La aproape o zi dupa operatiunea armatei algeriene pentru capturarea teroristilor si eliberarea ostaticilor de la complexul de exploatarea a gazelor In Amenas, multe aspecte raman neclara. Numarul ostaticilor si starea acestora nu a fost inca clarificata iar sirul evenimentelor de abia incepe sa se contureze. Complexul In Amenas este al treilea ca marime din Algeria si cel mai mare proiect comun de exploatare a gazelor din tara in care este implicata compania britanica British Petroleum.

Complexul de exploatare a gazelor In AmenasFoto: Captura Google Maps

Complexul de exploatare a gazelor In Amenas

Complexul In Amenas, aflat in centru-est, este operat de British Petroleum (BP), compania norvegiana Statoil si compania algeriana de stat Sonatrach.

Complexul cunoscut si ca Tigantourine, baza a companiei algeriene Sonatrach si, potrivit ministrului algerian de Interne, scena a luarii de ostatici, se afla la o distanta de circa 25 de kilometri sud-vest de orasul In Amenas, o asezare cu circa 5000 de locuitori din apropierea granitei cu Libia, relateaza Reuters.

BP a inceput acivitatea in complexul de exploatare a gazelor In Amenas din Algeria in iunie 2006, se arata intr-un comunicat al companiei remis presei la acea vreme. Potrivit BP, complexul In Amenas reprezinta "cel mai mare propiect comun de exploatare a gazelor din Algeria".

British Petroleum in Algeria

British Petroleum in Algeria

Foto: BP

Complexul cu forma rectangulara, al treilea ca marime din tara, consta din patru campuri primare de exploatare de gaze si uzinele de exploatare si procesare a gazelor, birouri si cladirile in care locuiesc angajatii, precizeaza Reuters. Instalatia este operata de angajati din toate cele trei companii.

Instalatia de la In Amenas produce 9 milioane de metri cubi de gaze anual (echivalentul a 160,000 de barili de petrol pe zi), mai mult de o zecime din productia tarii.

Algeria este al treilea furnizor de gaze, ca marime, al Uniunii Europene.

Potrivit Bloomberg, BP a informat joi, intr-un comunicat de presa, ca intentioneaza sa evacueze intreg personalul non-esential din Algeria.

BP a activat in Algeria in anii 1950 si a revenit in tara spre finele anilor 1990, dupa o perioada de conflicte politice sangeroase. Compania britanica se considera cel mai mare investitor strain in Algeria.

In 1998, BP a semnat cu contract de exploatare comuna cu comppania petroliera publica Sonatrach, primind licenta de exploatare pentru In Amenas. In 2003, BP a incheiat un acord cu comoania norvegiana Statoil.

Andy Coward, un inginer chimist care a vizitat complexul in 2009, a declarat pentru BBC, ca este unul dintre cele mai "sigure" instalatii de acest tip pe care le-a vizitat.

Numarul si situatia ostaticilor, inca neclare la o zi dupa operatiunea armatei algeriene

Armata algeriana a lansat joi un asalt masiv impotriva comandoului islamist impotriva comandoului islamist care detine numerosi ostatici. Niciun bilant oficial nu a fost anuntat iar, dupa cum remarca BBC, nu se stie deocamdata nimic despre o parte din ostatici si despre atacatori.

Potrivit televiziunii de stat, patru ostatici straini au fost ucisi in asaltul armatei insa militantii sustin ca ar fi vorba, de fapt, despre 41 de persoane.

Unii ostatici au fost eliberati, insa numarul supravietuitorilor nu a fost confirmat de autoritatile britanice care se pregatesc pentru posibilitatea unui numar ridicat de victime.

Agentia algeriana de stat APS a raportat joi ca in urma asaltului armatei, au fost eliberati patru ostatici straini: doi scotieni, un francez si un kenyan.

Guvernul irlandez a confirmat vineri dimineata ca unul dintre cetatenii sai, luat ostatic, a fost eliberat. Patru ostatici americani au parasit Algeria, au anuntat oficiali americani pentru ABC News.

Japonia a anuntat si ea ca trei cetateni niponi au fost eliberati in operatiunea armatei, insa 14 sunt in continuare dati disparuti.

Joi seara AFP relata, citand oficiali algerieni, ca armata continua sa cerceteze si sa securizeze perimetrul.

Ministrul algerian pentru Comunicare, Said Belaid, a declarat ca in asalt au fost ucisi multi teroristi adaugand ca "din pacate, deplangem moartea catorva persoane si ranirea altora. Deocamdata nu avem cifrele".

Detaliile atacului asupra complexului de la In Amenas au aparut destul de greu. APS a relatat ca armata algeriana, care inconjurase complexul, a atacat doua vehicule cu care teroristii incercau sa scape luand cu ei mai multi ostatici.

Vice-premierul irlandez Eamon Gilmore a povestit ca prizonierul irlandezm, Stephen McFaul, a reusit sa scape in confuzia creata atunci cand armata a incercat sa ii impiedice pe militanti sa mute ostaticii in convoiul de circa cinci vehicule.

Atat McFaul cat si alti ostatici au fost obligati sa poarte veste cu explozibili in timp ce au fost mutati, a declarat Gilmore pentru CNN.

Premierul norvegian Jens Stoltenberg a precizat ca omologul algerian i-a spus ca armata " a simtit ca nu are alta optiune in afara de interventie".

Operatiunea armatei algeriene a fost insa criticata de guvernele tarilor implicate. premieurl britanic David Cameron, care si-a anulat discursul cu privire la pozitia Marii Britanii in Uniunea Europeana programat pentru vineri, a declarat ca ar fi preferat sa fie anuntat inainte de lansarea asaltului.

Guvernul japonez a protestat fata de actiunea armatei algeriene, incurajand autoritatile sa "puna prioritate maxima pe vietile oamenilor".

SUA a anuntat ca lucreaza la clarificarea situatiei.

Potrivit New York Times, BP are mai putin de 60 de angajati de alte nationalitati in Algeria, majoritatea fiind in capitala Alger si in In Amenas. Presedintele Statoil a anuntat miercuri dimineata ca firma norvegiana are in complex 17 angajati.

Amintim ca un grup legat de al-Qaeda a atacat miercuri complexul din Sahara algeriana, luand ostatici un numar neprecizat de persoane.

Evacuari de personal dupa atacul atacul de la In Amenas

Luarea de ostatici de la In Amenas a raspandit frica in randul exploatatorilor de petrol si gaze din Algeria, relateaza New York Times.

Campurile petrolifere si gazeifere din Sahara algeriana au reprezentat intotdeauna o provocare pentru companiile peroliere internationale si angajatii lor, fiind localizate intr-un mediu aspru unde temperaturile se ridica pana la 50 de grade Celsius, noptile fiind racoroase, uneori chiar reci. Insa pana acum, exploatarile in aeasta zona erau considerate sigure.

Dupa atacul de miercuri, companiile internationale care opereaza in zona au inceput sa isi evacueze angajatii. Doar cateva dintre ele sunt dispuse sa recunoasca acest lucru insa directorii petrolieri locali au declarat ca firmele straine isi scot oamenii din tara urmand sa ii trimita inapoi dupa ce se asigura ca situatia e stabila.

Statoil a anuntat ca scoate din tara 40 de angajati, parte din personalul non-esential, care lucreaza la trei instalatii din Algeria. BP a anuntat ca evacueaza un numar neprecizat de angajati din administratie, iar compania spaniola Compañía Española de Petróleos a anuntat ca isi retrage angajatii de pe teren de la doua facilitati algeriene din desert.