Ministerul Educatiei a propus in 2002 introducerea invatamantului obligatoriu de la 6 ani, prin infiintarea clasei pregatitoare. "D-na ministru Ecaterina Andronescu crede ca varianta cu scoala care incepe la 6 ani este foarte buna si nu vrea sa se strice ceea ce este bun", se arata in procesul verbal al sedintelor Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor din perioada 26 - 29 august 2002. "Nodul gordian este daca clasa a 9-a va tine de liceu sau de gimnaziu", preciza in urma cu aproape 11 ani presedintele Comisiei pentru invatamant, Anghel Stanciu.

Tot in 2002, Guvernul de la acea vreme a adoptat un Memorandum care prevedea coborarea limitei inferioare a varstei de acces in invatamantul obligatoriu la 6 ani si prelungirea duratei invatamantului obligatoriu la zece clase.

Masurile au fost aplicate in 2011 prin Legea Educatiei Nationale, criticata in repetate randuri de liderii PSD.

Procesul verbal al sedintelor Comisiei pentru invatamant din perioada 26-29 august 2002 arata ca Ministerul Educatiei, condus la acea vreme de Ecaterina Andronescu, propune ca invatamantul obligatoriu sa inceapa de la 6 ani, prin infiintarea clasei pregatitoare care sa fie organizata la gradinita. "Din datele ministerului reiese ca invatamantul superior secundar - liceu - in toate tarile are durata de 3 ani", explica atunci Anghel Stanciu (pe atunci parlamentar PRM, trecut la PSD in noiembrie 2005), presedinte al Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor.

Ecaterina Andronescu sustinea ca orientarea la prelungirea cu o clasa in zona preprimara are cele mai mici dezavantaje si ca "daca s-ar adauga o clasa la gimnaziu, dezavatanjele ar fi mult mai mari".

August 2002: Ministrul Ecaterina Andronescu solicita introducerea clasei pregatitoare

Procesul verbal al sedintelor Comisiei pentru invatamant din perioada 26-29 august 2002 arata ca Ecaterina Andronescu, ministru al Educatiei la acea vreme, sustinea introducerea clasei pregatitoare ca forma de invatamant obligatoriu, pentru ca elevii sa inceapa scoala de la 6 ani.

Pe ordinea de zi a sedintei din 26 august 2002 se afla "prezentarea etapizata a strategiei Ministerului Educatiei si Cercetarii privind trecerea la invatamantul general obligatoriu de 9 clase prin prizma prevederilor Legii invatamantului si aquis-ului comunitar".

Anghel Stanciu (pe atunci parlamentar PRM, trecut la PSD in noiembrie 2005), presedintele Comisiei pentru invatamant, a informat membrii comisiei ca "clasa a V-a din anul 1999, (anul publicarii Legii invatamantului, care prevede ciclul gimnazial de 9 clase) trebuie sa faca 9 clase. Ministerul Educatiei si Cercetarii ar trebui sa publice metodologia examenului de capacitate, care ar trebui sa se stie daca se va tine dupa clasa a VIII-a sau a IX-a. Ministerul propune o alta varianta si anume clasa pregatitoare care sa inceapa la 6 ani. Numai ca acest lucru nu poate fi incadrat in textul Legii invatamantului, care prevede altceva, deci va trebui modificata legea sau emisa o ordonanta de urgenta".

Gabriel Negrea, consilierul Ecaterinei Andronescu, anunta ca "53 % din statele analizate (din Europa - n.red.) au varsta de debut in invatamant la 6 ani. De aceea s-a luat decizia de infiintare a clasei pregatitoare, obligatorii, de la 6 ani. Prin aplicarea acestei strategii se urmareste imbunatatirea rezultatelor scolare, eliminarea repetentiei, reducerea ratei de nescolarizare. Pentru anul scolar 2002- 2003 s-a propus un program pilot, in 12 judete", dupa cum se arata in procesul verbal al sedintelor Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor.

