Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a declarat marti ca Legea fundamentala ar trebui sa prevada dreptul exclusiv al Consiliului Superior al Magistraturii de a face numirile la sefia parchetelor, scrie Agerpres.

"In opinia mea si am vazut ca este si opinia premierului, CSM ar trebui sa se exclusiveze in a face aceste numiri. Nici ministrul, nici presedintele, mai ales ca devin si alte organisme, foarte interpretative, si trag atributiile de la o institutie la alta. O justitie independenta inseamna CSM care sa acopere toate numirile acestea", a afirmat Pivniceru.

Despre cum au primit membrii Sectiei pentru procurori propunerile premierului Victor Ponta, ministrul Justitiei a precizat, ca in opinia sa, ca un tert in aceasta chestiune, crede ca foarte bine.

"Undeva este firescul situatiei. Deci nu exista procuror daca nu e stabil si mai ales daca nu este independent. La dezideratul acesta trebuie sa ajungem", a spus ea.

Intrebata ce se intampla daca se va dovedi ca CSM este ineficient in a face aceste numiri, Pivniceru a raspuns: "Sunt mecanismele interne. Statul roman nu poate sa gireze decat procedurile, politicile publice in materie, serviciul public al justitiei si politicile penale si sa vegheze la respectarea criteriilor de management si de calitate. Numirile tin de statul persoanei care noi le translam la politic sau la executiv sau oriunde. Deja creeaza hiatusul de statut si creeaza traditionala subordonare".

In legatura cu cine i-ar revoca pe procurorii sefi daca acestia ar avea derapaje, Mona Pivniceru a subliniat ca ea a vorbit despre principiul de baza si ca in raport de acesta vor fi reglate toate consecintele.