Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va relua intr-o sedinta ulterioara procedura de alegere a vicepresedintelui Consiliului dupa ce inainte de sedinta de plen de miercuri judecatorii Cristi Danilet si Alina Ghica si-au retras candidaturile pentru aceasta functie. In acest sens, procedura se va relua pentru ca in perioada urmatoare sa fie depuse noile candidaturi, judecatorul Horatius Dumbrava declarand ca intr-o saptamana sau doua Sectia pentru judecatori a CSM va anunta daca sustine un candidat din randul judecatorilor pentru functia de vicepresedinte. Judecatorii care si-au retras candidatura, Alina Ghica si Cristi Danilet se afla intr-o procedura avansata de revocare din functiile de membri ai CSM.

Alina Ghica si Cristi DaniletFoto: Colaj foto
  • Cristi Danilet: "A fost avansata o procedura de revocare a mea si a Alinei Ghica. Nu candidam pentru ca suntem contestati. Inca nu am primit motivele, temeiele pentru revocarea mea. Voi accepta opinia colegilor. Daca motivele nu corespund legii, voi contesta vointa colegilor".
  • HotNews.ro a transmis live-text principalele momente de la sedinta CSM, precum si transmisiunea video on-line de la sedinta Consiliului. Textul de mai jos reprezinta varianta actualizata a articolului initial

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a intrunit miercuri, de la ora 14:00, in sedinta de plen pentru alegerea vicepresedintelui CSM, functie pentru care aveau depusa candidatura judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet, amandoi fiind la un pas sa fie revocati din CSM dupa ce impotriva lor a fost declansata in toata tara procedura de revocare.

Majoritatea judecatoriilor din tara s-au pronuntat pentru revocarea judecatorului Cristi Danilet

Inainte de sedinta CSM, Judecatoria din Ramnicu Valcea a anuntat ca a trimis Consiliului centralizarea procedurii de revocare cu rezultatele de la toate instantele din tara. Astfel, un numar de 135 de judecatorii din tara s-au pronuntat, dintre care 103 au fost favorabile propunerii de revocare, iar 32 nu au aderat. Pentru a fi implinita procedura de revocare este necesar ca cel putin 89 de instante sa se pronunte "pentru".

Intr-un astfel de caz, in termen de 15 zile de la inregistrarea sesizarii semnate si motivate de reprezentantii adunarilor generale, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din functie a membrului ales.

Intr-o situatie asemanatoare este si judecatoarea Alina Ghica. In cazul ei Curtile de apel s-au pronuntat in majoritate pentru revocarea judecatoarei Alina Ghica din Consiliul Superior al Magistraturii, dupa cum a anuntat pe 21 ianuarie Curtea de Apel Cluj, care centralizeaza rezultatele.

Danilet si Ghica si-a retras candidaturile la vicepresedintie inainte de sedinta

Inaintea inceperii sedintei CSM de miercuri, 23 ianuarie, cei doi judecatori, Cristi Danilet si Alina Ghica si-au retras candidatura la functia de vicepresedinte.

Cristi Danilet a precizat ca a luat aceasta decizie pentru ca este contestat si pentru ca asteapta sa vada motivele invocate de catre judecatorii din tara care au votat pentru revocarea sa din functie.

Danilet: "Astept sa vad motivele colegilor care cer sa fiu revocat. Daca temeiul nu corespunde legii, voi contesta vointa colegilor"

"A fost avansata o procedura de revocare a mea si a Alinei Ghica. Procedura este intr-un stadiu avansat si, in conditiile astea, am decis sa nu candidam la functia de vicepresedinte si sa dam posibilitatea unui alt coleg, necontestat in niciun fel, sa candideze. Nu candidam pentru ca suntem contestati. (...) Am constatat ca astazi s-au trimis mai multe documente la CSM in ceea ce ma priveste. Am luat act ca sunt cateva sute de judecatori care au decis ca eu sa fiu revocat. Inca nu am primit motivele, temeiurile pentru care s-a decis revocarea mea. In conditiile in care acestea corespund intru totul legii, voi accepta opinia colegilor. Daca motivele nu corespund legii, voi contesta vointa colegilor", a declarat Danilet.

In timpul sedintei, Plenul a luata act de retragerea candidaturilor judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet, iar presedintele CSM, procurorul Oana Schmidt-Haineala a anuntat ca procedura trebuie reluata.

In acest sens, judecatorul Horatius Dumbrava a anuntat ca Sectia pentru judecatori a CSM va anunta intr-o saptamana sau doua daca sustine un candidat din randul judecatorilor pentru functia de vicepresedinte.

Potrivit cadrului legal, daca presedintele CSM este un procuror, automat vicepresedintele trebuie sa fie un judecator si invers. In cazul de fata, functia de presedinte este ocupata de catre procurorul Oana Schmidt-Haineala, astfel ca functia de vicepresedinte ii revine unui judecator.

Plangerea UNJR care solicita revocarea hotararilor prin care Oana Schmidt-Haineala a fost aleasa in functia de presedinte, respinsa de plen

Tot in timpul sedintei de miercuri, plenul CSM a dezbatut si a respins ulterior plangerea prealabila a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) in care se solicita revocarea hotararilor din 4 ianuarie prin care Oana Schmidt-Haineala a fost aleasa in functia de presedinte al Consiliului. Decizia a fost luata cu 11 voturi pentru si 6 impotriva, iar UNJR a anuntat ca va ataca in instanta decizia CSM.

Potrivit Agerpres, UNJR sustine ca trei decizii ale plenului CSM din data de 4 ianuarie 2013, care priveau alegerea presedintelui Consiliului si respingerea candidaturii depuse de Alina Ghica pentru postul de vicepresedinte, ar trebui revocate, invocand motive de 'oportunitate' si solicita CSM reluarea procedurii de alegere a conducerii acestei institutii, prin care sa 'se asigure conditii minime de transparenta si integritate'.

In opinia UNJR, la CSM exista un blocaj institutional, din cauza respingerii pe 4 ianuarie a candidaturii Alinei Ghica la functia de vicepresedinte.

La inceputul sedintei, judecatorul Horatisu Dumbrava procurorului Oana Schmidt Haineala, presedintele CSM, sa-si dea demisia de onoare.

Haineala a raspuns ca in lege nu exista aceasta notiune de demisie de onoare. "Eu nu am intentia sa demisionez", a mai spus Haineala.

Citeste mai multe pe aceasta tema: