Fostul secretar de stat in Ministerul Finantelor Gratiela Iordache si fostii sefi ai societatii Galaxy Tobacco, Vasile Duta si Celestini Antonello, au fost achitati in dosarul in care sunt acuzati de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 44 de milioane de euro, dar decizia poate fi atacata cu apel, anunta Mediafax.

Odata cu cei trei, Tribunalul Bucuresti a achitat si persoana juridica Galaxy Tobacco, cercetata pentru evaziune fiscala.

Instanta a decis achitarea lui Vasile Duta si Antonello Celestini, ambii cercetati pentru evaziune fiscala, pe motiv ca fapta pentru care cei doi au fost deferiti justitiei "nu este prevazuta de legea penala romaneasca".

Alaturi de cei doi a fost achitata si Denisa Gratiela Iordache, cercetata pentru complicitate la evaziune fiscala. Aceasta era, la momentul comiterii presupuselor fapte, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Judecatorul a achitat-o pe Iordache pe motiv ca faptei ii lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii de care a fost acuzata de catre anchetatorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

In acelasi context, instanta a achitat-o si pe Livia Badescu, sef serviciu in cadrul Directiei de legislatie in domeniul accizelor din cadrul MFP, la acea vreme.

Tribunalul a lasat nesolutionata actiunea civila fata de societatea Galaxy Tobacco, a respins actiunea civila a MFP impotriva angajatelor de la acea vreme Badescu si Iordache si a mentinut masurile asiguratorii dispuse asupra bunurilor mobile si imobile apartinand lui Duta, Celestini si societatii Galaxy Tabacco, in vederea repararii pagubei produse prin infractiune, pana la concurenta sumei de 186.173.777,29 de lei.

Instanta a mai decis ridicarea sechestrului asigurator pus asupra bunurilor mobile si imobile ale fostului secretar de stat Iordache si ale Liviei Badescu.

Decizia de marti a Tribunalului poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti.

Vasile Duta, Celestini Antonello, Gratiela Iordache si Livia Badescu au fost deferiti justitiei, in decembrie 2010, pentru o evaziune fiscala de 44 milioane de euro, de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a urmatorilor inculpati, care detineau calitatile de mai jos la momentul savarsirii faptelor: Vasile Duta - administrator si director general al SC Galaxy Tobacco SA si Celestini Antonello - presedinte si actionar la SC Galaxy Tobacco SA, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de evaziune fiscala; Gratiala Denisa Iordache - secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) si Livia Badescu - sef serviciu in cadrul Directiei de legislatie in domeniul accizelor din cadrul MFP, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de complicitate la evaziune fiscala; persoana juridica SC Galaxy Tobacco SA (fosta Societate Nationala Tutunul Romanesc), in sarcina careia s-a retinut infractiunea de evaziune fiscala", a informat DNA.

Potrivit DNA, in perioada noiembrie 2007- aprilie 2009, SC Galaxy Tobacco SA a emis si pus in executare doua contracte avand ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra cantitatilor de 231,7 tone si de 871,2 tone tutun brut catre firma italiana SC CTS SRL.

Transferul a fost efectuat din depozite neautorizate ca antrepozit fiscal (Zimnicea, Bucuresti,Tg.Jiu s.a.), cu incalcarea dispozitiilor legale privind antrepozitul fiscal si fara a avea autorizatie de comercializare. Emiterea si executarea celor doua contracte a avut ca scop ascunderea bunului si a sursei impozabile si taxabile si, pe cale de consecinta, neachitarea obligatiilor fiscale catre stat.

Pentru a se sustrage obligatiilor legale de achitare a accizelor si taxei pe valoarea adaugata pentru livrarile de tutun brut sau tutun partial prelucrat, inculpatii Duta Vasile si Celestini Antonello, reprezentanti ai firmei SC Galaxy Tobacco SA, ar fi conceput, succesiv, un ansamblu de manopere frauduloase, menite a ascunde sursa taxabila reprezentata de livrarea a aproximativ 1.000 tone de tutun, in favoarea firmei italiene CTS SRL, a explicat DNA.

Intr-o prima faza, in cursul lunii martie 2008, SC Galaxy Tobacco SA a efectuat o livrare de tutun brut in cantitate de 231,7 tone in favoarea firmei SC CTS SRL din Italia, livrarea facandu-se dintr-un depozit neautorizat ca antrepozit fiscal (Zimnicea), cu incalcarea dispozitiilor privind supravegherea fiscala. Prin urmare, statul roman nu a incasat acciza aferenta cantitatii de tutun brut livrat in Italia, prejudiciul provocat fiind de 8.240.878,8 lei, reprezentand acciza neincasata.

Intr-o a doua faza, in perioada noiembrie 2007 - aprilie 2009, SC Galaxy Tobacco SA a transferat proprietatea a 871,2 tone tutun brut din depozite neautorizate ca antrepozit fiscal (Bucuresti, Rm.Sarat, Urziceni, Tg.Jiu) catre SC CTS SRL Italia, prin intocmirea unor acte juridice frauduloase si operatiuni fictive, scopul final fiind eludarea obligatiilor fiscale (achitarea TVA si a accizei aferente cantitatii de tutun) prin ascunderea sursei impozabile. Prin neplata obligatiilor fiscale a fost creat un prejudiciu de 177.932.898,49 lei.

"In aceasta a doua situatie, producerea pagubei a fost inlesnita de activitatea inculpatelor Iordache Gratiela Denisa, in calitatea sa de secretar de stat in MFP, exercitand cumulativ si atributiile de director la Directia de legislatie in domeniul accizelor si Badescu Livia, in calitatea sa de sef serviciu - Directia de legislatie in domeniul accizelor din cadrul MFP. Acestea, cu intentie, au semnat o adresa de indrumare si asistenta de specialitate acordata autoritatilor fiscale, in speta catre Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) din cadrul ANAF, avand ca efect scutirea de la plata accizelor a transferului de proprietate a tutunului brut de la Galaxy Tobacco SA la SC CTS SRL (prin calificarea ca civil a raportului comercial semnat intre cele doua societati). Adresa in cauza avea caracter obligatoriu, organele regionale ale ANV aplicand-o in sensul permiterii scoaterii din tara a celor 871,2 tone tutun fara plata accizei si a TVA", a aratat DNA.

Anterior emiterii acestei adrese, ANV isi exprimase un punct de vedere contrar.

Prin activitatea infractionala descrisa a fost creat un prejudiciu total bugetului de stat insumand 186.173.777,29 lei (aproximativ 44 milioane euro), rezultat din neachitarea obligatiilor fiscale aferente transferului celor aproximativ 1.000 de tone de tutun.

Ministerul Finantelor Publice prin ANAF - Garda Financiara s-a constituit parte civila cu suma reprezentand prejudiciul total, respectiv TVA si accize neachitate.