Constantin Corega, secretar de stat pentru invatamant preuniversitar la acea vreme, declara ca invatamantul obligatoriu de la 6 ani "nu se va numi clasa zero, ci clasa pregatitoare", iar "cheltuielile cu salile de la gradinita, unde vor fi clase pregatitoare, sunt cuprinse la bugetele locale". Tot acesta precizeaza ca "invatamantul obligatoriu de 10 ani nu se aplica acum din motive financiare plata manualelor scolare, curricula scolara, formarea profesorilor".

"Dl. secretar de stat Constantin Corega considera ca s-a pierdut in 1989, cand s-a trecut de la invatamantul obligatoiu de 10 clase la 8 clase", se mai arata in procesul verbal. "Dl. secretar de stat Constantin Corega arata ca in conceptia sa, legea nu se poate aplica din 2003 pentru ca nu sunt pregatite conditiile de aplicare, deci legea se va putea aplica din 2007".

Discutiile din Comisia pentru invatamant a Camerei Deputatilor au continuat in sedinta din 28 august 2002.

Fragmente din procesul verbal:

"Dl.presedinte (Anghel Stanciu - n.red.) considera ca este un moment istoric al invatamantului romanesc. In consecinta, pe varianta ministerului clasa pregatitoare pe actualul text de lege nu exista, deci trebuie introdus in lege modificarea ca structura a zonei invatamantului prescolar. In varianta ministerului se ajunge la 9 ani de invatamant nu la 9 clase. Tot din datele ministerului reiese ca invatamantul superior secundar - liceu - in toate tarile are durata de 3 ani. Nu se pot face schimbari de esenta fara a se modifica textul legii invatamantului. Nodul gordian este daca clasa a 9-a va tine de liceu sau de gimnaziu. In concluzie trebuie stabilit daca se abandoneaza ceea ce este in lege, aprobat deja sau se aproba modificarea legii prin introducerea clasei pregatitoare - aceasta fiind problema care va trebui rezolvata in cadrul dezbaterii in Comisie".

"D-na ministru Ecaterina Andronescu mentioneaza ca in acest moment decizia care va fi luata trebuie sa tina seama de locul unde se afla Romania fata de Europa, dar tinandu-se seama si de posibilitatile tarii, traditie. Numai in Romania se mai gaseste invatamant obligatoriu de 8 clase si trebuie sa se faca alinierea la 9 clase. Tendinta, si in celelalte tari, este de deplasarea invatamantului spre varste mai mici, de la 7 la 6 ani. Pentru realizarea acestui lucru se impune modificarea legii invatamantului si de aceea in anul 2001 s-au facut foarte multe analize referitor la costurile, numarul de profesori si de sali. Pentru fiecare varianta care este prezentata in materialul documentar exista si avantaje si dezavantaje. Dintre toate variantele analizate in materialul documentar inaintat, orientarea la prelungirea cu o clasa in zona preprimara are cele mai mici dezavantaje. Daca s-ar adauga o clasa la gimnaziu, dezavatanjele ar fi mult mai mari".

Vicepresedintele Comisiei de invatamant, Anton Ionescu (PNL) "propune ca grupa pregatitoare sa fie clasa I si ministerul sa regleze curricula. Dl. deputat Petru Andea (PSD) subscrie la propunerea d-lui deputat Anton Ionescu de generalizare a clasei pregatitoare. Dl.deputat Vasile Miron (PSD) a studiat propunerile ministerului si varianta cu programul pilot pentru anul 2002/2003. O considera buna si este de acord cu solutia clasa pregatitoare sa devina clasa I si renumerotarea claselor. Dl. deputat Petre Moldovan (PSD) (...) este de acord cu varianta de a incepe clasa I-a la 6 ani".

"Dl. deputat Karoly Vekov (UDMR) opteaza pentru varianta cu 10 clase invatamant obligatoriu, pentru ca nu in jos trebuie sa se dezvolte invatamantul ci in sus. Considera ca aspectul creativ si aplicativ trebuie sa domine in clasele de liceu. Pledeaza pentru adaugarea unei clase dupa clasa a VIII-a. Dl. deputat Marian Ionescu (PRM) sustine invatamantul obligatoriu de 10 clase tinandu-se cont si de traditia care a existat in acest sens in Romania".

