Premierul Victor Ponta a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca nu este de acord cu faptul ca administratorul judiciar de la Hidroelectrica, Remus Borza, si-a dat contracte propriei case de avocatura pentru a reprezenta compania in instanta, adaugand ca “poate fi in dezacord doar moral” deoarece “legea ii permite”. Ponta sustine ca trebuie schimbata legea insolventei pentru a elimina acest tip de conflict de interese, dar si alte “scheme de fraudare a statului”, acuzandu-l pe Dan Diaconescu ca “se plimba cu Rolls-ul dar nu plateste amenzi si impozite la stat.

Victor Ponta: Insolventa nu inseamna faliment. Insolventa a salvat Hidroelectrica de faliment si anul asta este din nou pe profit. De fapt, ultimele doua luni este pe profit dupa ce era pe pierdere, se ducea in faliment. Si din 5500 de oameni la Hidroelectirca, imi pare groaznic de rau, dar o sa plece cam 150 sau 200. Ceilalti isi pastreaza locurile de munca.

Rep: Sunteti de acord cu ce a facut administratorul judiciar de la Hidroelectrica? Si-a dat propriei case de avocatura contracte.

V.P: Nu, nu sunt de acord. Dar pot sa fiu in dezacord doar moral. Pentru ca in acest moment legea ii permite. Si atunci, proiectul pe care l-am si anuntat, de schimbare a legii insolventei.

Rep: Bineinteles ca nici cu dl Borza nu se poate face nimic.

V.P: In ce sens?

Rep: O sanctiune, ceva. Bun, sunteti in dezacord moral iar omul isi da mai departe contracte.

V.P: Dar stiti foarte bine, comitetul creditorilor este cel care practic il conduce. 80 si ceva la suta sunt banci acolo, statul este cu o parte foarte mica. Insa pe baza acestei experiente si altor experiente cu firme faimoase care intra in insolventa si intre timp o duc foarte bine nemaiplatind nimic la stat vreau sa schimbam legea insolventei.

Rep: Veti introduce acest conflict de interese?

V.P: E un conflict de interese sigur, dar nu doar la aceste cazuri intre administratorul judiciar si societate. Sunt si alte conflicte clare, si de fapt sunt scheme de fraudare a statului. Il acuzam pe un alt domn de fraudare, unul care se plimba cu Rollsurile si nu platea amenzi si impozite. Si-s multi de genul asta.

HotNews.ro a dezvaluit la inceputul anului faptul ca administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, in care Remus Borza este partener, a angajat, in numele societatii, casele de avocatura Borza & Asociatii si Piperea &Asociatii pentru cele 74 de procese pe care compania le are cu creditorii. Pentru onorarii a fost alocat un buget total de 220.000 euro. Hidroelectrica a incheiat contracte cu alte case de avocatura chiar daca exista o ordonanta de urgenta care prevede ca institutiile si companiile de stat care au departament juridic nu pot achizitiona servicii juridice.

Exceptie fac situatiile temeinic justificate. La solicitarea HotNews, Euro Insol a transmis un punct de vedere prin care arata ca Legea insolventei ii permite sa angajeze avocati din afara companiei. De asemenea, mai arata ca Euro Insol si Borza si Asociatii nu s-ar afla in conflict de interese, chiar daca Remus Borza este partener la ambele case, una fiind de insolventa, cealalta de avocatura. Din pozitia de administrator judiciar, Borza conduce, practic, intreaga activitate a companiei.