Comisia Europeana a lansat luni o consultare publica cu cetatenii europeni pentru a spori eficienta operatiunilor sale de distributie a fructelor si laptelui in scoli, care a permis deja ameliorarea obiceiurilor alimentare ale copiilor, transmite Mediafax.

Cei 500 de milioane de consumatori din UE, precum si organizatiile si autoritatile publice implicate, sunt invitati sa se pronunte printr-un chestionar publicat pe Internet, pentru moment doar in engleza, pe site-ul ec.europa.eu.

Consultarea publica este deschisa pana la 22 aprilie 2013. Programele "Lapte in scoli" si "Fructe la scoala", cofinantate de numeroase state membre, vizeaza incurajarea obiceiurilor alimentare sanatoase la copii, marind in acelasi timp piata acestor produse. In loc de a fi distruse pentru a sustine preturile, laptele este vandut la pret redus, iar fructele sunt distribuite gratuit in scoli.

"Aceasta consultare vizeaza evaluarea impactului celor doua programe si evaluarea modului in care acestea pot evolua, in ceea ce priveste aria produselor oferite copiilor sau de sustinere a masurilor educative", a declarat Comisia intr-un comunicat.

"Rezultatele acestor programe sunt pozitive, atat pe planul sanatatii cat si in ceea ce priveste educatia copiilor privind consumul sezonier. Exploram astfel piste pentru a mari si imbunatati aceste programe", a adaugat comisarul pentru Agricultura, Dacian Ciolos.

UE consacra un buget anual de 180 de milioane de euro pentru aceste doua programe care ajuns la peste 25 de milioane de copii in timpul anului scolar 2010-2011. Aproximativ 43.000 de tone de fructe si legume si 300.000 de tone de lapte au fost distribuite in acel an.

Douazeci si patru de state cu exceptia Finlandei, Suediei si a Marii Britanii participa la operatiunea de distributie a fructelor lansata in 2009 si toate in afara de Grecia iau parte la programul privind distributia laptelui care este operational din 1977.