Daniel Funeriu: Victor Ponta a mintit cu buna stiinta. Nu am obligat niciun invatator sa mearga la facultate

de Corina Ionel     HotNews.ro
Miercuri, 16 ianuarie 2013, 20:58 Actualitate | Esenţial


Fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu a declarat miercuri, pentru Mediafax, ca Legea educatiei nu obliga educatoarele si invatatoarele sau invatatorii cu experienta sa mearga la facultate, fiind prevazuta insa echivalarea competentelor obtinute de acestia de-a lungul carierei. Premierul Victor Ponta a declarat in debutul sedintei de Guvern de miercuri ca prevederea legata de licentierea educatoarelor si invatatoarelor pe care PDL ii cere sa o indrepte a fost prevazuta in Legea educatiei promovata de fostul ministru Funeriu.

 "Observ, cu regret, ca domnul Ponta ma ataca nejustificat invocand masuri ce decurg din Legea educatiei. Nu pot sa las informatii false sa polueze discutiile legate de educatie. Domnul Ponta a mintit cu buna stiinta in sedinta de Guvern. Articolul 247 pe care il invoca nu obliga niciun invatator sa mearga la facultate. [...] Mai mult, pentru a rezolva injustitia care a fost facuta multi ani invatatoarelor si educatoarelor de calitate, absolvente de liceu pedagogic, care au experienta in sistem si care de multe ori sunt mai bine pregatite decat unele colege cu facultate, am prevazut la Articolul 248 procedura de echivalare a acestor competente", a declarat Daniel Funeriu pentru agentia de presa citata.

Fostul ministru al Educatiei a aratat ca a operationalizat aceasta procedura de echivalare prin Ordinul MECTS nr. 5484/2011, iar prin Ordinul MECTS nr. 6563/2011 s-a stabilit un calendar al echivalarilor pentru anul 2012, concretizat pe etape pana in noiembrie 2012 pana la etapa care tinea de semnatura fostului ministru Ecaterina Andronescu.

"22.000 de cadre din invatamant au parcurs deja etapele procedurii deja derulate", a precizat Funeriu.

Consilierul prezidential a apreciat ca prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 92 aprobata in 18 decembrie 2012 "s-a dorit popularea fabricilor de diplome pe seama invatatorilor de calitate", "in loc sa se aiba in vedere interesul elevilor si al invatatorilor/educatorilor", precizand ca "pana si sindicatele afiliate PSD au afirmat acest lucru".

Funeriu a criticat faptul ca Legea educatiei, care a fost apreciata si de Comisia Europeana intr-un raspuns oficial transmis lui Victor Ponta in decembrie 2011, este modificata acum prin ordonante de urgenta.

Fostul ministru al Educatiei si-a exprimat si speranta ca premierul Ponta sa treaca peste erorile afirmate. "Dialogul institutional este permanent deschis din punctul meu de vedere pentru ca nu vad rostul tensiunii in discutiile din zona educatiei. (...) Sper ca o data campania electorala consumata sa se linisteasca apele si sa prevaleze ratiunea. Are ministri tineri carora le doresc mult succes si cred ca e mai util sa se consulte cu ei decat cu gerontocratia din PSD care s-a ocupat numai cu clientelismul", a precizat Funeriu.

Potrivit art.1 din Ordinul MECTS 5484/2011, acesta reglementeaza "recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale dobandite formal, nonformal sau informal de catre cadrele didactice calificate care ocupa functii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, invatatori/invatatoare", a mentionat consilierul prezidential.

De asemenea, articolul 248 alineat (3) din Legea 1/2011 stipuleaza: "Cadrele didactice care ocupa functii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, invatatori/invatatoare, maistru-instructor, antrenor si care au dobandit formal, nonformal sau informal competente profesionale pana la intrarea in vigoare a prezentei legi indeplinesc conditia pentru ocuparea functiei didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, profesor pentru invatamantul primar, respectiv, profesor antrenor, in baza unei metodologii de recunoastere si echivalare elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului."

In deschiderea sedintei de Guvern de miercuri, Victor Ponta a catalogat drept penibile apelurile democrat-liberalilor Raluca Turcan si Cezar Preda de a indrepta "ticalosia groaznica, oribilitatea, de a cere educatoarelor si invatatoarelor sa faca studii superioare". Premierul a precizat ca prevederea legata de licentierea educatoarelor si invatatoarelor pe care PDL ii cere sa o indrepte a fost prevazuta in Legea educatiei promovata de fostul ministru Funeriu.

