Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a sustinut vineri, la Alba Iulia, ca nu ar mai fi necesara reamanarea intrarii in vigoare a Codului de procedura civila, avand in acest sens semnale atat din partea Presedintiei, cat si a Parlamentului ca 'vor depune toate eforturile, asa incat procedura sa fie finalizata la 1 februarie'.

"Am aflat ca atat Presedintia, cat si Parlamentul vor depune toate eforturile, asa incat procedura sa fie finalizata la 1 februarie, ceea ce ar insemna ca nu ar mai fi necesara reamanarea Codului, din moment ce, la 1 februarie, legea care ar permite intrarea fara convulsii a Codului in vigoare poate fi adoptata", a declarat ministrul Justitiei, potrivit Agerpres.

Mona Pivniceru a explicat ca, initial, Codul de procedura civila a fost suspendat ca aplicare pana la 1 februarie.

"Pentru ca Codul sa intre in vigoare la 1 februarie, noi am facut un pachet legislativ care se chema 'Propuneri legislative de degrevare a instantelor de anumite cauze', pachet legislativ in care am suspendat de la aplicare anumite dispozitii ale noului Cod de procedura civila pentru imposibilitatea aplicarii lor. Legea a fost intoarsa de la Presedintie la Parlament. E adevarat ca e o chestiune procedurala, iar noi am luat in calcul posibilitatea de reamanare a acestui cod, avand in vedere timpul scurs pana la data intrarii in vigoare si a procedurilor parlamentare care ar trebui sa se desfasoare in acest interval, inclusiv promulgarea legii de catre presedinte", a spus ministrul Justitiei.

"Vazand ca s-au mobilizat si parlamentul si presedintia pentru a face posibila intrarea in vigoare a Codului, sigur ca va intra la termenul fixat", a adaugat Pivniceru.

In ceea ce priveste camerele de consiliu, ministrul a subliniat ca dispozitia este suspendata pana in 2016.

"Camerele de consiliu tin exclusiv de infrastructura. Or, ar fi absurd sa intre in vigoare aplicabilitatea administrarii probelor in camerele de consiliu, cand noi stim, matematic, ca nu le avem", a conchis ministrul.

Marti, la Bucuresti, Mona Pivniceru a declarat ca solutia cea mai buna este amanarea intrarii in vigoare a Codului de procedura civila pana la vacanta judecatoreasca pentru a se clarifica situatia legii de degrevare a instantelor si ca sistemul sa fie operational.

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, s-a intalnit vineri la Alba Iulia cu procurorii generali ai parchetelor de pe langa Curtile de Apel Alba Iulia, Brasov, Cluj Napoca, Oradea, Timisoara, Targu-Mures si cu prim-procurorii parchetelor de pe langa tribunalele din raza acestor curti.