Filialele Institutului Cultural Roman nu irosesc resurse financiare, dimpotriva infrastructura filialei este asigurata de autoritatile locale, sustine presedintele ICR, Andrei Marga, intr-un comunicat dat sambata presei, referindu-se la decizia comitetului director al institutului de a infiinta filiale ICR in regiunile istorice ale tarii. Presedintele ICR mai afirma in document ca scopul institutului este sa aduca personalitati culturale profilate si prestigioase in pozitia de directori de filiale si de directori ai institutelor culturale romane din strainatate.

Andrei Marga arata in comunicatul de presa ca prin aceasta masura nu se dubleaza reteaua inspectoratelor pentru cultura din judete, argumentand ca filialele ICR - ca si intregul Institut Cultural Roman - au ca misiune, stabilita de lege, sa faca cunoscuta cultura romana si sa-i asigure vizibilitate si prestigiu. Potrivit presedintelui institutului, ele se ocupa de etalarea valorilor romanesti in spatiul international si nu se suprapun cu competentele inspectoratelor judetene pentru cultura.

Presedintele ICR sustine ca nu se vor irosi resurse cu aceste noi filiale pe motiv ca "infrastructura filialei este asigurata de autoritatile locale. Fiecarei filiale din provinciile istorice i se aloca doua posturi din efectivul de posturi deja existent al ICR. Nu s-au creat noi posturi. Fiecare filiala poate sa-si angajeze personal pe baza resurselor extrabugetare pe care le obtine", afirma Andrei Marga in comunicat.

Marga mai arata ca ICR, in intregul sau, opereaza pe baza de programe anuntate public, accesul la resurse se face prin competitie iar "filialele pot acumula resurse extrabugetare, ca pretutindeni in lumea civilizata", resursele obtinute ramanand la dispozitia filialei respective.

''Nivelul activitatilor ICR nu scade prin crearea de filiale, valori ce pot fi etalate cu succes pe plan international sunt si in provinciile istorice - teatrul de la Sibiu sau Craiova, muzeul de arta din Tulcea, complexul brancusian de la Targu Jiu, opera din Iasi si multe altele.Desigur ca ICR trebuie sa promoveze un nivel de exigenta valorica ridicat si il va promova. Acest nivel nu este periclitat nicidecum de dezvoltari cu idei mai bune'', mai arata presedintele ICR.

"Scopul ICR este sa aduca personalitati culturale profilate si prestigioase in pozitia de directori de filiale si de directori ai institutelor culturale romane din strainatate. Pana in acest moment au fost desemnati directori de filiale insarcinati cu organizarea. Ei sunt remunerati in sistemul prestarilor de servicii. Cooperam cu autoritatile locale in desemnarea directorilor de filiale. Vor fi organizate concursuri, potrivit prevederilor", mai sustine Andrei Marga.