Consiliul Superior al Magistraturii se intruneste miercuri in sedinta de plen, iar pe agenda sedintei se afla si alegerea vicepresedintelui CSM, functie pentru care si-au depus candidatura judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet, impotriva carora a fost declansata procedura revocarii din functia e membru al Consiliului, anunta Agerpres. Sedinta plenului CSM a fost amanata pana acum de mai multe ori din lipsa de cvorum.

"Avand in vedere ca in cursul zilei de astazi doi dintre membrii de drept ai CSM, precum si reprezentantii societatii civile in Consiliu au comunicat imposibilitatea participarii la sedinta de plen programata pentru data de 17 ianuarie, si fata de imprejurarea ca locul unuia dintre membrii alesi este vacant - circumstante ce fac imposibila constituirea cvorumului prevazut de lege - sedinta Plenului CSM este reprogramata pentru data de 23 ianuarie, cu incepere de la orele 14.00", preciza CSM intr-un anunt postat pe site-ul institutiei in 16 ianuarie.

Cei doi candidati la functia de vicepresedinte al CSM - Alina Ghica si Cristi Danilet - sunt la un pas de a fi revocati din Consiliu. Surse judiciare din cadrul instantelor care au declansat procedura revocarii au precizat ca in urma centralizarii rezultatelor adunarilor generale s-au pronuntat pentru excluderea celor doi din CSM majoritatea judecatoriilor si Curtilor de Apel din tara.

Potrivit legii, instantele care au declansat procedura de revocare a unor membri CSM transmit Consiliului Superior al Magistraturii rezultatul adunarilor generale, iar plenul CSM ia act de decizia acestora. Pentru revocarea unor membri CSM este nevoie de jumatate plus unu din numarul instantelor care i-au desemnat in Consiliu.

Judecatorul Madalina Afrasinie, reprezentant al UNJR, declara in 9 ianuarie ca are mandat de a cere amanarea luarii unei decizii in ceea ce priveste vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii atat timp cat adunarile generale sunt convocate pentru revocarea din CSM a lui Cristian Danilet, dar si a Alinei Ghica.

De asemenea, vicepresedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Gabriela Baltag, a solicitat atunci demisia de onoare a noului presedinte al CSM, Oana Schmidt-Haineala, sustinand totodata revocarea din functie a altor membri al CSM.