Drept la replica al Ecaterinei Andronescu la articolul despre ordonanta privitoare la educatori, invatatori si studii de licenta

de Red. stiri     HotNews.ro
Joi, 17 ianuarie 2013, 12:01 Actualitate | Esenţial


Urmare a articolului "Ultima bomba cu efect întârziat lasata de Ecaterina Andronescu în educatie: Învatatorii si educatorii sunt obligati sa faca facultatea în urmatorii 6 ani daca vor sa îsi pastreze postul" publicat luni seara de catre HotNews.ro, Fostul Ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu a trimis redactiei un drept la replica pe care il publicam integral in interiorul acestui articol.

"Consideram ca articolul prezentat de site-ul Hotnews.ro este o deformare a realitatii care are ca baza fie cunoasterea precara a masurilor din invatamant, fie o lipsa a obiectivitatii in informarea publicului. 

Intrarea in vigoare a Legii educatiei nationale nr. 1/2011 a adus modificari importante pentru dezbaterea in cauza, astfel:

- a desfiintat functiile de educator din invatamantul prescolar si de invatator din invatamantul primar, astfel incat la art. 247 lit.b si lit.c din aceasta lege sunt prevazute pentru invatamantul preuniversitar, la nivelul prescolar si primar functiile de: profesor pentru invatamant prescolar si profesor pentru invatamant primar;

- a stabilit la art. 248 alin.(1) lit.a din Legea 1/2011 conditiile minime de studii pentru ocuparea functiilor didactice "absolvirea cu diploma a studiilor universitare de licenta in profilul postului".

Masura de excludere a functiilor de educator si de invatator a fost luata de catre Guvernul Boc, in conditiile in care, in sistemul de invatamant la aceste niveluri sunt peste 40 000 de cadre didactice care ocupa functii educatori si invatatori.

In acest context, aceasta categorie de personal didactic educatori si invatatori a functionat in anul scolar 2011 - 2012, pe baza unui ordin de masuri tranzitorii, cu valabilitate limitata, astfel incat mentinerea si salarizarea lor pe aceste functii in sistemul de invatamant nu mai era posibila, conform Legii 1/2011, si o concediere colectiva era inadmisibila din toate punctele de vedere.

Legea 1/2011 nu a avut prevazute masuri tranzitorii care sa stabileasca ce se intampla cu aceasta categorie de personal didactic.

In aceste conditii, nu mai exista baza legala de mentinere in sistem si de salarizare a acestei categorii de personal didactic, intrucat functiile de educator si invatator au fost eliminate din Legea 1/2011. Prin OUG 92/2012 s-au adoptat masuri de indreptare a erorilor si discriminarilor aparute in aplicarea Legii 1/2011.

De asemenea, OUG 92/2012 rezolva discriminarea pe Legea 1/2011, care prin art. 428, alin. 4 stabilea ca doar absolventilor liceelor pedagogice, ai colegiilor universitare de institutori sau ai altor scoli echivalente, incadrati in invatamantul prescolar si primar, care pana la intrarea in vigoare a Legii 1/2011 au absolvit ciclul de licenta, li se considera indeplinita conditia pentru ocuparea functiilor didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, respectiv profesor pentru invatamantul primar.

In concluzie, consideram ca exista argumente decisive in favoarea faptului ca OUG 92/2012 repara prevederile care erau de la bun inceput gresite din Legea 1/2011.

De asemenea, precizam faptul ca orice OUG intra in procedurile parlamentare pentru a fi aprobata prin lege si, ca urmare, se pot aduce in Parlament eventuale amendari".

Nota redactiei: Dreptul la replica a fost trimis redactiei de pe o adresa de e-mail apartinand Universitatii Politehnice din Bucuresti (UPB)

Citeste pe aceeasi tema:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4945 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 17 ianuarie 2013, 12:11)

  Erasm [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
   Doamna Andronescu minte, nu dezinformeaza. (Joi, 17 ianuarie 2013, 12:32)

   mariusic [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

   Legea Educatiei Nationale (nr. 1/2011), stipuleaza clar, la Art. 248:

   "3) Cadrele didactice care ocupa functii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, invatatori/invatatoare, maistru-instructor, antrenor si care au dobandit formal, nonformal sau informal competente profesionale pana la intrarea in vigoare a prezentei legi indeplinesc conditia pentru ocuparea functiei didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, profesor pentru invatamantul primar, respectiv, profesor antrenor, in baza unei metodologii de recunoastere si echivalare elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului."

   Doamna Andronescu ne spune: "Legea 1/2011 nu a avut prevazute masuri tranzitorii care sa stabileasca ce se intampla cu aceasta categorie de personal didactic."

   Pai Art. 248 Alineatul 3) ce spune? Aaa... spune tocmai care sunt masurile tranzitorii, anume incadrarea educatorilor/invatatorilor cu noile functii "in baza unei metodologii de recunoastere si echivalare elaborate de Ministerul Educatiei".

   Doamna Andronescu gaseste de cuviinte sa citeze Art. 248, dar, coincidenta, fara Alinieatul 3), despre care ne spune, nici mai mult, nici mai putin, decat ca nu exista - "nu sunt prevazute masuri tranzitorii...".

   Cu alte cuvinte, doamna Andronescu nu "dezinformeaza", ci pur si simplu MINTE publicul asupra prevederilor legale in vigoare, adica instiga la nerespectarea LEGII. Oare s-o califica pentru un caz penal?
 • +15 (15 voturi)    
  Doamna , de ce cititi legea pe sarite ? (Joi, 17 ianuarie 2013, 12:21)

  furioasa [utilizator]

  Art.248 alin1 nu face parte din lege ? Trebuia sa elaborati metodologia de recunoastere si echivalare nu sa umpleti punga facultatilor particulare care tiparesc cartoane.
  • +1 (1 vot)    
   corectie (Joi, 17 ianuarie 2013, 12:37)

   furioasa [utilizator] i-a raspuns lui furioasa

   Art248 alin.3
  • +2 (2 voturi)    
   Si art.248 alin.3 (Joi, 17 ianuarie 2013, 12:54)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui furioasa

   Art.248
   (3) Cadrele didactice care ocupă funcții de
   educatori/educatoare, institutori/institutoare, învățători/învățătoare, maistru-instructor, antrenor și care au dobândit formal, nonformal sau informal competențe profesionale până la intrarea în vigoare a prezentei legi INDEPLINESC CONDITIA pentru ocuparea funcției didactice de profesor pentru învățământul preșcolar, profesor pentru învățământul primar, respectiv, profesor antrenor, în baza unei metodologii de recunoaștere și echivalare elaborate de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.
  • -8 (8 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 17 ianuarie 2013, 13:22)

   Reticentul [anonim] i-a raspuns lui furioasa

   • +5 (5 voturi)    
    Art.248 alin.3 (Joi, 17 ianuarie 2013, 13:55)

    furioasa [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

    prevede elaborarea unei metodologii de echivalare care se aplica celor care deja au niste ani de experienta in activitatile respective .
    Echivalarea aceasta, cu tot ceea ce ar presupune ea , ar putea fi mai serioasa decat parcurgerea unei facultati in invatamantul privat actual.
    De altfel ,ce fel de facultate ar trebui sa urmeze o invatatoare , sau educatoare care lucreaza de 20 de ani in aceste meserii ? Ofera invatamantul privat actual ceva ? Si spun privat pentru ca numai o astfel de forma de invatamant pot urma cei/cele la care se face referire.
  • +6 (6 voturi)    
   cred ca (Joi, 17 ianuarie 2013, 13:50)

   Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui furioasa

   ai vrut sa faci referinta la aliniatul 3.
   orisicat, Abramburica a dat de pamant pana si cu dreptul la replica pe care il avea, si a preferat sa minta in continuare cu nerusinare, chiar daca e clar pentru toata lumea care a fost interesul opririi procedurii de echivalare si "inrolarea" fortata la facultate a cadrelor didactice.
 • +12 (12 voturi)    
  Esenta (Joi, 17 ianuarie 2013, 12:23)

  Daniels22026 [utilizator]

  In dreptul la replica, doamna Andronescu a avut toate sansele sa schimbe ceva din acuzatie: Invatatorii si educatorii sunt OBLIGATI sa faca facultatea in urmatorii 6 ani daca vor sa isi pastreze postul. Asta era esenta, iar dinsa a ocolit subiectul.

