In Romania, 2013 pare a fi un an de gratie pentru schimbarile majore din sanatate anuntate deja de atatea ori. Taberele sunt aranjate si mitralierele au inceput deja sa rapaie. Intre fronturi, ignora(n)ti, stam noi.
Desi indelung pregatita, reforma sanatatii pe stilul Boc - Vladescu s-a dovedit a fi un fiasco. Atat prin propunerea unei privatizari mult prea radicale pentru a fi inghitita deodata de un sistem etatizat, cat si prin alegerea proasta a momentului: perioada preelectorala din mijlocul unei crize economice epuizante.
Pachetul reformist asamblat de tehnocratul Vasile Cepoi, mai inchegat decat precedentul, a fost sortit dintr-un inceput esecului. Niciun partid nu era dispus sa riste in prag de alegeri, iar sanatatea Romaniei a fost amanata din nou din motive politice. Doar ca, dupa doi ani de dezbateri publice despre aceasta reforma, populatia este mai pregatita astazi decat in urma cu doi ani pentru a accepta schimbarile.
In plus, spre deosebire de predecesorii sai, ministrul Eugen Nicolaescu a gasit o manevra iscusita: va purcede la reformă fără a promova o nouă lege a sănătăţii. Cea în vigoare astăzi este chiar opera sa şi Nicolăescu nu va administra poporului reformă prin terapie de şoc, ci prin hapuri mai mici dar la fel de periculoase pentru bunăstarea guvernului Ponta şi a celor mai importanţi actori din sistem.
Căci în România, reforma sănătăţii a fost întotdeauna dorită, dar niciodată voită.
Putem intui punctele forte ale planului Nicolaescu din declaratiile sale anterioare:
- Definirea unui pachet de servicii medicale de baza pana la sfarsitul acestei primaveri – este masura cea mai dificila dar si cea mai importanta, caci nimic nu poate fi remodelat fara limitarea actualului pachet de baza (darnic ca mama Geea si la fel de capricios cu ce intoarce pacientului).
- Introducerea unor asigurari de sanatate complementare private, foarte probabil obligatorii pentru cetatenii cu venituri peste o anumita suma.
- Desfiintarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (o dorinta mai veche a lui Eugen Nicolaescu), urmata automat de inlocuirea asigurarilor de sanatate obligatorii cu o taxa.
Actorii si conditiile care vor favoriza reforma sanatatii in varianta Nicolaescu:
- Majoritatea covarsitoare pe care USL o are in Parlament ar putea asigura trecerea confortabila a oricarei masuri.
- Capitalul de incredere pe care Raed Arafat il are in fata populatiei si care este deja folosit ca vehicul de imagine.
- Producatorii de medicamente - statul le va plati in acest an 800 milioane euro in contul datoriilor. In plus, prin implementarea Directivei Europene 7/2011, statul roman se angajeaza sa-si achite facturile in 60 de zile (o scadere de la 300 de zile in prezent). Producatorii de medicamente din Romania vor fi fericiti in 2013.
- Medicii de familie – istoricul colaborarii dintre Eugen Nicolaescu si medicii de familie este foarte bun. Medicii de familie reprezinta una dintre cele mai bine organizate grupuri din interiorul breslei medicale si au beneficiat de cele mai multe avantaje financiare in precedentul mandat al ministrului liberal.
- Asiguratorii privati - au interes in promovarea unor asigurari medicale private complementare si facultative.
- Spitalele si clinicile private care au contracte mari cu statul - acestea isi vor vedea redus accesul la Fondul National al Asigurarilor de Sanatate obligatorii. Limitarea depinde insa in mare masura de compozitia pachetului de baza si de existenta (sau nu) a unei granite clare in fata implicarii asiguratorilor privati pe zona asigurarilor obligatorii “de stat”. Exista unele cazuri in care politicul este implicat in patronatul unor clinici private care fac afaceri profitabile cu statul, dar aceasta nu este regula.
- Baronii locali – Daca tendinta de centralizare a licitatiilor nationale va continua, cadrul legal fiind deja un fapt, si spitalele de urgenta vor reveni in subordinea Ministerului Sanatatii, din mana baronilor locali va disparea o sursa exceptionala de venituri prin licitatii trucate.
