Sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii a fost amanata pentru 23 ianuarie, intrucat nu poate fi asigurat cvorumul necesar, doi dintre membrii de drept, precum si reprezentantii societatii civile in CSM anuntand ca nu pot participa la sedinta programata joi, informeaza Mediafax.

"Avand in vedere ca, in cursul zilei de astazi, doi dintre membrii de drept ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum si reprezentantii societatii civile in Consiliu au comunicat imposibilitatea participarii la sedinta de plen programata pentru data de 17 ianuarie a.c. si fata de imprejurarea ca locul unuia dintre membrii alesi este vacant - circumstante ce fac imposibila constituirea cvorumului prevazut de lege - sedinta Plenului CSM este reprogramata pentru data de 23 ianuarie 2013, cu incepere de la orele 14.00", a anuntat CSM intr-un comunicat de presa.

Surse din interiorul Consiliului declarau miercuri, pentru Mediafax, ca sedinta Plenului CSM, la care ar urma sa fie ales vicepresedintele CSM, va fi amanata din lipsa de cvorum, deoarece ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, se va afla joi la Bruxelles, pentru discutii cu oficiali ai Comisiei Europene, in marja Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) impus justitiei romane de catre CE.

Pe ordinea de zi a sedintei de joi figurau alegerea vicepresedintelui CSM, precum si o cerere a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) referitoare la suspiciuni privind votul din 4 ianuarie, cand a fost aleasa presedinta Consiliului Oana Schmidt Haineala, solicitare considerata inadmisibila de catre Directia Legislatie a Consiliului. Plenul CSM urma sa se pronunte asupra solutiei privind sesizarea UNJR.

Pentru functia de vicepresedinte al CSM si-au depus candidaturile, in 4 ianuarie, Alina Ghica si Cristi Danilet, impotriva lor adunarile generale ale judecatorilor de la curtile de apel si judecatorii declansand proceduri de revocare din Consiliul Superior al Magistraturii.

Alina Ghica a anuntat ca isi retrage candidatura pentru functia de vicepresedinte al CSM, decizia acesteia urmand sa fie comunicata membrilor Consiliului.

Sedinta Plenului CSM din 9 ianuarie, care avea pe ordinea de zi tot alegerea vicepresedintelui CSM, a fost amanata, de asemenea, din lipsa de cvorum.

Luni, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a cerut demisia de onoare a Oanei Schmidt Haineala din functia de presedinte al CSM si, totodata, a solicitat judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet sa renunte la candidaturile la functia de vicepresedinte al Consiliului.

Judecatorul Horatius Dumbrava - presedinte al CSM in 2011, membru ales in Consiliu - a declarat ca evenimentele derulate inainte, in timpul si dupa procedura alegerilor din 4 ianuarie creeaza impresia ca alegerile pentru presedintia CSM au fost subordonate altor interese decat cele superioare ale sistemului judiciar si ca "jocuri obscure de culise au determinat rezultatul final, transparenta, corectitudinea si responsabilitatea procedurilor fiind sacrificate".

"La acest moment, rezultatul procedurii din 4 ianuarie 2013 este lipsit de legitimitate, ridicand si serioase probleme de legalitate", a spus Dumbrava, precizand ca aceasta este pozitia Sectiei pentru judecatori a CSM, adoptata cu majoritatea membrilor prezenti la sedinta de luni. El a precizat ca din cei opt membri prezenti, sapte au votat pentru aceasta declaratie de presa.

Dumbrava a mai spus ca membrii Sectiei pentru judecatori a CSM au respins "ferm si categoric" afirmatiile de politizare ca urmare a acordarii votului candidatului ales in mod transparent de majoritatea membrilor sectiei.

"Am asistat in ultimele zile la manipulari rusinoase ale opiniei publice, cu consecinte grave pentru statul de drept din Romania", a mai spus Dumbrava.

Ca o deblocare a situatiei, Sectia pentru judecatori a CSM a solicitat demisia de onoare a procurorului Oana Schmidt Haienala din functia de presedinte al Consiliului, iar judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet sa renunte la candidaturile la functia de vicepresedinte, el precizand ca "CSM trebuie resetat".

Dumbrava a afirmat ca nu apartine in niciun caz Sectiei pentru judecatori criza de legitiminate si de legalitate in care se afla astazi CSM.

"Cerem atat reprezentatilor sistemului judiciar, cat si altor actori publici sa respecte principiul democratic in virtutea caruia adunarile generale s-au constituit la nivelul instantelor din Romania. In mod regretabil, insa, in ultimele zile, constituirea si deciziile adunarilor generale, precum si judecatorii ce le compun au fost atacate peste limitele decentei publice, fiind subminata pana la urma chiar independenta justitiei", a mai declarat Horatius Dumbrava.