Ministrul Justitiei Mona Pivniceru a anuntat marti ca Ministerul Justitiei va declansa saptamana viitoare noua procedura de selectie a candidatilor pentru functiile de procuror general si de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, dupa ce presedintele Traian Basescu a respins la sfarsitul saptamanii trecute primele doua propuneri ale ministerului.

Ministrul Pivniceru a precizat ca la viitoarea procedura va permite prezenta televiziunilor, astfel incat sa evite noi reprosuri de lipsa de transparenta: "Daca transparenta a insemnat prezenta televiziunilor, o vom face in prezenta televiziunilor si cu aceasta periplul procedural s-a incheiat", a declarat ministrul.

Intrebata daca are in vedere anumite persoane pentru cele doua functii, ministrul Justitiei a declarat: "nu ma mai pot gandi la niciun nume identificat pentru ca ei vor rezulta din procedura".

In ceea ce priveste profilul candidatului, Mona Pivniceru a precizat ca e acelasi cu cel afisat la vechea procedura si "consta intr-un sumum de insusiri profesionale, atitudinale, morare, al caror cumul egal profilul candidatului".

La observatia ca in aprilie expira delegarea lui Daniel Morar la sefia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), Mona Pivniceru si-a exprimat speranta ca pana atunci vom avea un nou procuror general.

Premierul Victor Ponta a anuntat si el luni, dupa ce a participat la sedinta sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, ca ministrul Justitiei va declansa o noua procedura precizand ca a discutat cu Pivniceu si a cerut ca la noua procedura "sa pornim nu cu ideea de a ne sabota unii pe altii, ci de a convinge ca procedura este transparenta, cum cred ca a fost si cea anterioara, nu putem porni spunand sa nu se inscrie candidatii, si sa ne propunem cu totii ca in cel mai scurt timp sa avem sefi ai parchetelor numiti pe o procedura transparenta, nu la solicitarea presedintelui, nici a ministrului justitiei, ci dintre procurorii care corespund acestei functii".

Seful Executivului le-a spus membrilor CSM din cadrul sectiei de procurori ca Guvernul nu se va implica in acest proces: "Guvernul si tot ceea ce reprezint din punct de vedere politic nu dorim, nu ne-am implicat si nu ne vom implica. Judecatorii si procurorii sunt singurii care isi aleg structurile de conducere".

Presedintele Traian Basescu a respins vineri propunerile privind numirea in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), Tiberiu Nitu, si, respectiv, de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Ioan Irimie, propuneri facute de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale. Basescu si-a motivat decizia prin "lipsa de transparenta" a concursului si a cerut "revizuirea totala a procedurii de selectie".

Amintim ca in luna noiembrie, Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ propunerile Ministrului Justitiei pentru functiile de procuror general al Romaniei si sef al DNA. Vicepresedintele CSM de la aceea vreme, Oana Schmidt Haineala, a anuntat ca "sectia de procurori a avizat negativ ambele propuneri, cu 5 voturi impotriva si unul pentru", votul "pentru" apartinand ministrului Justitiei, Mona Pivniceru. Tiberiu Nitu a fost propus de ministrul Justitiei pentru functia de procuror general al Romaniei, iar Ioan Irimie pentru functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).