Ministrul Muncii Mariana Campeanu a declarat, intr-un interviu pentru Mediafax, ca bugetul pe 2013 asigura plata pensiilor si salariilor celor care depind de minister, dar "orice se poate intampla in lumea asta" si de aceea nu se pot da garantii, desi Guvernul are un buget de dezvoltare, nu de criza.

Mariana CampeanuFoto: AGERPRES

In interviul acordat agentiei Mediafax, ministrul Muncii a declarat ca bugetul aprobat de Guvern asigura plata pensiilor si a salariilor, dar a evitat sa dea garantii privind excluderea oricarei posibile probleme legata de asigurarea platii sau de diminuarea pensiilor si salariilor, explicand ca "Nu poti sa stii niciodata ce se intampla, orice se poate intampla in lumea asta".

Mariana Campeanu a mai spus ca prevederea din Codul muncii potrivit careia angajatorii care primesc la munca la negru mai mult de cinci persoane sunt trimisi in instanta nu a avut niciun efect, deoarece in niciun caz nu s-a dispus inceperea urmaririi penale. Din acest motiv, ministrul Muncii are in vedere modificarea Codului muncii, considerand ca introducerea unor masuri graduale, inainte de instiintarea instantei, ar putea fi mult mai eficiente pentru combaterea muncii la negru.

Demnitarul a precizat ca are in vedere si modificarea Legii salarizarii, explicand ca aceasta, daca ar fi aplicata in forma actuala, ar duce la scaderea salariilor pentru anumiti angajati. Ministrul a mai atras atentia ca in legea aflata in vigoare nu au fost introduse toate meseriile. De asemenea, a mai spus Campeanu, dupa modificarea actului normativ, toate categoriile de bugetari care se afla in primele cinci trepte de salarizare, inclusiv medicii rezidenti, vor beneficia de majorari salariale.

Pe de alta parte, ministrul Muncii spune ca in acest an ar urma sa se revina asupra deciziei de reducere a pensiilor militare.

Mariana Campeanu a mai vorbit in interviul acordat Mediafax despre Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), precizand ca este sigura, desi nu are garantii 100%, ca platile vor fi deblocate in urma auditului care va avea loc pana la sfarsitul lunii.

Ministerul Muncii va avea in subordine si Oficiul Roman pentru Adoptii, iar modificari legislative sunt anuntate si in acest domeniu. Ministrul Mariana Campeanu a precizat, astfel, ca doreste ca procesul adoptiei sa fie scurtat si nu intentioneaza sa deschida adoptiile internationale. "Eu as vrea ca toti copiii romani sa ramana in Romania", a aratat demnitarul.