Trei romani, suspectati ca ar fi autorii jafului de la muzeul Kunsthal din orasul olandez Rotterdam, unde au fost furate, printre altele, opere de mare valoare semnate de Picasso, Matisse, Monet si Gauguin, au fost arestati, la cererea procurorilor DIICOT, potrivit unei dispozitii a Judecatoriei Sectorului 5, anunta agentia Mediafax, care citeaza surse judiciare.

Potrivit surselor citate, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Structura centrala a retinut, impreuna cu Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate, trei barbati, cetateni romani, pe care ii suspecteaza ca sunt autorii jafului de mari proportii de la la muzeul Kunsthal.

Potrivit surselor citate, cei trei barbati, au primit, luni seara, mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Decizia in cazul acestora poate fi atacata cu recurs la Tribunalul Bucuresti.

"Politia Romana, sub coordonarea DIICOT, a desfasurat mai multe activati in cazul furtului unor tablouri dintr-un muzeu din Olanda, insa, pentru ca cercetarile sunt inca in curs, nu se pot oferi date suplimentare", a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Romane, Raluca Seucan.

Mai multe tablouri de mare valoare au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam, o institutie care expune mai ales opere semnate de Pablo Picasso si Vincent Van Gogh, anunta, in 16 octombrie 2012, politia olandeza, citata de AFP.

Astfel, din muzeu au disparut, in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, sapte panze, printre care tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet si Paul Gauguin.

Operele sustrase sunt "Tete d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancee" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

"O ancheta este in desfasurare, iar specialistii din cadrul politiei se afla la fata locului", a declarat Patricia Wessels, purtatoarea de cuvant a politiei olandeze.

"Incercam sa aflam cum au reusit hotii sa intre in muzeu, la ce ora s-a intamplat acest lucru si cine sunt autorii acestui furt", preciza atunci sursa citata.

Furtul s-a produs in jurul orei locale 3.00 (1.00 GMT), potrivit politiei olandeze, care a dezmintit cu aceasta ocazie informatia potrivit careia un tablou de Vincent Van Gogh s-ar afla printre panzele furate.

"Politia ii interogheaza pe posibilii martori si examineaza imaginile video inregistrate de sistemul de securitate al muzeului", se afirma in acelasi comunicat. "Potrivit primelor elemente, se pare ca furtul a fost bine pregatit dinainte", adauga aceeasi sursa la acea vreme.

Politia a fost alertata in timpul noptii, potrivit purtatoarei de cuvant, atunci cand o alarma s-a declansat, insa hotii parasisera deja muzeul atunci cand politistii au ajuns la fata locului.