In decembrie 2012, Guvernul Ponta 1 a dat Ordonanta de urgenta (OUG) 92/2012 care modifica Legea 1/2011 (Legea Educatiei Nationale) si stipuleaza, la Articolul VI ca toti educatorii si invatatorii din Romania trebuie sa absolve studii de licenta in urmatorii 6 ani pentru a-si continua activitatea in functiile didactice pe care le ocupa in sistemul de invatamant. Practic, noua masura obliga peste 22.000 de cadre didactice din invatamantul prescolar si primar sa faca o facultate daca vor sa isi pastreze postul.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2443 vizualizari

 • +8 (12 voturi)    
  Ce stie sa faca Victor Ponta? Nimic. (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 21:32)

  sorincj [utilizator]

  Victor Ponta nu stie sa faca nimic. Sunt curios ce activitate a avut cand a fost procuror. Acest om incearca sa isi ascunda incompetenta prin minciuna. Cand are de luat o decizie Victor Ponta alege totdeauna cea mai proasta solutie.
 • -9 (13 voturi)    
  La art.247 se prevad... (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 21:53)

  finutza [utilizator]

  ... functiile din invatamantul romanesc. Astfel, incepand cu invatamantul prescolar (clasa 0) se prevad PROFESORI pentru invatamantul prescolar, pentru ciclul primar se prevad PROFESORI pentru invatamantul primar. Deci se renunta la titulaturile de EDUCATORI si INVATATORI si implicit la cei care au doar studii medii.

  Asa ca, d-l Ponta are dreptate, fiindca profesorii trebuie sa aiba studii superioare (spre deosebire de educatori si invatatori). Iar d-l Funeriu se apara... prosteste!
  • +5 (7 voturi)    
   Mai, tu mai stii sa citesti si sa citezi ?! (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 22:32)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   Art.247
   (3) Cadrele didactice care ocupă funcții de
   educatori/educatoare, institutori/institutoare, învățători/învățătoare, maistru-instructor, antrenor și care au dobândit formal, nonformal sau informal competențe profesionale până la intrarea în vigoare a prezentei legi INDEPLINESC CONDITIA pentru
   ocuparea funcției didactice de profesor pentru învățământul preșcolar, profesor pentru învățământul primar, respectiv, profesor antrenor, în baza unei metodologii de recunoaștere și
   echivalare elaborate de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.
   • 0 (2 voturi)    
    Mai, citeste metodologia si apoi comenteaza ! (Joi, 17 ianuarie 2013, 9:08)

    hahahaha [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    Cititi si precizarea ca se echivaleaza doar pentru cei cu gradul I si peste 90 de credite .
    In plus, prin Legea Educatiei, s-au taiat drepturi importante ale cadrelor didactice :
    1. Norma didactica diminuata cu 2 ore pentru cadrele didactice cu gradul I si peste 25 de ani vechime a fost anulata si reprezinta cam 12% din norma de predare, adica practic se mareste cu 12% munca neplatita fata de situatia precedenta. In majoritatea statelor europene norma didactica scade o data cu varsta .
    2. Dreptul cadrelor didactice de a se pensiona cu 3 ani mai devreme , la cerere si fara diminuari a fost anulat. Ia imaginati-va un profesor sau invatator de 65 de ani intr-o clasa de 30 de elevi , mare parte din ei cu parinti plecati din tara, cativa din ei cu ADHD , etc .
    Prin aceasta anulare profesorii sunt condamnati prectic sa-si sfarseasca zilele inainte la pensionare , sau elevii sa nu beneficieze de un cadru didactic in deplinatatea puterilor sale. Uzura psihica a unui cadru didactic este incomparabil mai mare dacat in alte domenii .
    Cred ca sunt suficiente aceste doua lucruri pentru a combate asa zisa "reforma" a lui Funeriu, care a avut ca unic scop doar diminuarea costurilor si a drepturilor cadrelor didactice.
    Multi ani ni s-a servit explicatia ca elevii au prea multe ore. Nu este adevarat, in realitate in Romania elevii stau cel mai putin la scoala.
    O alta minciuna este ca in Europa nu sunt profesori titulari , iar in realitate toate statele au majoritatea profesorilor ca titulari in invatamant.
    Nu s-a spus nimic despre numarul mare al elevilor din clase , comparativ cu statele din Uniunea Europeana.
    Legea si Statutul personalului didactic , dinainte de 2011 nu erau perfecte dar sigur erau mai bune si mai drepte decat actualele legi .
    • 0 (2 voturi)    
     valeu (Joi, 17 ianuarie 2013, 12:14)

     Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui hahahaha

     ce prostii debitezi !
     in civil legea nu e retroactiva.
     un drept castigat pe o lege anterioara (de a preda in ciclul primar) nu poate fi suprimat de prevederi legale ulterioare.
     un exemplu ar fi in invatamantul universitar, unde criteriile de acces la titlul de profesor s-au inasprit mult in ultima vreme.
     asta nu inseamna ca profesorii vechi trebuie sa treaca noile criterii pentru a ramane profesori.
     la fel si aici, cadrele din invatamantul prescolar si primar au dobandit un drept care nu poate fi anulat prin legea noua.
     de aceea s-a si prevazut toata procedura de echivalare.
     de ce crezi ca Abramburica a modificat legea prin OUG?
     ca sa nu fie atacata la CCR, unde ar pica atat din motivul de mai sus, cat si pentru ca ar crea discriminare intre cei care si-au echivalat deja functia si cei care ar trebui sa faca o facultate pentru asta.
     problema Abramburicai e ca un OUG trebuie urmat de o lege de aprobare, care lege poate fi atacata la CCR, si deci porcariile introduse de ea sunt doar temporare.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu zic ca nu ai dreptate, (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 22:37)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   dar unde scrie asta?? Profesorul e o meserie si doar o lege poate spune daca pentru a fi Profesor, trebuie NEAPARAT sa ai studii superioare si NU ECHIVALARI sau altceva asemanator. Te rog deci sa citezi comparativ (cu copy&paste ca tot ponta e mester la asa ceva) articolele de lege implicate (247 si cel care obliga profesorii sa aiba studii superioare si exclude echivalarile).
  • +3 (3 voturi)    
   Auzi (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 23:07)

   Gigell [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   Tu finutza cui esti ?
  • +4 (4 voturi)    
   Cumatro, (Joi, 17 ianuarie 2013, 0:17)

   ZeroAbsolut [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   ti-am mai spus, ti-a spus-o si domnul Daniel Funeriu, dar tu tot cu ochelari de cal pusi de USL vezi: titulaturile de PROFESORI pentru invatamantul prescolar/scoala primara urmau sa inlocuiasca titulaturile de educatori/invatatori DUPA ce intrarile in sistemul de invatamant urmau sa fie schimbate. Da, pentru aceste noi titulaturi era nevoie de studii superioare si absolvire unui examen de licenta, dar cei deja incadrati in sistem nu aveau de suferit, iar cei noi ar fi stiut cerintele pentru posturile respective.

   Cei deja incadrati ca educatori/invatatori nu isi pierdeau locurile de munca, dimpotriva, urmau sa aiba experienta dobandita de-a lungul anilor de munca echivalata cu studii superioare si ar fi trebuit sa primeasca si un spor la salariu. Pricepi ca Pontanocchio i-a facut la buzunare prin aceasta OUG 92/2012 ?

   Domnul Daniel Funeriu nu suporta comparatie cu tovarasul CtrlV Pontanocchio din orice ce punct de vedere iti alegi tu. Domnul Daniel Funeriu a muncit pentru tot ce a realizat, are o reputatie solida si o credibilitate asemenea. E un "print" fara sa fi fost vreodata "broscoi" de poveste ce necesita pupat in fund.

