Premierul Victor Ponta a declarat luni ca le va adresa o scrisoare liderilor PDL si UDMR in vederea unui acord privind nominalizarea pentru Avocatul Poporului.

"In cel mai scurt imp voia adresa o scrisoare lui Vasile Blaga si Hunor Kelemen pentru a avea io noua disutie privind un acord intre principalele forte din parlament pentru Avocatul Poporului. Sa avem o persoana independenta, care sa reprezinte practic toate elementele de transparenta si impartialitate", a declarat Ponta.

Anuntul vine in contextul in care pe "lista lui Barroso" de anul trecuta figura "numirea in mod transparent a unui Avocat al Poporului care sa fie acceptat de toate formatiunile politice".

Odata cu modificarea Constitutiei in 2003, Avocatul Poporului este singurul care are dreptul de a contesta legile si ordonantele de guvern la Curtea Constitutionala.

El a mai spus ca s-a decis ca pana in 1 februarie sa fie constitutie atat comisia privind revizuirea Constitutitei cat si o comisie de revizuire a legii electorale, astfel incat sa avem o noua lege electorala in aceasta sesiune, pentru a avea un numar clar delimitat de parlamentari stiut de cetateni.

UPDATE Avocatul Poporului va fi ales marti, in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, a anuntat luni secretarul Camerei Deputatilor, Niculae Mircovici, potrivit Agerpres.

"Pentru alegerea Avocatului Poporului procedura a fost declansata din vara trecuta. In momentul de fata s-a mai avut in vedere ca pana marti sa aiba loc o discutie cu grupurile parlamentare ale PP-DD care vor fi informate despre acest lucru si eventual daca vor avea si ei o propunere pentru acest post pot sa o faca. Alegerea Avocatului Poporului va intra maine (n.r.- marti) in plenul reunit.

"In vara trecuta a fost o discutie legata de solicitarea pe care Consiliul Europei ar fi avut-o in ideea ca alegerea Avocatului Poporului, dat fiind momentul de final al sesiunii parlamentare, sa fie facuta cu acordul tuturor grupurilor parlamentare, in cazul in care aceasta numire se face pana la alegeri. Alegerile au avut loc, poporul s-a exprimat, deci in momentul de fata exista o majoritate stabilita si acest acord devine unul de principiu, nu este unul imperativ. Problema va fi reglata prin vot in Camera Deputatilor si Senat in sedinta comuna", a declarat Mircovici, la finalul sedintei Biroului Permanent al Camerei Deputatilor.

El a adaugat ca propunerile raman cele facute din vara de fiecare grup parlamentar cu eventuale modificari, daca acestea se doresc, care vor fi prezentate Comisiilor juridice.

Daca vor aparea propuneri noi comisiile de specialitate vor face audieri marti dimineata, la ora 9.00, iar la ora 11.00 trebuie finalizat raportul.