VIDEO SRI: "Octombrie Rosu", cel mai puternic atac cibernetic la adresa Romaniei in ultimii 20 de ani
Sava a precizat, pentru agentia de presa citata, ca SRI a identificat activitati derulate de entitati cibernetice ostile care urmaresc obtinerea accesului la retele informatice de interes national, culegerea de informatii confidentiale, informatii de politica externa a Romaniei, resursele naturale, politica in Zona Marii Negre, politica in domeniul economic.
"Consideram ca acesta a fost cel mai puternic atact cibernetic la adresa Romaniei in ultimii 20 de ani. Estimam ca amenintarea cibernetica reprezinta una dintre cele mai mari si mai dinamice amenintari la adresa securitatii nationale a Romaniei", a declarat reprezentantul SRI.
Sava a reiterat ca SRI a informat prompt institutiile vizate de acest atac la momentul desfasurarii lui, adica in 2011, si a intreprins, in cooperare, masuri de contracarare pentru restabilirea functionarii normale a retelelor respective.
"Acest atac poate fi privit si din perspectiva noastra de membri UE si NATO. Observam, din punct de vedere al SRI, ca s-a schimbat fundamental lumea spionajului. Se actioneaza asupra statelor cu tehnologii de ultima generatie si in Cyber-Zone. Consideram ca este o turnura de moment asupra modului de actiune a retelelor de spionaj in Cyber-Spatiu", a adaugat Sava.
Reprezentantul institutiei a precizat ca SRI, in calitate de autoritate nationala in Cyber-Intelligence, acorda o atentie prioritara acestui domeniu, in cooperare cu celelalte institutii ale statului roman si cu partenerii externi, precum si in parteneriat cu domeniul privat.
Kaspersky Lab a dat luni publicitatii un nou raport de cercetare care identifica o foarte discreta campanie de spionaj vizand tinte din domeniile diplomatic, guvernamental si stiintific din mai multe tari. Activa de aproximativ cinci ani, campania pare sa se fi derulat cu precadere in tari din Europa de Est, statele din zona fostei URSS, precum si state din Asia Centrala. Cu toate acestea, victime ale campaniei au fost identificate si in alte zone, precum Europa de Vest si America de Nord. Principalul obiectiv al atacatorilor a fost acela de a colecta date si documente secrete de la organizatiile afectate, inclusiv informatii de importanta geopolitica, date de acces in retelele securizate sau clasificate si date din dispozitive mobile si echipamente de retea.
Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Informatica (CERT-RO) a comunicat marti ca "pe baza informatiilor tehnice furnizate la sfarsitul anului 2012, de catre compania de securitate Kaspersky Lab (...) a identificat, pana in prezent 4 adrese IP in Romania, care au fost victime ale atacului cibernetic 'Octombrie Rosu'".
SRI a informat ulterior ca atacul cibernetic "Octombrie Rosu" mediatizat de catre firma Kaspersky a fost investigat de SRI inca din 2011, iar acesta a vizat accesul la retele informatice de interes national si culegerea de "informatii confidentiale", nu clasificate. Acesta a mai spus ca retelele vizate de atacurile "Octombrie Rosu" apartin "unor institutii guvernamentale, dar si din domeniul privat".
VIDEO Operatiunea Octombrie Rosu. Spionajul cibernetic a tintit si Romania
Kaspersky Lab anunta identificarea operatiunii Octombrie Rosu, o campanie sofisticata de spionaj cibernetic care tinteste mai ales ambasade din Europa de Est si Asia Centrala
CERT-RO, despre atacul asupra server-ului de Administrare Domenii .ro: Au fost modificate nameserver-ele a 11 domenii larg utilizate, printre care: google.ro, yahoo.ro, hotmail.ro, paypal.ro, kaspersky.ro

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ce sa-ti povestesc, ce mare realizare cu un virus, pe care si un copil istet stie sa-l "omoare"...
Asa face si SRI-ul acum. Arunca un om de paie pentru a distrage atentia. Deh, tocmai a izbucnit scandalul de politie politica nu? Ori in cazul asta pt publicul larg, atentia trebuie distrasa, trebuie mutata spre altceva. Si cum marea masa a populatiei este prostuta, tehnica functioneaza de minune.
In rest noroc ca mai citesc si astia de la SRI siteuri de tech si-au aflat ca a existat acest "Octombrie Rosu" si sa ne dam si noi loviti, sa-si ia creditul ca ar fi avut si ei habar.