Ambasadorul Martin Harris l-a asigurat marti pe ministrul de Externe Titus Corlatean ca autoritatile britanice fac eforturi pentru eliberarea conforma catre cetatenii romani a documentelor necesare legalizarii rezidentei si permiselor de munca, informeaza Mediafax.

Martin Harris a fost primit la sediul ministerului de seful diplomatiei romane, pe care l-a asigurat, potrivit unui comunicat al MAE, de "eforturile depuse de autoritatile britanice pentru ca procedurile administrative aferente obtinerii de catre cetatenii romani, in special de catre studenti, a documentelor necesare sederii legale pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii si a permiselor de munca sa se desfasoare in conformitate cu legislatia europeana in materie".

De asemenea, Corlatean a prezentat progresele Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si a exprimat angajamentul partii romane de a avansa reformele pentru indeplinirea angajamentelor in domeniu.

Harris a exprimat disponibilitatea partii britanice de a continua colaborarea cu autoritatile romane relevante in cadrul dimensiunii de cooperare a MCV. Referitor la aderarea Romaniei la spatiul Schengen, ambasadorul britanic a mentionat ca Marea Britanie, desi nu apartine spatiului Schengen, ofera Romaniei intregul sau sprijin.

"Cei doi si-au manifestat interesul pentru relansarea Parteneriatului Strategic existent intre Romania si Marea Britanie, prin intensificarea atat a contactelor bilaterale la cel mai inalt nivel, cat si a cooperarii economice. In context, a fost mentionata vizita pe care secretarul de stat pentru afaceri europene, David Lidington, intentioneaza sa o efectueze in Romania in viitorul apropiat", evidentiaza comunicatul MAE.

Cei doi oficiali au discutat si despre atentatul din Algeria, subliniind si necesitatea unei reactii ferme in Mali a comunitatii internationale.

Martin Harris a comunicat si intentia ambasadei britanice de a organiza o serie de evenimente culturale in luna iunie 2013, cu prilejul sarbatoririi a 75 de ani de activitate a institutiei culturale britanice "British Council" in Romania. Corlatean a exprimat dorinta organizarii in comun a unora dintre aceste evenimente.