19:25 Cotidianul Adevarul, care citeaza surse neoficiale, afirma ca patru romani se aflau in complexul de exploatare a gazelor in momentul atacului terorist. Unul dintre ai a reusit sa fuga, iar ceilalti trei ar fi "bine ascunsi in complex".

18:20 Fortele speciale au eliberat aproximativ o suta de ostatici straini detinuti de grupul islamist, in timp ce alti 30 sunt in continuare dati disparuti, a anuntat agentia oficiala algeriana APS, citata de AFP.

"Aproape o suta de cetateni straini, din cei 132 de ostatici luati grupul terorist care a atacat miercuri situl gazeifer din Tigantourine au fost eliberati", a precizat APS, care citeaza o sursa din serviciile de securitate.

16:50 Liderul grupului islamist cere Frantei si Algeriei sa "negocieze" sfarsitul razboiului din Mali si propune eliberarea "ostaticilor americani" in schimbul a doi islamisti detinuti in Statele Unite, scrie agentia de presa din Mauritania ANI, preluata de AFP.

15:30 639 de ostatici, dintre care peste 66 sunt expati, au fost eliberati, a anuntat vineri o sursa din serviciile de securitate, citata de agentia APS.

"Aproape 650 de ostatici (...) printre care peste jumatate din cei 132 de ostatici straini au fost eliberati", scrie APS, in conditiile in care fortele speciale algeriene actioneaza in continuare in complexul de la In Amenas.

APS precizeaza, citand aceeasi sursa, ca bilantul definitiv nu a fost stabilit deoarece mai multi angajati sunt ascunsi in diverse locuri din complex.

Acesta este primul bilant furnizat de surse algeriene in ceea ce priveste situatia ostaticilor.

13:30 Ostaticii purtau centuri de explozibil in momentul in care armata algeriana a deschis focul asupra unui convoi de cinci vehicule care transporta islamisti si prizonieri, a declarat ministrul irlandez al Afacerilor externe, dupa ce a discutat cu un ostatic care a reusit sa scape, scrie AFP.

Ministrul Eamon Gilmore a facut aceste declaratii la CNN, dupa ce a discutat cu familia lui Stephen McFaul, 36 de ani, originar din Ulster, care a profitat de confuzie pentru a fugi, cand armata algeriana a atacat masinile membrilor comandoului islamist, care incercau sa mute ostaticii intr-o alta locatie din complexul gazeifer.

Eamon Gilmore a precizat ca ostaticul irlandez se afla in singura masina a convoiului care nu a fost atinsa de gloante.

"Mi-au spus ca au fost obligati sa poarte centuri de explozibil", a spus ministrul, in acest interviu.

Stephen McFaul a condus o misiune de inginerie si supervizare in acest complex.

12:30 Bilantul prezentat de islamisti este "fantezist", a declarat vineri o sursa din serviciile algeriene de securitate, pentru AFP.

Autoritatile algeriene nu au prezentat deocamdata un bilant oficial.

"Incidentul terorist" din Algeria, unde armata a intervenit in incercarea de a elibera ostaticii din complexul gazeifer din Sahara, "este in continuare in curs", a anuntat vineri dimineata ministerul britanic al Afacerilor Externe, care a adaugat ca mai multi oameni "ar putea fi in continuare retinuti ostatici", relateaza AFP.

"Incidentul terorist este in continuare in curs", precizeaza ministerul, intr-un comunicat.

"Se pare ca exista in continuare oameni retinuti ostatici", a afirmat, pentru AFP, un purtator de cuvant al ministerului. "Unii dintre ei ar putea fi britanici. Situatia se schimba enorm si este dificil de stiut ce se petrece in acest moment", a adaugat acesta.

BBC a afirmat ca Londra asteapa in continuare vesti despre cel putin 20 de britanici. O cifra pe care ministerul Afacerilor externe nu a dorit sa o confirme sau sa o infirme.

Mai multi britanici "pot fi in continuare disparuti, altii ar putea sa se ascunda (....) dar de asemenea s-ar putea sa existe, din nefericire, morti", potrivit BBC.

Seful guvernului britanic David Cameron urmeaza sa sustina vineri un discurs, la ora 11,00 (locala si GMT) la Londra, in fata deputatilor, asupra crizei din Algeria.

Un grup legat de al-Qaeda a atacat miercuri complexul din Sahara algeriana, luand ostatici un numar neprecizat de persoane.

Printre ostatici se afla cel putin un roman, dupa cum a confirmat joi ministerul roman al Afacerilor Externe. Soarta acestuia nu este cunoscuta deocamdata.

Armata algeriana a lansat joi un asalt masiv impotriva comandoului islamist impotriva comandoului islamist care detine numerosi ostatici. Niciun bilant oficial nu a fost anuntat.

Atacul a avut loc in situl In Amenas din Sahara, la 1.300 km sud-est de capitala Alger. Dar, potrivit unui purtator de cuvant al islamistilor, atacul armatei s-a soldat cu moartea a aproximativ 50 de oameni, 34 de ostatici si 15 teroristi, informatii care nu au fost confirmate oficial.

Citeste aici: