Corpul de Control al premierului a constatat la nivelul Ministerului Sanatatii un prejudiciu de peste 68,7 milioane lei, reprezentand contributii neincasate in trimestrul IV 2009-trimestrul III 2011, din cauza modului defectuos in care reprezentantii ministerului si-au indeplinit obligatiile, informeaza Mediafax.

Corpul de Control precizeaza ca fapta reprezentantilor Ministerului Sanatatii de a indeplini in mod defectuos obligatiile privind urmarirea incasarii acestor contributii trimestriale, datorate de 23 de platitori, selectati prin sondaj in raport cu sumele notificate, poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, conform Codului Penal.

Constatarile au fost transmise inclusiv Directiei Nationale Anticoruptie, Agentiei Nationale de Integritate si Curtii de Conturi.

Pentru contributiile trimestriale (taxa clawback) aferente perioadei trimestrul IV 2009-trimestrul III 2011, ordinul comun al ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din 2010 a fost emis cu intarziere de aproximativ 8 luni fata de termenul legal, avand drept consecinta necalcularea si neincasarea in termenul legal a contributiei datorate.

Ordinul a fost emis si cu incalcarea dispozitiilor art. 3631 alin. (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, deoarece ministrul si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nu au prevazut obligatia depunerii de catre platitori a declaratiilor aferente trimestrului IV 2009, desi contributia trimestriala era datorata incepand cu data intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 104/2009, respectiv incepand cu trimestrul IV 2009.

La nivelul Ministerului Sanatatii nu a fost constituita o structura de specialitate care sa aiba ca atributie de serviciu gestionarea taxei clawback, in conditiile in care Ministerul Sanatatii avea ca atributie "verificarea si urmarirea incasarilor rezultate din contributiile trimestriale datorate de detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor sau de imputernicitii acestora, fiind astfel incalcate dispozitiile legale. La nivelul Ministerului Sanatatii nu a fost adoptata nici o procedura operationala speciala cu privire 1a gestionarea contributiilor trimestriale, cu incalcarea dispozitiilor legale.

Sumele notificate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate prevazute in centralizatoarele transmise catre Ministerul Sanatatii privind taxa clawback, nu au fost inregistrate in contabilitatea ministerului, in contul debitori "461" si, prin urmare, nu se regasesc nici in contul de executie a bugetului Ministerului Sanatatii - venituri pentru perioada 2010-septembrie 2012, contrar dispozitiilor legale.

Prin neinregistrarea in contabilitatea Ministerului Sanatatii a sumelor notificate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prevazute in centralizatoarele transmise ministerului, acesta din urma, neavand o situatie certa a drepturilor constatate si, implicit a drepturilor constatate de incasat, nu a putut urmari si incasa in termenele legale si in cuantumul fixat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, contributiile datorate de platitori. De asemenea, prin neinregistrarea sumelor notificate, neurmarirea incasarilor si neincasarea contributiilor datorate, reprezentand taxa clawback, Ministerul Sanatatii nu a realizat veniturile proprii ce puteau fi folosite pentru investitii si finantari in sistemul sanitar public, privand sistemul de sanatate de o importanta resursa bugetara.

De la data intrarii in vigoare a ordinului comun, respectiv din iunie 2010 pana in noiembrie2010, Ministerul Sanatatii nu a efectuat niciun demers catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in vederea incasarii veniturilor de la societatile comerciale platitoare ale contributiilor trimestriale. Abia in noiembrie 2010 Ministerul Sanatatii a transmis Casei Nationale de Asigurari de Sanatate situatia incasarilor din taxa clawback, in cuantum de 374.828,15 lei.

Din cauza neinregistrarii in contabilitate a sumelor notificate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate mentionate in centralizatoarele transmise Ministerului Sanatatii, situatia creantelor datorate de platitorii taxei clawback aferenta perioadei trimestrul IV 2009 - trimestrul III 2011, neachitate pana la data intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 77/2011 (01.10.2011), precum si situatia soldurilor contributiilor stabilite inainte de intrarea in vigoare a acestui act normativ nu au fost transmise Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in vederea continuarii procedurilor legale pentru incasarea creantelor bugetare.

Ministerul Sanatatii nu a implementat in termenul stabilit de catre Curtea de Conturi a Romaniei, respectiv pana la data de 31.03.2012, masurile dispuse prin Decizia acesteia nr. 16/V/24.11.2011, privind evidentierea in contabilitate a tuturor drepturilor constatate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate reprezentand contributii trimestriale datorate, precum si cele privind urmarirea incasarii veniturilor din aceste contributii.

Inspectorii au mai descoperit ca directorul Directiei Juridice si Contencios, Angheloiu Gabriela, nu a mentionat nici in declaratia de interese din martie 2011, nici in declaratia de interese din iunie 2012, faptul ca avea calitatea de asociat la societatea Andreeas Decor si nu a mentionat in declaratia de interese ca, la data respectiva, detinea si calitatea de membru in Consiliul de administratie al Spitalului Judetean de Urgenta Alexandria, judetul Teleorman.

In nota de control se mai arata ca, in perioada 2009-2012, Directia Juridica si Contencios din cadrul Ministerului Sanatatii nu a pus in executare hotarari ale instantelor de judecata, cu titluri executorii, iar prin neaducerea la indeplinire de bunavoie de catre institutie a obligatiilor stabilite prin aceste hotarari judecatoresti s-a produs un prejudiciu ministerului in cuantum de cel putin 74,6.6 milioane lei, suma ce reprezinta cheltuielile de executare silita, precum si diferenta dintre debitele actualizate si debitele principale prevazute in titlurile executorii.

