Urmatorul raport al Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania si Bulgaria in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), care va fi prezentat saptamana viitoare, va fi decisiv pentru pozitia statelor membre fata de aderarea celor doua tari la spatiul Schengen, a declarat ministrul irlandez al Justitiei, Egalitatii si Apararii, Alan Shatter, potrivit agentiei bulgare Focus News.

Ministrul irlandez a facut aceasta precizare marti seara, raspunzand unei intrebari adresate de europarlamentarul bulgar Iliyana Yotova cu privire la accederea celor doua tari la spatiul de libera circulatie.

In timp ce prezenta prioritatile presedintiei irlandeze in domeniul justitiei si afacerilor interne la o intalnire a Comisiei parlamentare pentru Libertati Civile, Justitiei si Afaceri Interne, Alan Shatter a asigurat-o pe eurodeputata bulgara ca presedintia irlandeza va face tot posibilul pentru a rezolva problema la reuniunea din martie a Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne (JAI).

Yotova a subliniat insa ca mai multe dintre tarile care au detinut pana acum presedintia UE au declarat drept o prioritate aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, dar ca totul s-a sfarsit cu rezerve din partea unor state membre. Ea a intrebat, de asemenea, ce va face diferit Irlanda ca sa asigure rezolvarea problemei.

Ministrul irlandez a aratat ca multi dintre omologii sai leaga chiar si in prezent decizia de raportul MCV.

"Suntem constienti de ingrijorarile unora dintre statele membre. Mai multe informatii vor fi disponibile la sfarsitul lunii. Aceasta este realitatea", a declarat Shatter, referindu-se din cate se pare la urmatorul raport MCV pentru Romania si la informarea orala cu privire la Bulgaria, ce urmeaza sa fie prezentate saptamana viitoare.

In octombrie anul trecut, Comisia Europeana a anuntat ca ar putea realiza un proiect de raport extraordinar privind Bulgaria, daca va fi necesar. La inceputul lui ianuarie insa, purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, a confirmat ca va fi o informare orala cu privire la Bulgaria.