Eurodeputatii primesc o diurna de la Parlamentul European, din care sa isi asigure cazarea si masa, pentru care nu trebuie sa justifice modul de cheltuire, dar pe care nu o incaseaza decat daca sunt prezenti la lucrari si daca voteaza, scrie Mediafax.

Diurna eurodeputatilor este de 298 de euro pentru cazare si masa pe zi, dar numai pentru zilele in care participa la lucrarile PE, iar atunci cand sunt sesiuni de vot doar daca voteaza.

De asemenea, spre deosebire de parlamentarii de la Bucuresti, eurodeputatii nu dispun de masina de serviciu cu sofer. Parlamentul European are insa un parc de masini la Bruxelles si Strasbourg, de care eurodeputatii se pot servi, la comanda, pentru curse locale, cum ar fi deplasarea la aeroport.

"Europarlamentarii au dreptul la mai multe tipuri de sume care se deconteaza in functie de activitate. Avem o diurna, suma zilnica, pe care o primim numai cu conditia sa fim prezenti la activitati. In timpul sesiunilor de vot, o primim numai daca votam. Parlamentul nu cere niciun fel de justificare a cheltuirii acestor sume, fiind decizia fiecarui deputat cum isi rezolva cazarea", a declarat pentru Mediafax eurodeputatul Iuliu Winkler de la UDMR, unul dintre putinii alesi europeni din Romania care a acceptat o discutie pe aceasta tema.

El a insistat asupra faptului ca diurna este decontata de PE numai daca alesii europeni se prezinta la lucrari, prezenta fiind strict contorizata inclusiv la sedintele plenare in care sunt programate voturi. Astfel, daca un eurodeputat voteaza la mai putin de jumatate dintre voturile programate, diurna pe ziua respectiva ii este injumatatita.

Sistemul PE este flexibil, permitandu-le eurodeputatilor sa opteze singuri pentru cazarea in apartamente inchiriate sau la hotel si pentru nivelul de confort pe care il considera necesar.

Desi suma care revine din diurna poate ajunge la peste 4.000 de euro pe luna, o suma mai mult decat suficienta la prima vedere pentru cazare si masa chiar si la preturile din Bruxelles si Strasbourg, sistemul de decontare este totusi conditionat strict la prezenta. Banii pentru cazare si masa nu sunt pusi la dispozitia eurodeputatilor in avans, ci decontati ulterior, dupa verificarea situatiilor de prezenta.