- Colegiul Medicilor - in cazul aplicarii unei interdictii asupra medicilor de a lucra si la privat si la stat, Colegiul Medicilor ar deveni un opozant redutabil. Oficialii Ministerului Sanatatii au aratat deocamdata funia prin recunoasterea oficiala a conflictului de interese in care sunt prinsi medicii care lucreaza simultan intr-un spital de stat si intr-o clinica privata. Precaut insa, Ministerul Sanatatii a declarat prin vocea lui Raed Arafat ca nu se intentioneaza vreo schimbare a acestei stari de fapt.
- FMI – isi va parasi neutralitatea doar in cazul incheierii unui nou acord cu Romania. Doar aceasta situatie ar oferi expertilor internationali o parghie suficient de puternica pentru a influenta deciziilor luate la Ministerul Sanatatii.
- Distribuitorii de medicamente – foarte puternici si bine conectati politic isi vor pastra neutralitatea (practic o aprobare tacita) atata timp cat avantajele lor nu vor fi periclitate (de exemplu profitul obtinut prin exporturile paralele, posibile datorita pretului minim european la medicamente practicat de statul roman).
- Pacientii – organizatiile de pacienti din Romania nu sunt suficient de puternice pentru a conta. Mai mult, unele dintre ele fac jocurile unor actori din sistem cu potenta financiara mare. Consultarile dintre Ministerul Sanatatii si organizatiile de pacienti derulate cu ocazia precedentelor proiecte s-au dovedit a fi de fiecare data doar un steril exercitiu de imagine.
- Criteriile de evaluare a tehnologiilor medicale (Health Technology Assessment) vor determina care sunt medicamentele ce vor fi compensate de catre stat si ce grad de compensare vor avea acestea. Este o zona unde lobby-ul industriei farma este extrem de activ si conectat la oficialii sistemului medical. Printre criteriile de judecare a medicamentelor candidate la compensare au fost incluse cele folosite de catre institutii similare din Franta sau Marea Britanie, dar pretul acestora (adica factorul economic) va fi predominant in decizia finala.
- Implementarea completa a cardului electronic de sanatate. Reteta electronica este deja functionala, desi anumite spitale refuza inca sa o implementeze. La randul lor, medicii de familie refuza sa distribuie cardul electronic de sanatate, acuzand incarcarea lor suplimentara cu o sarcina birocratica. Cele doua instrumente electronice reprezinta insa singurul mecanism prin care statul roman poate afla exact cati bani se duc catre sanatate, cum sunt ei cheltuiti si unde sunt potentialele gauri de coruptie.
- Limitarea pachetului de servicii medicale de baza – aceasta va fi probabil cea mai incinsa dezbatere a primaverii in Romania. Singurul principiu enuntat oficial pana acum este cel al lui Vasile Cepoi: va fi asigurat riscul cel mai mare, adica bolile mai grave. Pentru bolile mai putin grave, romanii vor plati fie printr-o asigurare suplimentara fie direct din buzunar. Ramane de vazut daca Eugen Nicolaescu va aduce sau nu ceva nou. Indiferent de principiul folosit, limitarea reala a pachetului de baza implica costuri politice pe care, pana acum, niciun partid nu a fost dispus sa si le asume.
- Va fi deductibila asigurarea complementara privata? Daca nu, clasa de mijloc a Romaniei va fi foarte afectata preluand o buna parte din sarcina finantarii sistemului medical de stat.
- Se va mentine propunerea ca societatile mutuale, din al caror consiliu de administratie ar putea face parte si asiguratori privati, sa administreze asigurarile medicale de baza? Daca da, asiguratorii privati vor avea acces, sub o forma camuflata, si la banii alocati finantarii pachetului de baza.
Spre deosebire de retorica de partid, vom avea cativa indicatori clari in a deslusi alegerea premierului. Decizia sa va fi fost cea buna daca reforma sanatatii va reusi sa aduca la lumina sutele de milioane de euro care circula, netaxabili, in subsolul sistemului medical romanesc.
Si, la fel de importanta, definitivarea supravegherii electronice a cheltuielilor din sistemul medical, pusa la punct de guvernarea precedenta prin reteta si cardul electronic. Acestea sunt cele mai eficiente unelte care pot dezorganiza “haosul” sistemului medical romanesc. Acel haos care este, paradoxal, atat de profitabil organizat.
articolul nu explica consecintele reformei in sanatate.
Practic presa cosmetizeaza problema.
De fapt in spatele unor vorbe frumoase, se cauta o solutie de minimizare a costurilor.