"Dl.deputat Iulian Mincu (PRM) considera ca s-a renuntat la introducerea unei clase, dupa clasa a VIII-a, din cauza cresterii costurilor. Daca tot trebuie sa se faca unele sacrificii atunci sa se aplice prevederile legii invatamantului".

"D-na ministru Ecaterina Andronescu precizeaza ca nu este vorba de un efort financiar pe care sa nu-l faca ministerul, ci de faptul ca profesorii de liceu nu vor sa se deplaseze catre gimnaziu si astfel va creste numarul de cadre didactice necalificate".

"Dl.deputat Ionel Marineci (PSD) felicita conducerea ministerului pentru argumentatia stiintifica pe care a adus-o in sprijinul invatamantului obligatoriu de la 6 ani. Opteaza pentru varianta asezarii unei clase inaintea ciclului primar, daca s-ar aseza dupa ciclul gimnazial s-ar transforma intr-o clasa de orientare".

"Dl. deputat Adrian Moisoiu (PRM) propune ca daca este gata proiectul legii invatamantului preuniversitar sa se discute acum si nu sa se modifice legea invatamantului. Opteaza pentru aplicarea solutiei cu 10 clase invatamant obligatoriu".

"D-na ministru Ecaterina Andronescu crede ca varianta cu scoala care incepe la 6 ani este foarte buna si nu vrea sa se strice ceea ce este bun".

"Dl. deputat Paul Magheru (PRM) este de parere ca nu sunt pregatiti copiii sa inceapa scoala la 6 ani. Considera ca organizarea actuala a sistemului de invatamant corespunde recomandarilor europene si nu trebuie facut nimic in graba".

"Dl. vicepresedinte Ferenc Asztalos (UDMR) doreste sa se dea o finalitate acestor discutii unde s-a acceptat ideea ca scolarizarea sa inceapa la 6 ani, si clasa pregatitoarea sa se numeroteze cu clasa I-a. Propune sa se creioneze intentia ministerului pentru a se putea anunta in teritoriu.

Dl. deputat Stefan Lapadat (PRM) sustine varianta cu 10 clase invatamant obligatoriu.

Dl. deputat Emil Rus (PRM) este de acord ca scolarizarea sa inceapa la 6 ani, dar propune ca terminologia sa fie simpla si clara.

Dl. deputat Gheorghe Rosculet (PSD) considera varsta de 6 ani este foarte buna pentru clasa I si sistemul de invatamant sa decurga asa cum l-a conturat ministerul. Este de acord si cu prelungirea invatamantului la 10 ani".

"Dl.presedinte Anghel Stanciu precizeaza ca s-a stabilit prin doua ordine de ministru, succesive si anume ca, clasa a V-a din anul 1999 va fi prima clasa care va face 9 ani. Se impune aparitia unui alt ordin al ministrului, de modificare al celorlalte doua ordine, pentru a exista o baza legala. Trebuie stabilit ce se modifica, ciclul gimnazial sau primar. Apar modificari si in planul de invatamant. Prin acest nou ordin care va apare trebuie precizat cand va incepe ciclul cu 9 ani.

D-na ministru Ecaterina Andronescu subliniaza ca atunci cand va incepe invatamantul la 6 ani se va face un curriculum coerent, de ansamblu. Principiile proiectului legii invatamantului preuniversitar au fost finalizate si ar putea intra in dezbatere curand".

"Dl.presedinte Anghel Stanciu intreaba daca clasa a 9-a va incepe in anul scolar 2003-2004? D-na ministru Ecaterina Andronescu raspunde ca este o solutie, dar dupa vacanta se va veni cu o solutie care va fi comunicata si Comisiei".

