Zona euro a mai parcurs o etapa istorica luni prin alegerea olandezului Jeroen Dijsselbloem (46 de ani) in fruntea Eurogroup-ului, forumul ministrilor de finante din zona euro, care a fost prezidat, de la crearea sa in 2005, de catre luxemburghezul Jean-Claude Juncker, anunta AFP.

Jeroen DijsselbloemFoto:

"Eurogroupul l-a desemnat astazi pe Jeroen Dijsselbloem ca presedinte pentru doi ani si jumatate", au declarat ministrii de finante intr-o declaratie comuna dupa intalnirea avuta la Bruxelles.

"Este cea mai buna decizie", a declarat ministrul german, Wolfgang Schauble, care a sustinut in mod deschis nominalizare lui Dijsselbloem. Acesta l-a laudat si pe "neobositul" Juncker spunand ca europenii ii vor fi recunoascatori pentru "tot ceea ce a facut pentru Europa si euro."

"Plecarea domnului Juncker marcheaza sfarsitul unei ere", a crede si Olli Rehn, comisarul european pentru Afaceri Economice.

Juncker detine functia din 2005, iar mandatul sau s-a incheiat oficial in 17 iulie. De atunci el a fost nevoit sa ramana la conducerea Eurogrup in absenta unui candidat care sa fie acceptat de ambele puteri ale uniunii monetare, Franta si Germania.

Jeroen Rene Victor Anton Dijsselbloem este un politician olandez, membru al Partidului Laburist. Acesta este ministru de Finante din 2012 cabinetul Rutte II.