Ce nu spune presa este ca pe termen lung, nu exista public si privat. Exista fie numai public fie numai privat.
Restul se cheama tranzitie.
Cred că dacă am avea şi sistem privat şi de stat, dar banii de asigurări ar urma pacientul, ar fi o concurenţă între medici şi spitale, benefică pentru plătitorii de asigurări de sănătate.
Şi un lucru îngrijorător: mama, medic, discuta cu o colegă, care i-a spus: "am lucrat la o polclinică privată. Mi s-a sugerat să recomand cât mai multe analize şi teste de laborator şi aparate. N-am făcut-o, nu pot face aşa ceva. După trei luni nu m-au mai primit şi nici nu m-au plătit..."
Ştiu pacienţii români să-şi apere drepturile dacă legile nu sunt clare şi nici un medic nu şi-a pierdut dreptul de a mai practica pentru malpraxis?
Avem noi case de sănătate care să urmărească atent cine este pensionat fără să fie bolnav, dar şi cine este prost tratat? NU.
In baza discutiei, doctorul poate suspecta anumite probleme.
Daca suspecteaza anumite probleme, poate cere anumite investigatii.
Acum, daca doctorul cere mai multe investigatii decit este necesar, asa, de la prima privire, "doar ca sa fie sigur", atunci asiguratorul il poate penaliza. Adica de ce a cerut tomografie la cap, cind omul avea probleme la picior (exemplu fortat).
Si cu analizele, se pot defini pasi, adica, prima data facem anumite analize, daca de acolo nu rezulta nimic, trecem la urmatorul set mai complex, si tot asa. Iar fiecare cerere, documentata.
Daca medicul/spitalul recomanda sau efectueaza analize/proceduri nejustificate nu vor fi platite de asigurator.
Ce spui tu este valabil acum, deoarece CNAS nu verifica nimic din ce deconteaza, un privat insa nu functioneaza asa - el are intotdeauna grija de banul sau, spre deosebire de stat.
Ministrul japonez al Finantelor, Taro Aso, a afirmat luni, 21 ianuarie, ca batranii ar trebui lasati sa moara mai repede, intr-o tara cu o populatie imbatranita si care se confrunta cu probleme legate finantarea sistemului de asigurari de sanatate, scrie France 24, care citeza AFP..
Oare intr-un viitor previzibil "pachetul de servicii medicale de baza" va acoperii doar cheltuielile unei eutanasi izbavitoare?! Teribila perspectiva!
de fapt ce sa ne mai ascundem dupa deget, traiasca lanturile !!
Lanturile de farmacii nu sunt diabolice decat in masura in care iau din bani de la buget - compensatele - prin decontarea unor medicamente mai scumpe. Dar aici e vina statului nu a privatului. Statul trebuie sa stabileasca decontarea doar a medicamentului generic - de obicei cel mai ieftin. Cine vrea mai mult e liber sa plateasca diferenta. (exact cum functioneaza si spitalele private acum).
In rest fiecare e liber sa cumpere ce vrea pe banii sai.
Lanturile nu fac decat sa-ti elibereze medicamentele cele mai scumpe,mai ales ca farmacistii si asistentii au target la vanzare.
Problema este la cei care "fac" preturile medicamentelor din Nomenclatorul de medicamente,pentru ca medicamentele au preturi fixate de MS.
Seroquel 300mg costa in 2008,cand ministru era tot Nicolaescu, vreo 12 mil si ceva.La 01/04/2009,Bazac l-a facut 571 RON.Ne spune d-l Nicolaescu cine a papat diferenta de 7 mil./cutie(medicament cu eliberare gratuita)?Astfel de ex. sunt garla.Si pentru ca medicii prescriu med. cu denumirea lor comerciala,pot fi "monitorizati"/cutie de producatori-furnizori,din aceste "rezerve " de pret.In felul acesta,medicul prescriptor intra ,pe de o parte,in competitia dintre farmacii dirijand preferential retetele,si pe de alta parte,in compreitia dintre furnizori.
care e uitat tot mia des si redus la un simplu vanzator, de marii managjeri ai lanturilor.
- de ce sa i se interzica unui medic sa lucreze dupa programu lde la spital ?.I se limiteaza-nedrept- venitul,nu va creste cel al spitalului.In mare majoritate in ambulatoriu medicii specialisti lucreaza dupa masa,cind la spital nu se lucreaza,este garda.
