UPDATE VIDEO Operatiunea militara din Algeria s-a incheiat - APS / Nu exista un bilant oficial al victimelor / MAE confirma ca printre ostaticii straini s-ar fi aflat si un roman
3:00 Purtatorul de cuvant al guvernului japonez a anuntat vineri ca trei japonezi sunt in siguranta iar alti 14 sunt disparuti, posibil retinuti de catre islamistii inarmati.
01:15 RFI confirma partial informatiile agentiei Reuters care indica un bilant de 30 de ostatici ucisi, inclusiv sapte raniti, transmite Le Monde.
01:00 Potrivit site-ului de stiri din Mauritania, Alakhbar, grupul de rapitori ar fi pierdut trei lideri in timpul operatiunii initiate de fortele de securitate algeriene. Liderul grupului de comando, Abou al-Braa, unul dintre cei mai importanti lideri ai brigazii Mokhtar Belmokhtar, alaturi de Abdallahi Ould Hmeida si Algerien Tahir ar fi fost cei trei lideri ucisi in timpul interventiei.
22.00 Operatiunea militara de eliberare a ostaticilor s-a incheiat, anunta agentia de stat algeriana APS, citand o sursa oficiala, care nu a oferit alte detalii, trasmite Reuters.
20:30 Asaltul lansat de armata algeriana continua, a anuntat joi seara ministrul algerian al comunicatiilor, Mohamed Said.
"Operatiunea continua", a spus acesta, intr-o interventie in direct la o televiziune francofona, intr-o prima reactie oficiala algeriana legata de actiunea terorista in urma careia sute de persoane au fost luate ostatici de un comando islamist.
Ministrul a precizat ca "un numar important de ostatici au fost eliberati, dar din nefericire exista si cativa morti si raniti", explicand totodata ca nu poate oferi, pentru moment, un bilant exact.
20.00 Luarea de ostatici din Algeria "pare sa se sfarseasca in conditii dramatice", a declarat presedintele francez Francois Hollande, potrivit AFP.
"Autoritatile algeriene ma informeaza in mod regulat despre situatie, insa nu dispun de suficiente elemente pentru a face o evaluare", a spus Hollande in fata unor responsabili din domeniul economic si social reuniti la Palatul Elysee, explicandu-le ca li se adreseaza "intr-un moment de o exceptionala intensitate, pentru ca o luare de ostatici ce vizeaza mai multe zeci de persoane de toate nationalitatile" are loc in Algeria.
"Ceea ce se intampla in Algeria justifica si mai mult decizia pe care am luat-o, in numele Frantei, de a veni in ajutor in Mali, in conformitate cu Carta Natiunilor Unite si la solicitarea presedintelui acestei tari (...) Este vorba despre stoparea unei agresiuni teroriste si de a le permite africanilor sa se mobilizeze pentru a apara integritatea teritoriala a statului Mali", a insistat Hollande.
19.30 Casa Alba si-a exprimat ingrijorarea legata de operatiunea in curs din Algeria pentru eliberarea ostaticilor, printre care se afla si cetateni americani, afirmand ca incearca sa obtina "lamuriri" din partea autoritatilor algeriene.
"Suntem evident ingrijorati in legatura cu informatiile legate de pierderi de vieti" in cadrul acestei operatiuni, a explicat purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama, Jay Carney, adaugand, intr-o conferinta de presa, ca incearca sa "obtina lamuriri din partea guvernului algerian".
19.20 Francois Hollande, Barack Obama si David Cameron au discutat despre interventia algeriana, a anuntat biroul de presa al premierului britanic.
19.15 David Cameron reproseaza algerienilor ca au efectuat operatiunea de salvare a ostaticilor fara consultari
Marea Britanie nu a fost informata in prealabil de catre guvernul algerian cu privire la operatiunea de eliberare a ostaticilor si ar fi preferat sa fie instiintata, a declarat joi premierul britanic David Cameron, potrivit purtatorului sau de cuvant, citat de Reuters.