Raspunzatori pentru neefectuarea demersurilor legale pentru executarea de bunavoie a obligatiilor stabilite prin hotararile judecatoresti titluri executorii sunt indicati directorii Constantinescu Minola, Grozavu Mirela Nicoleta si Angheloiu Gabriela, care au ocupat aceasta functie in perioada 2009 - 2012.

La momentul efectuarii controlului, Directia Juridica si Contencios a valorificarea dreptului castigat in instantasituatie din care rezulta existenta unui numar de 24 de hotarari judecatoresti titluri executorii care stabilesc In sarcina Ministerul Sanatatii obligatii de plata, ce nu au fost puse in executare voluntar de minister pana la data controlului. Prin urmare, exista riscul ca, in continuare, creditorii sa demareze procedura executarii silite impotriva ministerului, fapt ce va antrena plata unor cheltuieli suplimentare.

Directia Juridica si Contencios nu a efectuat demersurile legale pentru evaluarea prejudiciului suferit de Ministerul Sanatatii ca parte vatamata in dosarul nr. 77987/3/2011, aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, Sectia a-ll-a Penala, avand ca obiect infractiuni de coruptie, in vederea constituirii ca parte civila.

O alta constatare este ca ordinul ministrului Sanatatii din septembrie 2011 prin care Elena Florentina Margarit a fost numita, interimar, in functia de manager al Spitalului Clinic de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie Eforie Nord, judetul Constanta, a fost avizat pentru legalitate de catre directorul Directiei Juridice si Contencios din cadrul Ministerului Sanatatii, desi nu erau respectate conditiile de legalitate ce trebuiau indeplinite pentru ocuparea acestei functii. Astfel, s-a constatat faptul ca avizul de legalitate a fost acordat, cu toate ca la data numirii sale in functia de manager al Spitalului Clinic de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie Eforie Nord, Margarit Elena Florentina nu indeplinea conditia de a fi cadru universitar sau medic primar (ea fiind absolventa a Universitatii "Andrei Saguna" din Constanta, Facultatea de Stiinte Economice, Specializarea Management), si nici conditia de a fi absolventa a unor cursuri de perfectionare in management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sanatatii si stabilite prin ordin al ministrului Sanatatii.

"Avand in vedere dispozitiile art, 13 alin. (12) din O.U.G. nr. 43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie, cu modificarile si completarile ulterioare, care reglementeaza competenta materiala de efectuare a urmaririi penale, daca 's-a cauzat o paguba materiala mai mare decat echivalentul in lei a 1.000.000 euro in cazul infractiunilor prevazute la art. (...) 248 si 2481 din Codul penal', Corpul de control al primului-ministru va sesiza Directia Nationala Anticoruptie, organul de urmarire penala competent sa cerceteze posibilele fapte de natura penala constatate in cadrul actiunii de control privind activitatea Ministerului Sanatatii", se arata in document.

In acest sens sunt indicati directorii Directiei Legislative si Asistenta Juridica/Directiei Juridice si Contencios care nu si-au indeplinit atributiile de serviciu sau le-au indeplinit in mod defectuos, in sensul ca nu au instiintat conducerea ministerului cu privire la existenta unor obligatii de plata stabilite prin titluri executorii sau au instiintat-o tardiv, cu consecinta executarii silite a Ministerului Sanatatii si, implicit, a platii de catre acesta a unor cheltuieli suplimentare, in cuantum de cel putin 74.639,96 lei, directorul Gabriela Angheloiu care a depus la Ministerul Sanatatii declaratiile de interese intocmite in anii 2011 si 2012, care contin date ce nu corespund realitatii privind calitatea de asociat la firma Andreea Decor, directorii Directiei Generale Economice care nu au inregistrat in contabilitatea Ministerului Sanatatii sumele notificate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, transmise in format centralizat ministerului, reprezentand contributiile trimestriale aferente perioadei trimestrul IV 2009 - trimestrul III 2011, avand drept consecinta denaturarea rezultatelor financiare, precum si a elementelor de activ si de pasiv ce se reflecta in bilant.

Sunt indicati si reprezentantii Ministerului Sanatatii care si-au indeplinit in mod defectuos obligatiile legale referitoare la urmarirea incasarii contributiei trimestriale, cu consecinta neincasarii la bugetul statului prin bugetul Ministerului Sanatatii a sumei de 68.744.733,74 lei, reprezentand contributii aferente perioadei trimestrul IV 2009 - trimestrul III 2011, datorate de un numar de 23 de platitori, selectati prin sondaj in raport cu sumele notificate, precum si ministerul care nu a dus la indeplinire masurile dispuse de Curtea de Conturi, pana la termenul din martie 2012,, cu consecinta nerecuperarii prejudiciului cauzat, pe de o parte, de neinregistrarea in contabilitate a tuturor drepturilor constatate, reprezentand contributia datorata, iar, pe de alta parte, de neurmarirea incasarii drepturilor constatate.

Corpul de control va sesiza organele de urmarire penala in legatura cu operatiunile sau actele ilicite constatate in urma desfasurarii actiunii de control, care pot intruni elementele constitutive ale unei infractiuni, urmand ca organul de urmarire penala sau, dupa caz, instanta de judecata sa hotarasca asupra existentei sau inexistentei infractiunii respective si asupra vinovatiei.

Nota de control a fost transmisa Directiei Nationale Anticoruptie, pentru cercetarea posibilelor fapte de natura penala, Ministerului Sanatatii, Secretariatului General al Guvernului, spre informare, Curtii de Conturi a Romaniei, spre luare la cunostinta, Agentiei Nationale de Integritate si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.