Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis joi sa informeze Comisia Europeana cu privire la demersurile initiate de adunarile generale ale judecatorilor pentru revocarea unor membri ai Consiliului si face apel la institutiile publice, clasa politica si societatea civila sa evite orice fel de interferente in desfasurarea acestor adunari.

Potrivit unui comunicat al CSM, citat de Agerpres, Sectia pentru judecatori a Consiliului a organizat joi, la solicitarea asociatiilor profesionale ale magistratilor, o consultare dedicata analizei evolutiilor din sistemul judiciar.

In urma discutiilor purtate, a fost emisa o declaratie comuna in care se afirma ca toate demersurile pornite de instantele de judecata, asociatiile profesionale si Sectia pentru judecatori a CSM sunt prevazute de lege iar unicul scop al acestora este respectarea principiului legalitatii in ceea ce priveste alegerea conducerii si functionarea Consiliului.

"In acest sens, facem un apel public catre toate institutiile publice, clasa politica si societatea civila sa evite orice fel de interferente in desfasurarea fireasca si legala a acestor demersuri. Orice ingerinte reprezinta o directa amenintare a independentei sistemului judiciar. Respingem introducerea in dezbaterile publice a unor false teme de discutie precum schimbarea statutului procurorilor sau subordonarea politica a justitiei", se arata in declaratie.

Sectia pentru judecatori a CSM considera ca situatia actuala este o problema interna a sistemului judiciar iar acesta dovedeste, prin demersurile promovate, capacitatea de a rezolva actuala criza.

"In urma consultarilor, avand in vedere apropiata publicare a Raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, s-a decis informarea Comisiei Europene cu privire la demersurile pornite de adunarile generale, asociatiile profesionale si Sectia pentru Judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii", anunta Sectia pentru judecatori a CSM.