Cameron l-a sunat pe omologul sau algerian Abdelmalek Sellal in cursul zilei si i-a spus, dupa ce operatiunea incepuse, ca "extrem de ingrijorat" de aceasta situatie "foarte grava si periculoasa".
"Algerienii stiu ca am fi preferat sa fim consultati inainte", a precizat purtatorul de cuvant al lui Cameron, mentionand ca, in schimb, "premierul algerian a explicat ca situatia se derula foarte rapid si ca, in opinia guvernului, trebuia sa actioneze imediat".
18.45 Rapitorii nu mai raspund. Potrivit unei publicatii algeriene, agentia mauritana ANI, in contact cu purtatorul de cuvant al rapitorilor si citata de presa din intreaga lume fara posibilitatea verificarii informatiilor, afirma ca nu mai are contact cu grupul. Agentia ANI a fost cea care a anuntat moartea a 34 de ostatici.
18.30 Potrivit radioului american CBS, o drona americana a survolat deasupra complexului gazeifer In Amenas, in misiune de observare.
17.40 Armata algeriana a eliberat 600 ostatici algerieni detinuti intr-un complex gazeifer din sudul tarii. Cei 600 de angajati din complexul de la Tiguentourine, la 40 km de In Amenas, au fost transportati de elicopetere ale armatei care survolau zona, potrivit agentiei algeriene de presa APS.
16.55 Agentia de presa oficiala APS: Patru ostatici straini au fost eliberati. Unul dintre acestia este un cetatean irlandez, a confirmat ministerul de externe irlandez.
16.20 Agentia ANI: Ostaticii straini care se afla inca in mainile rapitorilor sunt: doi americani, trei belgieni, un japonez si un britanic. Informatiile sunt insa contradictorii. Pe de alta parte, o sursa de la fata locului a declarat pentru Reuters ca 6 ostatici straini si 8 rapitori au murit in timpul interventiei armatei. De asemenea, 180 de ostatici alegerieni si 25 straini ar fi reusit sa scape.
15.15 Agentie de stiri ANI, citata de Reuters: Armata a ucis, in timpul raidului, 34 de ostatici si 15 dintre rapitori. Potrivit site-ului ANI, care se afla in legatura cu purtatorul de cuvant al rapitorilor, grupul incerca sa mute ostaticii din zona incercuita de armata, moment in care elicopterele au tras asupra vehiculelor, omorand atat ostatici cat si rapitori.
Printre acestia s-ar afla liderul grupului, Mokhtar Belmokhtar, cunoscut, potrivit Sky News, ca Mr Marlboro, "Cel de neprins" sau "Chiorul", pentru ca a ramas fara un ochi intr-o lupta din Afganistan.
Gruparea a avertizat ca va ucide ostaticii pe care ii mai are daca armata se mai apropie.
14:30 Armata algeriana "bombardeaza" situl gazeifer, a anuntat o sursa din grupul de rapitori, pentru agentia de stiri online din Mauritania Nuakchott Information (ANI), preluata de AFP.
Elicoptere ale armatei algeriene au deschis focul asupra complexului unde sunt retinuti ostaticii, cel putin doi dintre acestia fiind raniti, potrivit acestei surse citata de ANI, agentie care in general este foarte bine informata in legatura cu grupurile islamiste armate.
14.10 MAE a confirmat, intr-o conferinta de presa, ca printre ostatici se afla si cetateni romani, insa nu a precizat despre ce numar este vorba. Potrivit secretarului general al MAE, s-a constituit o celula de criza. Rapirea a avut loc in urma unui atac miercuri dimineata asupra unui complex operat de o companie multinationala. Numarul ostaticilor nu a fost precizat de catre ambasada Romaniei de la Alger.
