Procurorii Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au deschis un dosar penal privind incidentele din Algeria, in urma carora doi romani au murit.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, ca "urmare a informatiilor date publicitatii de catre Ministerul Afacerilor Externe si a materialelor publicate in mass-media nationala, referitoare la incidentele petrecute pe teritoriul Algeriei, care au generat decesul a doi cetateni romani, in conformitate cu prevederile art. 5 Cod penal, care instituie principiul realitatii legii penale, la nivelul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a fost constituit un dosar penal, sub aspectul savarsirii de infractiuni prev. de Legea 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului."

Procurorii DIICOT vor efectua activitati specifice si vor colabora cu toate institutiile nationale si internationale cu responsabilitati in domeniu si vor dispune masurile legale in aceasta cauza, se mai arata in comunicat.

Potrivit Mediafax, premierul Victor Ponta a declarat marti, cu privire la deschiderea dosarului, ca procurorii DIICOT "nu o sa aiba o munca usoara, pentru ca in Algeria nu-i asa usor sa anchetezi, dar le urez succes. Imi doresc foarte, foarte mult si eu, pentru cele doua familii, sa se afle adevarul, exact cum a intervenit decesul celor doua victime, pentru ca, evident, in acest moment, nu doar noi, ci toate tarile care au suferit pierderi acolo, tari europene, tari asiatice, nu stim inca detalii."

"A fost o operatiune militara, iar e foarte bine daca pe caile diplomatice si judiciare, pentru cele doua familii, se va sti exact ce s-a intamplat atat in locul respectiv, unde a decedat unul dintre romani, cat si mai departe, la spital, unde a decedat al doilea" a declarat Victor Ponta.

Doi romani au murit saptamana trecuta in luarea de ostatici de la complexul gazeifer In Amenas din Algeria. Decesul primului roman a fost anuntat sambata de catre premierul Victor Ponta, care preciza ca ceilalti patru romani au fost salvati. Duminica MAE a informat ca inca un roman, care reusise sa paraseasca zona In Amenas, si-a pierdut viata in spital in urma ranilor suferite.