii, pacientii trebuie sa aiba alternative. Nu am intrat in detalii referitoare la coplata de 10 lei, daca este pentru perioada de o zi sau pentru perioada internarii. Eu cred ca este pe zi, cel putin asa am inteles. Daca o coplata este foarte mica, masura introdusa va esua", a spus De Vrijer.

Premierul Victor Ponta a declarat luni, dupa intalnirea cu delegatia Fondului Monetar International, ca Guvernul va introduce coplata de la 1 martie, odata cu pachetul de baza, iar masura va viza doar internarile. Potrivit premierului, la momentul externarii din spital se va plati "o suma modica", in cuantumul de 10 lei. Masura nu se aplica la analize, la urgenta, sau la medicii de familie.

Aproximativ 40% din totalul spitalizarilor ar putea fi tratate prin internari de o zi in spitale sau in ambulatoriu de specialitate si nu prin internare continua, a declarat luni seara Adrian Pana, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, transmite TVR News.

Pana a explicat luni seara la emisiunea "Prim Plan" ca acest sistem al coplatii este un mecanism de penalizare a unor activitati medicale care sunt solicitate nejustificat.

Scopul coplatii este acela de a limita internarile care nu sunt justificate - fie internari fictive, fie internari care ar putea fi rezolvate in spitalizare de o zi sau in ambulatoriu, a precizat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii.

Suma platita de pacienti la externare se achita o singura data pentru fiecare episod de spitalizare, nu pe fiecare zi, iar banii obtinuti din coplata raman la dispozitia spitalelor, nu vor fi folositi in alta parte in sistem. De asemenea, indiferent de cat de complexa este spitalizarea si indiferent de rangul spitalului, taxa va fi aceeasi.

Adrian Pana a mai spus ca in toate sistemele publice de sanatate exista anumite taxe, pentru ca sistemul public nu poate face echitabil asigurarii unui pachet de sanatate decent pacientilor.

Introducerea coplatii in sanatate a fost discutata pentru prima data de Ministerul Sanatatii cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana in 2009.

Ministrul Eugen Nicolaescu a explicat ca s-a ajuns la un acord cu FMI in privinta coplatii, adica sa se plateasca doar la spital, cel mai costisitor domeniu.

"O coplata la caz externat.Adica, pe cine iese din spital si nu pe cine se adreseaza spitalului ca sa obtina sau nu un anume serviciu medical. Iar valoarea ei, care va fi cu adevarat o valoare simbolica, o valoare modica, va fi stabilita la contractul-cadru, odata cu 1 martie", a declarat luni Nicolaescu.