UPDATE 13.55 Sorin Sava, SRI: Unul sau mai multi romani au fost luati ostatici in Algeria, motiv pentru care la nivel national a fost constituita o celula de criza din care face parte si Serviciul Roman de Informatii, situatia fiind una "exceptionala".
"S-a format o celula de criza din care Serviciul Roman de Informatii face parte, alaturi de celelalte institutii din cadrul SNPCT (Sistemul National pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului). Celula de criza s-a format imediat cum s-a aflat la nivel national despre aceasta chestiune. Este o situatie exceptionala, dat fiind faptul ca exista si cetateni romani rapiti, nu stiu daca unul sau doi, nu comentam", a spus Sava, pentru Agerpres.
Atacul a fost pregatit minutios si de mult timp, afirma guvernul britanic. Acest atac are toate caracteristicile unei operatiuni cu un "grad considerabil de pregatire", a spus purtatorul de cuvant al premierului britanic David Cameron.
Marea Britanie apreciaza ca cea mai buna strategie este continuarea lucrului prin intermediul autoritatilor algeriene, mai degraba decat o actiune unilaterala. Seful guvernului britanic a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a discutat cu omologii sai norvegian si japonez, tari care au si ele cetateni tinuti ostatici in Algeria.
Un rapitor, care s-a prezentat ca Abu al-Baraa, a declarat joi pentru postul Al-Jazeera ca intre cei 41 de ostatici rapiti miercuri in Algeria se afla un roman, potrivit AFP. Purtatorul de cuvant al MAE, Ovidiu Dranga, a declarat ca institutia sa verifica informatia.
Grupul islamist legat de organizatia al-Qaeda, care se intituleaza "Batalionul Sangelui", cere stoparea interventiei militare franceze din Mali si retragerea armatei algeriene care inconjoara complexul, pentru a permite derularea negocierilor, a precizat Abu al-Baraa.
Acesta a sustinut ca armata algeriana a tras in directia sitului, ranind un ostatic japonez.
Complexul de exploatare a gazelor In Amenas, aflat in centru-est, este operat de British Petroleum, Statoil (Norvegia) si Sonatrach (Algeria). British Petroleum a transmis un comunicat joi in care a confirmat ca angajati ai sai au fost rapiti, insa nu va da detalii, potrivit BBC. BP a precizat, intr-un e-mail transmis la solicitarea HotNews.ro, ca nu comenteaza "identitatea sau nationalitatea celor implicati".
"Verificam, inclusiv prin Ambasada Romaniei in Algeria, informatia aparuta privind posibila rapire a unui cetatean roman. In masura in care vom avea informatii suplimentare despre aceasta informatie, le vom comunica cat mai prompt", a declarat oficialul MAE.
UPDATE Potrivit Reuters, mai multi ostatici au reusit sa scape joi de la un complex de exploatare a gazelor din Algeria, unde au fost luati ostatici de un grup terorist afiliat Al-Qaeda.
"Treizeci de muncitori algerieni au reusit sa fuga joi din incinta instalatiei de gaze de la Tinguentourine (la aproximativ 40 de kilometri de In Amenas), unde erau tinuti ostatici, incepand de miercuri, de catre o grupare terorista armata", potrivit agentiei oficiale de presa APS.
O alta informatie, transmisa de canalul privat algerian Ennahar, arata ca 15 straini, intre care doi francezi, au reusit sa evadeze.
Al-Jazeera relateaza ca armata a incercuit complexul.
Un cetatean britanic, unul irlandez si unul japonez, prezentati ca ostatici, au intrat in direct la Al-Jazeera pentru a cere retragerea armatei. Cei trei au insistat ca armata sa nu mai traga asupra locului lor de detentie, pentru a nu le pune in pericol viata.
Irlandezul a declarat ca situatia se deterioreaza si a cerut ca armata sa se retraga, pentru a putea incepe negocierile.