-de ce sa fie obligat medicul de familie sa distribuie carduri,sa le completeze initial.E un act oficial,ca si buletinul sau pasaportul,e produs da casa de asigurari ,ea sa-l incarce. Dupa aia cetateanul sa mearga cu el la medic. Vor fi mari aiureli,se va pierde,va fi uitat,nu merge netul,greu va fi tinut la zi
-legislatia actuala impiedica scrierea multor retete. daca se gaseste un medic ,care sa faca nebunii,el plateste cu libertatea.
-medicii nu au dreptul legal sa aiba farmacii,deci nu pot fi bagati in discutie,despre afaceri..
-pacientul trebuie sa poata merge la acelasi medic,care il cunoaste; chiar si azi,la privat cei ce lucreaza in spital,nu au contract cu casa.Dar pacientul ar trebuie sa aiba dreptul sau la consultatii prin asigurari
-nu medicii se opun pachetului de baza,ci politicul. E clar ca odata stipulat un pachet de baza sigur,pacientului i se vor refuza-reduce din asistenta medicala de azi.
-cu tot respectul la medicul de familie se trateaza doar chestii banale,nu sint dotari,in 80-90% din cazuri este medicul si o asistenta,lucreaza cel mult 5 ore pe zi.
-azi UPU creat de Arafat acopera asistenta medicala ce nu este urgenta ,peste 60% din activitate.Lor le convine,au pacienti,fac totul gratis,sub pretextul urgentei. Cind este ceva serios e chemat la UPU specialistul,acesta interneaza,face treaba efectiva. Sporul la UPU e 75%,pe sectii 25% ,nu e corect.
Ar mai fi multe de spus.Realitatea e una singura :se aduna banii de la asigurati,nu se stie niciodata cit,se dau sanatatii o parte din ei,apoi in functie de interese ,pile,etc se impart pe sectiuni. Nu ajung.De aici lipsa de eficienta in sanatate.
La nivel de sistem national de sanatate trebuie insa asigurata functionarea unui sistem de urgenta si a unui pachet de servicii medicale de baza, care sa asigure finantarea si functionarea spitalelor si clinicilor de urgenta. Asta e mult mai greu, pentru ca trebuie finantate serviciile medicale de urgenta (absolut necesare) pentru cei care nu pot sa le plateasca. Aici apar argumentele cele mai puternice pentru un buget comun, cu ineficienta si frauda inerenta, insa cu avantajul ca urgentele/serviciile de baza ar fi o parte mai mica din cheltuielile de sanatate. Bineinteles, si serviciile de urgente/de baza ar putea fi decontate de pe cardul de sanatate individual, si ar fi modul cel mai transparent si eficace de finantare a serviciilor medicale...
- de 31 se ani platesc contributia la CAS si astazi nu am beneficiat decat de biletul de trimitere a medicului de familie catre medicul specialist (o foie+copie, scrisa si aceia de asistenta, ca medicul de familie lipsea si chiar de era tot asistenta s-ar fi ocupat), medic specialist care la ora 11.30 a refuzat sa imi acorde consultatie, (pe motiv ca are 2o de consultatii facute si nu are voie sa treaca in registru mai mult, propunandu-mi o programare peste 3 saptamani abia, dar ce sa vezi consultatii cu plata facea (fara chitanta), dar si plata mi-a refuzat-o chemandu-ma a doua zi si oricum reteta compensat nu voi primi;
-asadar am ramas doar cu hartia in buzunar, (biletul de trimitere a medicului de famile), drept recunostinta a contributiei mele de 31 ani, si am plecat la medicul privat unde am platit consultatia cu varf si indesat, (fara chitanta evident si aici), de unde am primit o reteta ce ma costa salariul meu pe o luna, caci medicul de famile nu a luat in seama scrisoarea medicala a specialistului pe motiv ca nu are contract cu CAS.
- intreb si eu pentru ce am platit si platesc acea contributie daca nu pot beneficia macar de niste analize banale odata pe an, de un medicament compensat macar, (in ultimii 4ani cel putin), din cele 8 prescrise de mediculspecialist?
- cum ar fi trebuit sa procedez in cazul de fata? sa accept acea programare peste 3 saptamani, cand probabil imi dadea sa fac un set de analize care si alea trebuie planificate cu o luna inainte cel putin, deci se mai adunau 4 saptamani dupa care sa ma intorc la faimosul medic specialist sa le vada, dupa care cu scrisoarea medicala te intorci iar la medicul de famile daca m-ai apuci????
