Parlamentarii romani au votat in mod coplesitor marti sa isi mareasca imunitatea in fata procurorilor, o masura care, cel mai probabil, va nemultumi o Comisie Europeana deja exasperata de eforturile ezitante ale Romaniei de a isi rezolva problema coruptiei la nivel inalt, scrie agentia Reuters.

Marti, plenul reunit al Senatului si al Camerei Deputatilor a adoptat modificarile la Statutul deputatilor si senatorilor cu 309 voturi "pentru", 56 de voturi "impotriva" si doua abtineri. Procedura in caz de retinere, arestare sau perchezitie ceruta in cazul unui parlamentar a ramas nemodificata.

Procurorii romani au in prezent nevoie de aprobarea parlamentului pentru a lansa o procedura de urmarire penala impotriva membrilor, precizeaza Reuters. Inainte de modificarile de marti, comisiile parlamentare evaluau cererile si dadeau un aviz consultativ inaintea unui vot obligatoriu in camera. Cu schimbarile aprobate marti, parlamentul va mai vota in cazul in care comisiile resping cererea procurorilor.

"Acest lucru inseamna ca cererile respinse nu vor vedea niciodata lumina zilei. Procesul va fi blocat in comisii," a declarat pentru Reuters Laura Stefan, specialist Expert Forum.

O alta schimbare aprobata marti atenueaza puterile Agentiei Nationale de Integritate, a carei activitate a fost laudata la Bruxelles. Dupa noul statut, parlamentarii despre care ANI da o decizie de incompatibilitate sau de avere nejustificate isi pot pastra functia pana la o decizie finala a curtii supreme, ceea ce, in sistemul de justitie greoi din Romania, ar putea insemna cativa ani.

La sase ani de la aderare, Romania a inregistrat putine progrese in reformarea economiei dominate de stat si in lupta impotriva coruptiei, mai noteaza Reuters, care aminteste ca, intre 2006 si 2012, procurorii anti-coruptie au trimis in judecata 23 de demnitari si 15 ministri.