  Am aflat in schimb ca Boc e vinovat pentru ordonanta dumneaei. Merci! Asta e o noutate extraordinara.
 • +4 (4 voturi)    
  adica (Joi, 17 ianuarie 2013, 12:35)

  mamarutza2 [utilizator]

  doamna Andronescu nu s-a gandit nicio clipa ca universitatile patronate de dansa vor ramane fara studenti. Un articol interesant in linkul de mai jos:
  http://www.ziare.com/victor-ponta/premier/invitatii-ziare-com-stefan-vlaston-victor-ponta-isi-face-ambitia-pe-spinarea-elevilor-1212507
  Dl. Vlaston argumenteaza foarte bine si cu legea in mana in articolele sale pe problemele de educatie. Merita citit.
 • +5 (5 voturi)    
  Minciuna sfruntata... (Joi, 17 ianuarie 2013, 12:39)

  _Rem [utilizator]

  "Legea 1/2011 nu a avut prevazute masuri tranzitorii care sa stabileasca ce se intampla cu aceasta categorie de personal didactic. "

  Cea mai mare minciuna. Este citat doar alineatul (1) din lege, cand alineatul (4) spune clar ca nu e nevoie de nici o masura tranzitorie:

  "(4) Absolvenţilor liceelor pedagogice, ai şcolilor postliceale pedagogice, ai colegiilor universitare de institutori sau ai altor şcoli echivalente, încadraţi în învăţământul preşcolar şi primar, care, până la intrarea în vigoare a prezentei legi, au absolvit ciclul de licenţă, li se consideră îndeplinită condiţia pentru ocuparea funcţiilor didactice de profesor pentru învăţământul preşcolar, respectiv profesor pentru învăţământul primar."

  Ce inseamna asta? Ca educatorii/invatatorii care au cel putin un liceu absolvit la momentul intrarii in vigoare a legii nu sunt obligati sa mai faca facultatea!! Legea se aplica doar cadrelor noi, care ar fi vrut sa obtina postul de profesor dupa intrarea in vigoare a legii.

  Deci doamna Ecaterina Andronescu minte.
 • +4 (4 voturi)    
  ordonanta va produce efecte (Joi, 17 ianuarie 2013, 12:40)

  ribelalu [utilizator]

  pana se va vota in parlament aceasta lege. Nu se stie cand, nu se stie cu ce amendamente si mai ales nu se stie daca va trece. Pentru ca de un an tot auzim ca Parlamentul e suveran.
 • +4 (4 voturi)    
  nesimţire (Joi, 17 ianuarie 2013, 12:46)

  barbu007 [utilizator]

  "discriminarea pe Legea 1/2011, care prin art. 428, alin. 4 stabilea ca doar absolventilor liceelor pedagogice, ai colegiilor universitare de institutori sau ai altor scoli echivalente, incadrati in invatamantul prescolar si primar, care pana la intrarea in vigoare a Legii 1/2011 au absolvit ciclul de licenta, li se considera indeplinita conditia pentru ocuparea functiilor didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, respectiv profesor pentru invatamantul primar". DECI, LEGEA FUNERIU PROTEJA ABSOLVENŢII ŞCOLILOR NORMALE ŞI AI LICEELOR PEDAGOGICE! CINE ERAU CEI DISCRIMINAŢI: ABSOLVENŢII DE ŞTEFAN GHEORGHIU ŞI ALTE ADUNĂTURI OPLOŞITE PRIN ÎNVĂŢĂMÂNT, FĂRĂ A AVEA CALIFICAREA RESPECTIVĂ?
  nici ruşine, nici obraz, madam andronescu!
 • +5 (5 voturi)    
  Andronescu ... o mincinoasa! (Joi, 17 ianuarie 2013, 12:49)

  pragmatism [utilizator]