- jalnic, jalnic,,,, este criminal ce se intampla, treziti-va politicieni, medici ca sunteti si voi muritori, aveti si voi frati surori, parinti
Pachetul de baza trebuie sa fie acelasi pentru intreaga populatie asigurata.
Obligativitatea asigurarii de sanatate reprezinta succesul legii sanatati.
Asogurat inseamna dupa 30 zile de la nastere si pâna la moarte, totul intra in asigurarea de sanatate.
Este dreptul tuturor Romanilor sa moara decent !!!
Celor in dificultate financiara sa li se asigure prima de asigurare de sanatate nivel baza.
Co participarea de 10 % la factura prestatiei medicale si la medicamente trebuie sa existe.
Dealtfel notiunea de compensare diferit a medicamentelor trebuie sa dispara.
Prestatiile medicale trebuie facturate potrivit unui tarif medicala, punctul medical fiind diferit de la un judet la altul.
Circuitul facturii trebuie sa integreze, medicul de familie, specialist, clinica publica sau privata- pacientul - casa de asigurare. plata facturilor numai prin banca, dispare SPAGA, evaziunea fiscala, creste calitatea prestatiei.
Celor care prima de asigurare este platita de serviciile sociale vor plati si coparticiparea de 10 %.
Fiecare asigurat primeste la sfarsitul fiecarui an decontul asupra cheltuelilor de sanatate individuale.
Asogurarile de accident trebuie separate in profesionale si non profesionale.
Pentru accidente profesionale se recomanda o casa unica de asigurare, vezi modelul elvetian www.suva.ch
Urgentele la accidente nu trebuie supuse coparticiparii.
Cititi modelul elvetian !!!
Asigurarile complementare trebuie diferentiate in fuctii de criterii bine definite, acestea fiind concurentiale in functie de casele de asigurari prin valoarea primelor de asigurare.
Situatia actuala cu plata in lichid la cabinetele sau clinicile cu plata trebuie sa dispara, incurajeaza SPAGA, Evaziunea fiscala si lipsa de concurenta.
Cordialement
Cu resursele financiare de care dispune sistemul actual si cu o reforma in spitalele universitare bugetul sanatatii actual corespunde exact cu cel al ELVETIEI.
Trebuie sa intelegeti ca pretul medicamentelor si salariile practicate sunt adaptate dupa ROMANIA.
In plus va afirm ca medicii si personalul para medical isi pot dubla salariile daca asanarea sistemului public merge pana la sfarsit.
Spitalele universitare organizate in sistem GUVERNANTA cu gestiune contabila analitica, introducerea gestiunii pe pacient, co participarea de 10 % nu trebuie sa sperie pe nimeni este mai avantajoasa decât compensarea.
Trebuie avut curajul si inceput intr-un judet !!!
Ei, puterea nu doreste sa operationalizeze sistemul, este o vaca de mulks si promisiunile sunt aducatoare de voturi !!!
Vasile CEPOI a inteles dar mi-a confirmat ca nu se doreste !!!
A inteles perfect, masina coruptiei din sanatate este foarte stufoasa, a intra in ea nu ajung puscariile !!!
Ce mai vreti !!!???
Este mai grav deât au facut comunistii in anii 50 imi spune un apropiat a parintilor mei !!!
Sunt sigur ca aveti cunostiinte de vracile sistemului de sanatate din ROMANIA si cum ar trebui sa functioneze.
In calitatea dubla de medic si jurnalis va rog sa avti curajul a explica exacta situatia si maniera remedeierii.
Politicienii o intorc pe fata si pe dos pentru a ameti acest popor vlahuit de atata MINCIUNA si Dezinformare.
Dece nu incercati sa se lamureasca aceasta situatie.
Vasile Cepoi la una din intâlnirele avute mi a confirmat sincer ca situatia actuala este dorita si nu se poate regla asa repede, trebuie sa treaca ani sa existe vointa politica.
Atunci Simate domn Vlad Mixich, va intreb dece dvs ii inebuniti cititorii cu paradagme pe care ei nu le inteleg sa-i derutati si mai tare.
Trebuie spus ADEVARUL, nici o putere nu a fost capabila sa rezolve aceasta problema, NATIA romana este cu vana si rezista la orice pericol, selectia naturala si prevenirea medicala !
FERTIG si punct !!!
Numai un cataclism mai salveaza ROMANIA !!!