Aeronava Flotilei 90 Transport Aerian de tip C-27 J Spartan a decolat, luni, la ora 14.35, de pe Aeroportul Otopeni, spre Algeria, dupa obtinerea tuturor aprobarilor de survol, pentru repatrierea celor doi romani care si-au pierdut viata ca urmare a atacului terorist de la In Amenas, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai Ministerului Apararii Nationale.

Potrivit sursei citate, zborul va dura aproximativ 12 ore dus-intors, iar 3-4 ore aeronava va stationa in Alger.

Cel mai probabil, avionul cu trupurile neinsufletite ale celor doi romani morti va ateriza pe Aeroportul Otopeni marti dimineata.

Un reprezentant al celulei de criza se afla la bordul aeronavei militare care a decolat spre Algeria, informeaza institutia diplomatiei romane.

"Ministrul Afacerilor Externe informeaza ca au fost obtinute, prin intermediul misiunilor diplomatice, aprobarile necesare pentru efectuarea zborului militar catre Alger in vederea repatrierii celor doi cetateni romani care si-au pierdut viata in tragicele evenimente din In Amenas. Actiunea de repatriere a fost planificata si coordonata de Celula de criza de la nivelul MAE, cheltuielile aferente acesteia urmand a fi suportate de Ministerul Afacerilor Externe. La bordul aeronavei militare se afla un reprezentant al Celulei de Criza", se arata intr-un comunicat transmis luni de MAE.

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a aprobat efectuarea unui zbor militar catre Alger, pentru repatrierea celor doi romani morti, la solicitarea ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlatean.

Decesul primului roman a fost anuntat sambata de catre premierul Victor Ponta, care preciza ca ceilalti patru romani au fost salvati. Duminica MAE a informat ca inca un roman, care reusise sa paraseasca zona In Amenas, si-a pierdut viata in spital in urma ranilor suferite.

Ministerul Afacerilor Externe si-a exprimat "profunda dezamagire" pentru modul in care a fost informat de catre autoritatile algeriene in legatura cu situatia celui de-al cincilea roman aflat in zona atacata de o grupare islamista, decedat in spital.

"Din informatiile detinute de catre autoritatile romane rezulta ca decesul a intervenit in spital ca urmare a ranilor grave suferite. MAE isi exprima profunda dezamagire pentru faptul ca autoritatile algeriene nu ne-au informat corect, complet si la timp in legatura cu situatia reala a cetateanului roman", a afirmat secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, intr-o conferinta de presa.

Ambasadorul Algeriei la Bucuresti, Habib Chawky Hamraoui, a afirmat, in schimb, luni ca autoritatile algeriene le-au transmis foarte clar autoritatilor de la Bucuresti informatii cu privire la cei cinci romani implicati in atacul terorist de la In Amenas.

*

In atacul terorist din In Amenas au murit in total doi romani. Acestia sunt Ionut Costache Tiberiu, din comuna Barcanesti (Prahova) si Mihail Marius Bucur, din Ploiesti.

Trei muncitori romani au reusit sa se salveze, ascunzandu-se in momentul in care teroristii au luat cu asalt locatia. Doi dintre cei scapati cu viata s-au intors in tara. Acestia sunt Liviu Floria, din Pitesti si George Iachim din Constanta.

Despre cel de-al treilea nu se stie nimic. Ministerul de Externe nu a facut nicio precizare legata de acesta.