Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, a declarat, joi, ca ineficienta companiilor de stat a fost cel mai mare obstacol pentru competitivitatea economiei din Romania, implicand eforturi suplimentare din partea finantelor publice, scrie Mediafax.

"In cazul Romaniei, eu cred ca ineficienta companiilor de stat a fost cel mai mare obstacol in calea competitivitatii, implicand eforturi suplimentare din partea finantelor publice. Aceasta este insa un aspect cheie al programului de reforma convenit de Romania cu FMI. Progresele in acest domeniu ar putea transforma economia romaneasca si ar putea-o face mai atractiva pentru investitori, inclusiv investitorii din Marea Britanie", a afirmat Harris.

El a sustinut un discurs la evenimentul organizat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pentru deschiderea oficiala a sesiunii de tranzactionare si marcarea a doi ani de la listarea Fondului Proprietatea.

"Pentru anul 2013, ne dorim sa vedem numiri de echipe competente si profesioniste la conducerea intreprinderilor de stat, cu manageri capabili sa le transforme in companii de succes. De asemenea, contam pe continuarea programului de privatizare si listarii de pachete minoritare ale companiilor cu capital de stat pe Bursa. Eu cred ca acest lucru este esential pentru dezvoltarea pietei financiare romanesti", a subliniat Harris.

Oficialul britanic a adaugat ca, desi autoritatie romane au reusit in ultimii ani, cu sprijinul FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, stabilizarea macroeconomica, "totusi, Romania a ramas in urma la capitolul reforme structurale, cruciale pentru valorificarea potentialului de crestere pe termen mediu si lung".

Martin Harris a evidentiat si ca "restructurarea companiilor de stat ramane greoaie si presarata cu bariere politice si administrative".

"Iar acolo unde restructurarile au avut loc, este nevoie de evaluari periodice care sa ne asigure ca obiectivele stabilite initial - eficienta, performanta si transparenta decizionala sunt pe cale sa fie atinse", a evidentiat Harris.

El a remarcat rolul activ jucat de Fondul Proprietatea in "monitorizarea companiilor de stat". "Vorbind in numele actionarilor, printre ei investitori britanici importanti, City of London Investment Mangement si Royal Bank of Scotland (RBS), militand pentru respectarea drepturilor acestora si insistand ca aceste companii sa fie conduse si sa functioneze dupa criterii de piata viabile, ati promovat un climat de transparenta si responsabilitate", le-a spus el oficialilor Fondului Proprietatea, prezenti la eveniment.

Ambasadorul britanic a mai indicat si sperantele ca BVB sa joace, cu sprijin guvernamental si al mediului de afaceri romanesc, un rol mai important pentru dezvoltarea pietei de capital.

"Consolidarea si dezvoltarea pietei de capital, absolut esentiala in finantarea economiei, intr-un moment cand majoritatea surselor alternative de finantare, investitii straine directe, venituri repatriate din strainatate, fonduri europene intampina dificultati", a mai spus Harris.