Aproximativ 40% din totalul spitalizarilor ar putea fi tratate prin internari de o zi in spitale sau in ambulatoriu de specialitate si nu prin internare continua, a declarat luni seara, la emisunea Prim Plan de la TVR1, Adrian Pana, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Pana a explicat ca acest sistem al coplatii este un mecanism de penalizare a unor activitati medicale care sunt solicitate nejustificat.

Scopul coplatii este acela de a limita internarile care nu sunt justificate - fie internari fictive, fie internari care ar putea fi rezolvate in spitalizare de o zi sau in ambulatoriu, a precizat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii.

Suma platita de pacienti la externare se achita o singura data pentru fiecare episod de spitalizare, nu pe fiecare zi, iar banii obtinuti din coplata raman la dispozitia spitalelor, nu vor fi folositi in alta parte in sistem. De asemenea, indiferent de cat de complexa este spitalizarea si indiferent de rangul spitalului, taxa va fi aceeasi.

Premierul Victor Ponta a declarat luni, dupa intalnirea cu delegatia Fondului Monetar International, ca Guvernul va introduce coplata de la 1 martie, iar masura va viza doar internarile. Potrivit premierului, la momentul externarii din spital se va plati "o suma modica", in cuantumul de 10 lei. Masura nu se aplica la analize, la urgenta, sau la medicii de familie.