Guvernul in noiembrie 2002: Executivul a aprobat un Memorandum care prevede coborarea limitei inferioare a varstei de acces in invatamantul obligatoriu la 6 ani si prelungirea duratei invatamantului obligatoriu la zece clase

In noiembrie 2002, Guvernul anunta printr-un comunicat de presa ca in sedinta executivului din 13 noiembrie 2002 "Guvernul a aprobat un Memorandum cu tema: Invatamantul obligatoriu din Romania". "Dezvoltarea sistemului educational si de formare profesionala din Romania necesita o revizuire a finalitatilor, curriculumului si structurii invatamantului obligatoriu. Romania este printre foarte putinele state europene cu un invatamant obligatoriu cu durata de 8 ani. In prezent, peste 75% dintre statele europene au varsta de debut a invatamantului obligatoriu cuprinsa intre 4 si 6 ani, iar pentru aproximativ 65%, varsta minima de iesire din invatamantul obligatoriu este situata la 16 ani sau mai mult", informa Executivul.

Guvernul anunta ca "Memorandumul prevede coborarea limitei inferioare a varstei de acces in invatamantul obligatoriu la 6 ani si prelungirea duratei invatamantului obligatoriu la zece clase".

"Conform evaluarilor efectuate de specialistii ministerului educatiei si cercetarii, pentru salarii nu vor fi necesare costuri suplimentare fata de cele prevazute in bugetul pentru anul 2003", mai informa Guvernul in 2002.

Documentul integral din 2002

Camera Deputatilor

Ecaterina Andronescu, septembrie 2012: Introducerea clasei pregatitoare in ciclul primar, din toamna, este o idee nastrusnica, fortata si nefinantata

Invatamantul obligatoriu de 10 ani, infiintarea clasei pregatitoare pentru copiii de 6 ani si trecerea clasei a IX-a din invatamantul liceal in cel gimnazial incepand cu generatia de elevi care a inceput clasa a V-a in anul scolar 2011-2012 au fost introduse in Legea Educatiei Nationale care a intrat in vigoare in februarie 2011.

Ecaterina Andronescu a preluat cel de-al treilea mandat de ministru al Educatiei pe 2 iulie 2012. Pe 27 iulie 2012, ministrul Ecaterina Andronescu declara ca introducerea clasei pregatitoare in ciclul primar, din toamna, este o idee nastrusnica, fortata si nefinantata, care, in scolile cu clase I-XII, va aduce la un loc copii de cinci ani si tineri de 18, motiv pentru care, dupa primul semestru, va fi facuta o evaluare.

Potrivit ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, clasa pregatitoare nu a fost pregatita deloc, desi o astfel de masura, care schimba sistemul, trebuie luata dupa un studiu de impact.

Pe 26 iulie 2012, ministrul Ecaterina Andronescu spunea ca legea educatiei trebuie schimbata in sensul ramanerii clasei a IX-a la liceu intrucat scolile gimnaziale sunt majoritatea la tara, iar rezultatele la evaluarea nationala indica faptul ca in mediul rural scoala "s-a degradat nepermis de mult".

Pe 17 septembrie 2012, Andronescu declara ca "dupa primul semestru vom face o evaluare si ne gandim sa intoarcem clasa pregatitoare la gradinita. Ea sa ramana in invatamantul obligatoriu pentru ca este normal ca, inainte de scoala, copilul sa intre intr-o forma de pregatire".

Pe 29 septembrie 2012, ministrul Ecaterina Andronescu anunta ca dupa primul semestru se va face o analiza "cu puncte tari si puncte slabe", pentru a se decide daca aceasta clasa ramane la scoala sau revine la gradinita. "De la doamnele educatoare semnalul este clar: clasa pregatitoare ar trebui sa ramana in gradinita. Sunt foarte multe argumente in favoarea acestei optiunii pe care doamnele educatoare au exprimat-o: faptul ca intr-o scoala avem elevi de 18 ani si copii de cinci ani si jumatate, nu este cea mai fericita situatie cand ies in pauza si unii si altii. De aceea, eu cred ca aceasta analiza ne va duce in situatia sa putem lua o decizie corecta, pentru ca, dupa opinia mea, sa gresesti, poate fi acceptat, dar sa perseverezi diabolic, nu cred ca trebuie sa facem lucrul acesta", a declarat Ecaterina Andronescu.