Potrivit al-Jazeera, citata de AFP, cel de-al treilea care a intervenit telefonic, japonezul, era ranit.
Abou al-Baraa a dat asigurari ca numarul ostaticilor se ridica la 41 si provin din mai multe tari: Norvegia, Franta, SUA, Marea Britanie, Romania, Columbia, Tailanda, Filipine, Irlanda, Japonia si Germania.
Fortele de ordine incercuiau joi o instalatie in domeniul exploatarii gazelor, in partea central-estica a Algeriei, unde o grupare islamista cu legaturi Al-Qaida detine ostatici straini si cere oprirea interventiei militare franceze in Mali, o tara vecina. Doua persoane si-au pierduti viata miercuri, un britanic si un algerian.
"Luarea de ostatici a avut loc miercuri dimineata intr-un complex petrolier al In Amenass, in Algeria, unde se afla un pavilion rezervat angajatilor straini." Operatia intervine ca "reactie la ingerinta flagranta a Algeriei care a autorizat utilizarea spatiului sau aerian de catre aviatia franceza petnru a efectua raiduri impotriva nordului statului Mali", a declarat purtatorul de cuvant al organizatiei islamsite.

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Tuaregii, spre deosebire de negrii care conduc Mali si Nigerul sunt nemaipomenit de greu de controlat de catre francezi si asta este motivul pentru care Franta se opune cu indirjire infiintarii statului Azauad.
Asa zisa lupta impotriva islamistilor din mali, care ar ameninta Franta si Europa, este doar un pretext folosit de guvernul de la Paris pentru a invada teritoriile tuarege, bogate in aur, uraniu, petrol si gaze naturale.
Pana la urma companiile petroliere vor plati asa cum platesc si in Nigeria si vor merge astia cu unitatea militara de jandarmi dupa ei (expatii). Eu cand am plecat de acolo aveam cand iesem din baza o escorta de 16 (SAISPREZECE!!!!) jandarmi inarmari. Pentru mine. Cand am ajuns acolo aveam doar 4. Nu e de mirare ca intr-o buna zi am plecat in concediu si nu m-am mai intors. Prea multa adrenalina.
http://hectorexperience.blogspot.ro/2007/04/fragment-din-viata-reala-ro-en.html
:))) Eu ma opresc aici cu cititul.
Rapitorii nu vor refuza o asa pleasca
Doar ca - in contextul de fata - comentariul tau e pur si simplu imbecil.
Intrebare de baraj: cine credeti ca are interes sa pastreze Algeria in saracie si teroare? Cine credeti ca este interesat ca guvernantii lor sa fie usor de corupt?
Nu degeaba Hassasinii provin din zona, si nu din Europa de vest.
Punct.
Cum va explicati ca fix tarile cu resurse naturale mari au parte de dictaturi, razboaie, conflicte civile, terorism, etc...
Divide et impera!
Cand gheolbanii - includ si romanii aici - nu sunt in stare de nimic cineva din afara este de vina, voi ati lenevit in mod corect, dupa regulament, ajutoarele n-au venit la timp si in cantitatea dorita.
Ce-ar fi sa puneti mana sa munciti?
CE CRETINI!!
Fapt1: Piratii/teroristi sau ce-or fi declara ca au atacat in Algeria deoarece aceasta tara a dat drept de survol avioanelor franceze care ataca pe islamisti in Mali
Fapt2: Corlatean ministrul de externe declara ieri ca Romania va participa cu bani si trupe la interventia militara din Mali...
Sa-i aiba Domnu' sau Allah in paza pe romanii de acolo din desert, ca pe guvernantii lor ii doare mai mult sa-i arate socialistului Hollande ca-l sustin decat de viata compatriotilor lor...