  Conform Art.248 alin1 s-a pornit in mandatul lui Funeriu echivalarea competentelor si recunoasterea acestora pt cei cu studii in liceele pedagogice si fara studii superioare, considerandu-se ca pregatirea prin liceele pedagogice si experienta acumulata de invatatorii in cauza pot fi convertite intr-o pregatire non-formala echivalenta studiilor superioare. Toate dosarele acestor invatatori se afla de peste o jumatate de an la minister in asteptarea unui verdict. Doar ca ... madam Andronescu nici nu le-a luat in seama si a emis, fara pic de respect fata de invatatorii in cauza si fata de legea in vigoare, "celebra" OUG 92/2012 prin care, practic, a incalcat legea ... trimitand invatatorii sa cotizeze din salariile lor mici ... la diverse universitati. RUSINE, dna Andronescu!
 • +5 (5 voturi)    
  mda (Joi, 17 ianuarie 2013, 12:53)

  ala_ [utilizator]

  universitatile particulare vor incasa bani pt niste diplome la repezeala...
 • +6 (6 voturi)    
  penibila pana la capat (Joi, 17 ianuarie 2013, 13:38)

  Gobelin [utilizator]

  madam Abramburica.
  pe latura civila, unde legea invatamantului actioneaza, domneste principiul neretroactivitatii.
  ca urmare , dreptul obtinut de un titular in invatamantul primar, prescolar sau oricare altul, nu poate fi alterat printr-o lege ulterioara prin care se modifica criteriile de obtinere a acelui drept.
  in speta, legea 1/2011 nu poate afecta titularii din invatamant, indiferent de ciclu si forma, aflati pe post la data intrarii in vigoare a legii.
  la fel s-a intamplat si cu profesorii de gimnaziu si liceu.
  tocmai de aceea s-a si elaborat metodologia de ECHIVALARE a functiilor pentru posturile existente.
  doar ca USL, dupa intrarea la guvernare, a sistat calendarul echivalarilor, iar Abramburica, pe final de mandat, vrea sa impuna educatorilor si invatatorilor sa faca facultate.
  din fericire pentru ea, nu poate, orice lege in acest sens va fi usor picata la CCR, pentru principiul enuntat mai sus.
  tocmai de aceea a vrut sa impuna porcaria asta prin OUG, singurul care poate ataca OUG la CCR fiind Avocatul Poporului care, de cand a fost uns dl Dorneanu, doarme pe el, cum sugereaza si numele.
 • +5 (5 voturi)    
  Tanti Andronescu, esti o nesimtita. (Joi, 17 ianuarie 2013, 15:32)

  it_s__not_news [utilizator]

  Eu atit am sa iti spun. Imi pare rau, dar nu va pot numi "doamna". Ci doar "tanti", nu pot vorbi politicos cu tine. Mismasurile tale sint ale uneia de la aprozar, cam ala e nivelul, cam aia e mentalitatea.

  Ne-ar fi mai bine daca v-ati da demisia de peste tot. Dar asta ar inseamna sa aveti obraz, un dram de fibra morala. Evident, stiu ca va cer prea mult ...
 • +1 (1 vot)    
  Minciunile abramburicai (Joi, 17 ianuarie 2013, 20:35)

  timp tamp [utilizator]

  Metodologia prevazuta de art. 248 alin 3 a fost facuta si aprobata prin OMECTS 5484/oct 2011, a fost aplicata in unitatile de invatamant si inspectoratele scolare, propunerile au fost inaintate la MECTS insa Andronescu a refuzat senarea ordinului de aprobare a echivalarilor.
  Ordinul trebuaia emis inainte de 1 sept 2012!!!
  Nu inteleg de ce sindicate nu iau apararea educatoarealor si invatatorilor.
  Unde sunt guralivii Pop, Nistor, ... au guga plina de cascaval? sau plina de zgarciuri de la Felix?
 • 0 (0 voturi)    
  Minciuna are picioare scurte.......... (Vineri, 18 ianuarie 2013, 10:59)

  icu [utilizator]

  Mare brambureala in educatie facuta de cine credeti ??? De ABRAMBURICA !!!!!!!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  ...tradare ,tradare dar sa stim si noi ...!!! (Vineri, 18 ianuarie 2013, 13:40)

  paganini [utilizator]

  ....femeie asta e din Caragiale....de tot RASU-PLANSU...vrea acum, la despartire, sa faca intocmai ca pe modelul desfiintarii scolilor de ARTE si MESERII.....si bobrul care se gandeste numai la FOALE...accepta ! -ce faci bade ? -stai si cugeti ?...-BA,numa stau.!.....-.No stai ca-pai vezi tu !!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by