Comisia Europeana (CE) monitorizeaza progresele realizate in anumite cazuri de coruptie la nivel inalt si solicita periodic autoritatilor romane informatii actualizate pentru a evalua indeplinirea obiectivelor de referinta din MCV. CE nu incearca sa exercite presiuni asupra procesului juridic din Romania si nu alege cazurile pe care le monitorizeaza in functie de afilierea politica a persoanelor investigate, ci de gravitatea si natura cazului. Aceste precizari sunt facute de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in raspunsul sau scris, din 16 ianuarie 2013, la o intrebare adresata de eurodeputatul roman Adrian Severin, informeaza Agerpres.

Jose Manuel BarrosoFoto: Comisia Europeana

Intrebarea eurodeputatului Adrian Severin, datata 16 noiembrie si formulata in baza articolului 117 din Regulamentul de procedura al Parlamentului European (PE), se refera la o scrisoare din 10 octombrie a secretarului general al CE, Catherine Day, adresata ministrului de justitie Mona Pivniceru, prin care oficialul european cere informatii privind stadiul actual si viitorii pasi procedurali in mai multe cazuri concrete de coruptie la nivel inalt.

Presa din Romania a scris la momentul respectiv ca secretarul general al CE i-a solicitat in aceasta scrisoare ministrului justitiei informatii privind o serie de cazuri - printre care si cele ale unor politicieni precum Gheorghe Copos, Adrian Nastase, Serban Bradisteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remes, Dan Voiculescu, George Becali, Catalin Voicu si Tudor Chiuariu - , despre stadiul anchetei privind eventualele fraude de la referendum, despre deciziile parlamentului in cazul parlamentarilor gasiti incompatibili de Agentia Nationala de Integritate (ANI), dar si despre motivul pentru care Camera Deputatilor a decis in cazurile fostilor ministri Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre sa respinga solicitarea DNA de incepere a urmaririi penale.

Adrian Severin mentioneaza in intrebarea sa ca secretarul general al CE s-a interesat in scrisoarea sa, in contextul aplicarii MCV, de un numar de 11 cazuri concrete, afirmand ca "se remarca faptul ca toate persoanele vizate sunt oponenti ai presedintelui Romaniei, niciunul nefacand parte din cercurile proprezidentiale".

Eurodeputatul Adrian Severin, din grupul neafiliatilor, precizeaza ca CE a raspuns in mod constant la intrebari anterioare ca "monitorizarea justitiei din tarile membre (...) nu are in vedere cazuri concrete, ci numai tendinte legislative si institutionale, precum si evolutia practicii reflectata in statistici si evaluari nepersonalizate" si ca "scrisoarea secretarului general al Comisiei dovedeste ca acele raspunsuri au fost nesincere".

"Care este temeiul legal in baza caruia cere detalii referitoare la cazuri in curs de judecare? Este aceasta o exceptie sau o schimbare in pozitia Comisiei? In ce masura se poate evita ca asemenea cereri sa fie percepute drept presiuni ilegitime asupra justitiei romanesti si incalcari ale principiilor statului de drept?", se intereseaza eurodeputatul roman in intrebarea sa.

De asemenea, el se intereseaza in legatura cu criteriile in baza carora au fost selectate cazurile despre care se cer detalii. "Faptul ca respectivele cereri nu se refera la persoane apartinand cercurilor prezidentiale este un indiciu ca justitia romana este selectiva sau ca presiunile CE sunt selective?", se mai mentioneaza in intrebarea cu solicitare de raspuns scris.

In raspunsul dat de Jose Manuel Barroso in numele CE si datat 16 ianuarie, se afirma ca executivul comunitar dialogheaza in mod frecvent cu autoritatile romane cu privire la progresele pe care acestea le inregistreaza in indeplinirea obiectivelor de referinta prevazute in cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare (MCV).

"Ca parte a acestui proces, Comisia solicita periodic actualizari detaliate ale situatiei. Printre aceste informatii se numara progresele cazurilor de coruptie la nivel inalt. Al treilea obiectiv de referinta din cadrul mecanismului se refera la cercetari profesioniste si impartiale cu privire la acuzatiile de coruptie la nivel inalt", se mentioneaza in raspuns.

In plus, se precizeaza ca executivul comunitar nu accepta premisa eurodeputatului, conform careia ar incerca sa exercite presiuni asupra procesului juridic din Romania. "Monitorizarea cazurilor de catre Comisie este utilizata doar pentru a urmari evolutia performantei globale a sistemului judiciar si a evalua progresele inregistrate in domenii cum ar fi coerenta si eficienta procesului judiciar. Pentru a efectua astfel de evaluari, CE monitorizeaza progresele realizate in anumite cazuri de coruptie la nivel inalt si solicita periodic autoritatilor romane sa ii furnizeze informatii actualizate" privind acestea, se noteaza in document.

De asemenea, Barroso subliniaza ca, contrar celor sugerate de Adrian Severin, "alegerea cazurilor nu are legatura cu afilierea politica a persoanelor care fac obiectul unei investigatii, ci cu gravitatea si natura cazului, de exemplu deturnare de fonduri ale UE, conflict de interese sau trafic de influenta".

"In speta, CE a solicitat informatii referitoare la mai multe cazuri importante susceptibile sa inregistreze intarzieri si in privinta carora este posibil ca instantele sa se pronunte in lunile urmatoare. Comisia a salutat raspunsul guvernului roman, care a furnizat cele mai recente informatii privind aceste cazuri, precum si alte cazuri", conchide Barroso in raspunsul sau.