Sunt doua povestiri pe care nu le-am scris pe blog si care m-au determinat sa nu ma mai intorc din concediu. Pe scurt: cu doua saptamani inainte sa plec, un terorist sinucigas cu un ppickup plin de explozibil a intrar din Libia (bineinteles prin In Amenas) in Algeria si se ducea in Hassi sa puna bombe la petroliere. L-au prins ca a vorbit la celular. L-au interceptat cu elicopterul militar pe drum spre Hassi si s-a predat fiind bineinteles sinucigas.
Cu doua zile inainte sa plec a venit valul doi din Libia. De data asta doua toyote de teren, tot spre Hassi sa puna bombe. Inarmati pana in dinti au tras inspre o masina de patrula a armatei. I-au prins cu elicopterul. Au tras din aer si au mai lasat unul singur sa traiasca.
De mentionat ca e un singur drum acolo, pe care mergeau teroristii si noi la munca.
In orice baza din Sahara sunt agenti de la serviciile secrete algeriene. Armata si guvernul ii urasc sincer pe teroristi/contrabandisti desi unii generali (guvernatori) de regiuni iau spaga ca sa inchida ochii.
Uite niste articole mai vechi scrise de mine cand lucram acolo:
http://www.1313.ro/hector/Index0.htm - articolul 3 "Afacerile Algeriene"
http://hectorexperience.blogspot.ro/2007/04/o-mana-pe-tragaci-si-alta-pe-volan-ro_02.html
Este un fals. Cei 600 algerieni au fost eliberati chiar de catre grupul rapitorilor. Algerienii manipuleaza datele pentru a atenua consecintele esecului operatiunii de salvare a ostaticilor.
Islamistii puternic inarmati au atacat complexul gazeifer , au retinut 41 de ostatici si au eliberat 600 de algerieni + 4 straini, in grupuri mici , nevatamati [" ... in small groups, unharmed" ...]
"APS reported nearly 600 Algerian workers and four foreign hostages - two from Britain, one from France and one from Kenya - were freed during the operation. The Irish government also reported one of its nationals was freed ... A militant group claimed responsibility for the attack ... It said it was holding 41 foreigners, including seven Americans ... "
Hundreds of Algerians work at the plant and were taken in the attack, but ... they have gradually been released in small groups, unharmed ...."
In:
http://www.cbsnews.com/8301-202_162-57564259/islamic-militants-take-western-hostages-in-attack-on-algeria-natural-gas-installation/
http://bigpondnews.com/articles/TopStories/2013/01/18/Islamists_say_scores_dead_in_Algeria_836826.html
Inca din 2012 in Uniunea Europeana, Franta mai ales, se discuta despre contributia financiara a tarilor UE (Romania inclusiv ?) la finantarea incursiunii militare a lui Hollande in Mali.
Inca anul trecut Algeria a spus ca nu va tolera prezenta Frantei in Mali. Iar zilele trecute Fabius, ministrul de externe al Frantei a cerut ca tarile UE (Romania inclusiv ?) sa contribuie cu militari iar Algeria, interesant, avertizase ca nu va tolera prezenta Frantei in Mali [" ... Algeria, a former French colony, has said it won't tolerate the presence of non-African combat troops in the region, ... Moreover, Islamic militants in Mali threatened repeatedly to retaliate against any country that attacks them ...
In Brussels, French Foreign Minister Laurent Fabius said EU countries may provide troops to help France in its former west African colony ... "
In:
Algerian rescue mission goes wrong: hostages killed ...
http://www.smh.com.au/world/algerian-rescue-mission-goes-wrong-hostages-killed-kidnappers-say-20130118-2cwr6.html
http://www.skynews.com.au/topstories/article.aspx?id=836826&vId=3760566&cId=Top%20Stories
http://www.channelnewsasia.com/stories/afp_asiapacific/view/1248620/1/.html
http://www.thestandard.com.hk/breaking_news_detail.asp?id=30706
EU Weighs Fund to Help Africans Fight Mali Militants
http://african.howzit.msn.com/eu-weighs-fund-to-help-africans-fight-mali-militants-2