Premierul Victor Ponta va participa, marti, la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), el fiind invitat la reuniune de catre Sectia de procurori a CSM in contextul discutiilor privind reglementarea statutului procurorilor, potrivit unui comunicat de presa transmis luni de Guvern.

"Avand in vedere discutiile aparute in ultima perioada pe marginea reglementarii statutului procurorilor, Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii i-a adresat Primului-ministru Victor Ponta invitatia de a participa la sedinta care va avea loc maine, 22.01.2012, la ora 11:00. Primul-ministru Victor Ponta multumeste pentru invitatie si confirma participarea la eveniment", precizeaza comunicatul Executivului.

Mediafax reaminteste ca Ministerul Public a informat recent ca Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) va cere Guvernului detalii privind Programul de guvernare la masurile legislative pentru "Clarificarea statutului procurorilor si rolul Ministerului Public raportate la dispozitiile constitutionale".

Premierul Victor Ponta declara ca va raspunde in scris privind clarificarea statutului procurorilor, aratand ca procurorii trebuie sa fie independenti si sa nu se mai subordoneze ierarhic, precum judecatorii, si mentionand ca in aceste conditii nu va mai conta cine e procuror general.

In data de 11 ianuarie 2013, a avut loc o intalnire a prim-procurorilor parchetelor de pe langa tribunale, procurorilor generali ai parchetelor de pe langa curtile de apel, procurorii sefi ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), conducerea PICCJ si membrii Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), "in contextul ingrijorarii exprimate de marea majoritate a corpului profesional al procurorilor cu prilejul consultarii din data de 10 ianuarie 2013 fata de declaratiile aparute in spatiul public cu privire la iminenta unor modificari referitoare la pozitia si rolul procurorului", se arata in comunicatul Ministerului Public remis presei.

"Participantii au hotarat in unanimitate, in baza mandatului incredintat de corpul profesional al procurorilor, ca PICCJ si Sectia pentru procurori a CSM sa adreseze o solicitare Guvernului Romaniei de a detalia referirile din Programul de guvernare la masurile legislative pentru 'Clarificarea statutului procurorilor si rolul Ministerului Public raportate la dispozitiile constitutionale'", se precizeaza in comunicatul citat.

Daniel Morar - care detine interimatul la conducerea Ministerului Public, in urma incheierii mandatelor procurorului geneal al Romaniei, Codruta Kovesi - a declarat ca "temerea tuturor procurorilor este ca ei sa fie trecuti in bransa executiva".