   Tovarasul Pontanocchio e doar un produs al sistemului PileCunostinteRelatii promovat dupa Decembrie 1989 de catre Iliescu-Nastase. E un mincinos, un hot, un imatur, fuge de responsabilitati precum uciga-l toaca de tamaie. Are reputatia franjuri si credibilitatea tzandari. E un "broscoi" si, oricat si oriunde il pupi tu, nu va deveni NICIODATA un "print". Pentru ca in viata reala nu exista broscoi ce se transforma in printi. TREZIREA !
  • +2 (2 voturi)    
   Mai pareroloaga de serviciu (Joi, 17 ianuarie 2013, 1:29)

   Van_the_Man [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   Da' tu n-ai pauza ? Eshti platita per postare ?
   Ca prea le shtii pe toate...
 • +4 (6 voturi)    
  Or gandi, mai marii statului? (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 22:04)

  Inanina [utilizator]

  Am 53 de ani, 34 de munca si o sanatate subreda. Eram si eu tot un copil, de cand am grija de alti copii. Asa erau vremurile, de ce nu se tine cont de ele? Sunt educatoare de acesti multi ani si am lucrat mereu cu un numar de copii, peste puterile unui om, mereu peste 30. Si cate alte obligatii?! Dupa legea asta grozava, zice sa ies la pensie la 62 de ani, eu ma rog la Dumnezeu sa-mi mai dea putere sa ies anticipat peste 5-6 ani. Atunci, la ce imi mai este de folos o facultate? Sau mai bine -zis, mai pot sa o fac, in conditiile de sanatate date? Ma mai destept acum, ca pana o termin, ies la pensie... Si credeti-ma , ma iubesc copiii si fara facultate... Sunt bune studiile, pentru tineri, dar noi, daca aste vremuri le-am prins, chiar asa sa ne umiliti? Credeti ca din experienta celor peste 30 de ani, nu mai suntem in stare sa ne facem meseria?! Lasati litera legii, mai vedeti si spiritul, nu ne mai umiliti atata...
  • +4 (4 voturi)    
   N-aveti grija,Androneasca se baga in seama degeaba (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 22:37)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui Inanina

   Cititi art.247 alin.3 din Legea Educatiei. Nu trebuie sa faceti nicio facultate daca la aparitia legii erati deja educatoare. Se schimba doar numele functiei, in profesor pentru ciclul prescolar.
  • +2 (2 voturi)    
   Erata (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 22:38)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui Inanina

   Art. 248 alin.3
  • +3 (3 voturi)    
   Doamna, (Joi, 17 ianuarie 2013, 0:31)

   ZeroAbsolut [utilizator] i-a raspuns lui Inanina

   Legea Educatiei Nationale promovata de domnul Daniel Funeriu tine seama de educatorii si invatatorii aflati in situatia dumneavoastra. Tocmai de aceea exista articolul 248 alin (3):

   (3) Cadrele didactice care ocupă funcţii de educatori/educatoare, institutori/institutoare,
   învăţători/învăţătoare, maistru-instructor, antrenor şi care au dobândit formal, nonformal sau informal competenţe profesionale până la intrarea în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc condiţia pentru ocuparea funcţiei didactice de profesor pentru învăţământul preşcolar, profesor pentru învăţământul primar, respectiv, profesor antrenor, în baza unei metodologii de recunoaştere şi echivalare elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

   Conform acestuia, urma sa vi se echivaleze experienta cu studiile superioare de catre Minister. Din pacate procedura de echivalare e fost oprita de catre guvernul Ponta, iar fosta ministreasa a Invatamantului, Andronescu, a venit cu ideea Ordonantei de Urgenta in textul careia este specificata NECESITATEA ca educatorii si invatatorii deja incadrati sa fie obligati la absolvirea in termen de 6 ani a unui examen de licenta pentru a putea sa isi pastreze postul.

   Ponta si Andronescu au fost prinsi cu minciuna si acum incearca sa arunce vina pe altii. Ponta si Andronescu incearca sa va umileasca si sa va oblige sa scoateti bani din buzunar pentru o bucata de hartie de care nu aveti nevoie.
  • 0 (0 voturi)    
   Este o petitie pe tema asta (Joi, 17 ianuarie 2013, 9:13)

   hahahaha [utilizator] i-a raspuns lui Inanina

   Daca nu sunteti de acord cu marirea normei didactice pentru cadrele didactice cu gradul I si peste 25 de ani vechime si nici cu anularea dreptului cadrelor didactice de a se pensiona mai devreme cu pana la 3 ani fara diminuare drepturilor
   semneaza si distribuie colegilor petitia urmatoare

   http://www.petitieonline.ro/petitie/36340145

   Sper ca se va publica aceasta acest comentariu


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by