Drapelul Romaniei din fata sediului Prefecturii Covasna a fost vandalizat in noaptea de sambata spre duminica de persoane necunoscute.bDrapelul a fost taiat in doua locuri, iar Politia a demarat cercetari pentru identificarea autorilor si sanctionarea lor sub aspectul savarsirii infractiunilor de distrugere si ofensa adusa insemnelor nationale, transmite Agerpres.

''In noaptea de 26/27.01.2013, la orele 02,50, patrula din dispozitivul de siguranta si ordine publica din cadrul Politiei Municipiului Sfantu Gheorghe a constatat ca drapelul tricolor expus in fata sediului Institutiei Prefectului Judetul Covasna a fost distrus prin taiere cu un obiect taietor (posibil ciob de sticla sparta sau obiect metalic), acesta prezenta 2 taieturi de cca.10 cm lungime si una de cca.50 cm lungime'', se arata in comunicatul de presa al Inspectoratului Judetean de Politie Covasna.

Prefectul judetului Covasna, Codrin Munteanu e de parere ca acest incident nu este intamplator, ci reprezinta consecinta "faptelor si declaratiilor incitatoare" ale liderilor UDMR Covasna, Tamas Sandor si Antal Arpad, care desconsidera statul roman si simbolurile nationale.

Codrin Munteanu a aratat, printre altele, ca liderii UDMR Covasna refuza sa participe la manifestarile dedicate Zilei Nationale a Romaniei, iar Antal Arpad, care este primarul municipiului Sfantu Gheorghe, nu poarta niciodata esarfa tricolora in ciuda prevederilor legale.

''Sunt unii indivizi care isi au educatia in declaratiile si faptele domnilor Antal si Tamas, au ca reper vorbele si faptele celor doi care saptamanal fac conferinte de presa in care, sub masca promovarii identitatii nationale a maghiarilor, incita de fapt impotriva statului roman si a simbolurilor nationale. Daca ma gandesc doar la faptul ca domnul primar Antal refuza cu obstinatie sa poarte esarfa tricolora sau ca a dat jos drapelul Romaniei de pe cladirea Casei cu Arcade, si nici dupa ce a fost amendat de Parchet nu l-a pus inapoi... Indiferent cine au fost cei care au vandalizat drapelul tricolor din fata Prefecturii, vinovati morali sunt oameni precum Antal si Tamas care nu au inteles ca in calitatea lor de demnitari locali au obligatia de a respecta simbolurile nationale si a contribui la promovarea unui climat de convietuire interetnic normal si armonios'', a declarat pentru Agerpres prefectul Codrin Munteanu.

Acesta a amintit, in context, si faptul ca liderii UDMR Covasna nu s-au delimitat de organizatiile de extrema dreapta, cum ar fi HVIM (Asociatia celor 64 de Comitate - n.r.), care au participat la mitingurile organizate in municipiul Sfantu Gheorghe si in alte localitati din judet.

Drapelul tricolor din fata Prefecturii Covasna, care are o marime de aproximativ 12 metri patrati, a fost amplasat pe data de 24 ianuarie, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Romane pentru a drapa panoul cu inscriptia ''Tinutul Secuiesc'' pe care liderii UDMR Covasna l-au postat in acel loc la sfarsitul anului trecut.

Tamas Sandor si Antal Arpad nu au putut fi contactati pana la ora transmiterii stirii pentru a-si exprima punctul de vedere, mai precizeaza Agerpres.