Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, definitiv, ca inginerul Aurel Fratila sa ramana in arest preventiv in vederea extradarii sale in Statele Unite ale Americii, transmite Agerpres.

ICCJ a respins luni seara, ca nefondat, recursul lui Aurel Fratila la decizia Curtii de Apel Bucuresti si l-a obligat la plata sumei de 250 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Aurel Fratila, acuzat ca a comercializat in Iran echipamente pentru avioane, a sustinut luni, in fata judecatorilor instantei supreme, ca nu crede ca daca va fi extradat in SUA va avea parte de un proces echitabil si a cerut eliberarea din arest.

Pe 11 ianuarie, Curtea de Apel Bucuresti a decis arestarea lui Aurel Fratila si extradarea acestuia in SUA.

"Sentinta penala nr. 12 din 11 ianuarie 2013 - Admite cererea de extradare formulata de autoritatile judiciare din Statele Unite ale Americii privind persoana extradabila Fratila Aurel. Dispune extradarea numitului Fratila Aurel catre autoritatile judiciare din Statele Unite ale Americii. Ia act ca persoana extradabila Fratila Aurel se prevaleaza de regula specialitatii. Dispune arestarea persoanei extradabile Fratila Aurel in vederea predarii, pe o perioada de 30 zile, incepand din data de 11 ianuarie 2013 pana la data de 9 februarie 2013, inclusiv. In baza art.192 alin.3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia", se arata in decizia Curtii de Apel.

Ministerul Apararii Nationale sustinea, pe 15 ianuarie, ca Aurel Fratila a activat ca inginer pentru exploatare in cadrul Fortelor Aeriene, insa nu a participat la misiuni in strainatate pe timpul intregii activitati desfasurate in cadrul MApN.

Potrivit MApN, Aurel Fratila a urmat cursurile Sectiei Aeronave a Academiei Tehnice Militare din Bucuresti, in perioada 1990-1996, in anul 1993 acordandu-i-se gradul de locotenent.

"Dupa absolvire, a fost repartizat la o escadrila de aviatie a Fortelor Aeriene ca inginer pentru exploatare, functie pe care a ocupat-o intre 25 mai si 15 iunie 1996, data la care a fost trecut in rezerva. Pe timpul intregii activitati desfasurate in MApN, Aurel A. Fratila nu a participat la misiuni in strainatate", preciza MApN.