Ambasadorul Algeriei la Bucuresti, Habib Chawky Hamraoui, a declarat luni ca autoritatile algeriene le-au transmis foarte clar autoritatilor de la Bucuresti informatii cu privire la cei cinci romani implicati in atacul terorist de la In Amenas. Reamintim ca oficiali romani au reprosat Algeriei modul in care a comunicat in timpul operatiunii de eliberare a ostaticilor.

"As vrea sa prezint condoleante poporului roman, familiilor victimelor atacului terorist de la In Amenas. A fost o operatiune complexa si complicata. Armata a fost obligata sa intervina la fata locului, la momentul oportun si pentru a elibera persoanele algeriene si straine si pentru a nu exista precedent in negocierile cu teroristii. Asadar, vreau sa prezint condoleante si pozitia clara a Algeriei: fara negocieri cu teroristi, lupta implacabila contra terorismului", a spus ambasadorul algerian, citat de Agerpres.

El a subliniat faptul ca nu a existat o eroare de comunicare din partea autoritatilor algeriene: "Noi le-am spus clar autoritatilor romane ca avem un decedat, trei eliberati si despre unul nu avem informatii. Si cand am avut informatii cu privire la decesul celui de-al cincilea roman, am informat autoritatile romane".

"In fata unei asemenea actiuni nu exista nationalitate. Toti oamenii care au fost la fata locului sunt tratati egali, in fata Domnului, a legii, a constiintei umane. Algerieni, romani, francezi, altii - sunt toti egali. Nu exista niciunul mai pretios decat altul. Cand am intervenit, am intervenit ca sa-i salvam pe toti", a mai spus ambasadorul Algeriei luni, la Palatul Cotroceni, la reuniunea anuala a ambasadorilor acreditati in Romania cu presedintele Traian Basescu.

Reamintim ca doi romani au murit in Algeria saptamina trecuta in urma operatiunii armatei algeriene de eliberare a zeci de localnici si straini luati ostatici de o grupare terorista.

Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Robert Cazanciuc, a declarat anterior ca MAE este "profund dezamagit" de faptul ca autoritatile algeriene nu au informat corect si din timp cu privire la starea de sanatate romanului, relateaza Agerpres.

Si ministrul de Externe, Titus Corlatean, a subliniat ca daca autoritatile romane ar fi fost informate cu privire la starea grava de sanatate a celui de-al doilea roman care a murit in Algeria, ar fi gestionat diferit atat comunicarea publica pe aceasta tema, cat si relatia cu familia acestuia.