Asociatia pentru Proprietatea Privata (APP) protesteaza, intr-un comunicat transmis redactiei, impotriva faptului ca in proiectul de buget nu sunt prevazute despagubiri pentru fostii proprietari, desi Guvernul ar trebui sa prezinte cel tarziu in aprilie 2013 un proiect de despagubiri conforma deciziei CEDO. APP aminteste ca Guvernul a adoptat recent un memorandum intocmit de ministerul pentru Buget care stabilescte ca pana la 30 ianuarie trebuie elaborat si prezentat in prima lectura proiectul de lege privind reglementarea restituirii proprietatilor.

"Tinand sema de faptul ca acest proiect urmeaza sa cuprinda si masuri de despagubire, ne asteptam ca proiectul de buget pe anul 2013 sa prevada si cheltuielile legate de aceste despagubiri. Am fost surprinsi, deoarece nu am gasit astfel de cheltuieli specificate in proiect", sustine APP in comunicat.

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a pronuntat, in octombrie 2010, prima hotarare pilot impotriva Romaniei in cauza Maria Atanasiu si altii impotriva Romaniei, care suspenda practic cauzele asemanatoare de pe rolul CEDO si obliga astfel statul roman ca in termen de 18 luni sa ia masuri pentru remedierea problemei retrocedarilor. Termenul a expirat in iulie 2012, dar a fost prelungit la cererea Guvernului pana in 12 aprilie 2013.

Premierul Victor Ponta a declarat, la sfarsitul lui 2012,ca plafonarea la 15% a despagubirilor pentru case nationalizate, propusa de Guvernul Ungureanu, nu este o solutie sustenabila deoarece creeaza o discriminare clara, iar singura solutie este esalonarea platilor "pe un termen important de ani" si reverificarea multor dosare.

Asociatiile de proprietari sustin insa ca nu au gasit in bugetul pe 2013 sume destinate despagubirilor. "Am transmis Ministerului Finantelot Publice, Directia de Comunicare , Re-latii Publice, Mass Media si Transparenta o cerere de precizare, aceasta a ramas fara raspuns. In consecinta ne vedem siliti sa plecam de la premisa ca un punct referitor la aceste despagubiri nu a fost prevazut in proiectul de buget pe anul 2013", se mai arata in comunicatul APP.