Magistratii Curtii de Apel Constanta au votat, sambata, in adunare generala, pentru revocarea judecatoarei Alina Ghica din Consiliul Superior al Magistraturii, aceasta fiind cea de a 9-a curte de apel care ia o astfel de decizie. Potrivit reprezentantilor Curtii de Apel Constanta, din cei 31 de membri prezenti la sedinta 29 au votat pentru revocarea Alinei Ghica din CSM, un vot a fost impotriva, inregistrandu-se si o abtinere, anunta Mediafax.

De asemenea, in adunarea generala magistratii Curtii de Apel Constanta au mai luat in discutie si situatia judecatorilor Horatiu Dumbrava si Alexandru Serban. In cazul lui Dumbrava, au existat 18 voturi impotriva revocarii din CSM, 11 pentru revocare si doua abtineri, in timp ce pentru revocarea lui Serban s-au pronuntat 9 magistrati, 21 au votat impotriva, iar unul s-a abtinut.

Procedura de revocare din functia de membru CSM a Alinei Ghica a fost declansata de judecatorii Curtii de Apel Cluj, iar aceasta decizie a fost trimisa tuturor curtilor de apel din tara, care se intrunesc, la randul lor, in adunari generale, unele fiind convocate pentru saptamana viitoare. Dupa ce adunarile generale ale curtilor de apel se intrunesc si iau o decizie in acest caz, rezultatele vor fi centralizate de catre Curtea de Apel Cluj, cea care a declansat procedura de revocare si care va transmite rezultatele votului catre CSM. Potrivit legii, CSM are apoi la dispozitie 15 zile pentru a lua act de deciziile curilor de apel care s-au pronuntat privind revocarea.

Pana sambata, s-au intrunit in adunari generale si au votat pentru revocarea din CSM a magistratului Alina Ghica Curtile de apel din Cluj, Brasov, Alba Iulia, Galati, Craiova, Oradea, Ploiesti si Pitesti.

Alina Ghica, fostul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat ca nu s-a invocat niciunul dintre cazurile prevazute de lege pentru revocarea sa din functia de membru al CSM, precizand ca va respecta deciziile luate in adunarilor generale ale judecatorilor.

Judecatoarea Alina Ghica a afirmat ca in 2012 a fost pentru prima data cand evolutia CSM a fost evidentiata pozitiv in rapoartele Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Totodata, judecatoria Ramnicu Valcea a declansat procedura de revocare a lui Cristi Danilet din Consiliul Superior al Magistraturii, considerand ca si-a exercitat necorespunzator atributiile incredintate ca membru al CSM, intrucat a participat la o procedura netransparenta de alegere a conducerii institutiei.

Potrivit legii, un membru ales in CSM poate fi revocat la cererea majoritatii instantelor pe care le reprezinta, acestea hotarand cu doua treimi din randul judecatorilor in functie.