Ministrul justitiei, Mona Pivniceru, a discutat, joi, la Bruxelles, cu Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate Comisiei. Potrivit acestora, discutia a durat mai putin de o ora, in conditiile in care s-a desfasurat cu translator, Catherine Day manifestandu-si preocuparea fata de posibilele modificari la statutul procurorilor, de numirea viitorilor sefi din Parchete si de intrarea in vigoare a noilor Coduri. In timpul discutiilor au existat momente tensionate pe anumite subiecte, sustin sursele Hotnews.ro, care au explicat ca actualul ministru al justitiei nu se bucura de credibilitate la Bruxelles.

Ministerul Justitiei confirma oficial, intr-un comunicat dat publicitatii vineri la pranz, intalnirea cu secretarul general al Comisiei Europene: "In dimineata zilei de joi, 17 ianuarie 2013, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a avut la Bruxelles o intalnire oficiala cu Secretarul General al Comisiei Europene, Catherine Day, si Secretarul General adjunct, Michel Servoz. In cadrul discutiilor au fost reiterate solutiile la problemele generale ale sistemului judiciar romanesc avute in vedere de ministrul Justitiei in cadrul noului sau mandat."

Potrivit informatiilor HotNews.ro, ministrul justitiei, Mona Pivninceru, ar fi vorbit in cea mai mare parte a timpului despre nevoie de a amana intrarea in vigoare a Codului de procedura civila, care trebuia sa intre in vigoare la data de 1 februarie 2013. Pivniceru a explicat ca doreste sa schimbe statutul procurorului pentru a intari independenta acestuia si ca ar dori, de asemenea, sa schimbe procedura de numire a sefilor DNA si DIICOT.

Potrivit surselor HotNews.ro, Pivniceru ar fi spus ca, in ce priveste numirea noilor procurori sefi la Parchetul General si DNA, presedintele nu are limita de timp pentru lua o decizie dar s-a declarat ingrijorata din cauza ca o eventuala prelungire a interimatului ar putea afecta buna functionare a acestor institutii.

Si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Haineala, a discutat in aceste zile cu reprezentantii Comisiei Europene insa, potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro, a lasat, la randul ei, o impresie proasta din cauza modului in care a prezentat la Bruxelles situatia conflictuala din CSM. Potrivit surselor HotNews.ro, credibilitatea actualului Consiliu Superior al Magistraturii este, in urma scandalurilor interne, extrem de scazuta in fata Comisiei Europene.

Aceste intalniri au loc inainte de publicarea raportului de tara din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), asteptat in a doua jumatate a lunii ianuarie. Potrivit unor informatii obtinute de HotNews.ro, raportul MCV va fi publicat pe data de 30 ianuarie.