De ce considera Tribunalul Bucuresti ca Dan Voiculescu are calitatea de senator si trebuie judecat la Inalta Curte. Vezi in text motivarea deciziei

de D. Tapalaga     HotNews.ro
Miercuri, 16 ianuarie 2013, 18:13 Actualitate | Esenţial


 documente
Tribunalul Bucuresti considera ca Dan Voiculescu are calitatea de senator „deoarece calitatea de senator este rezultatul exercitării unui drept fundamental al cetăţenilor, dreptul de a alege, pe când mandatul de senator sau deputat este rezultatul unor formalităţi legale legate de exercitarea acestui mandat”. Astfel isi motiveaza Tribunalul, in esenta, decizia adoptata pe 20 decembrie 2012. Avocatii lui Dan Voiculescu au sustinut atunci ca acesta trebuie judecat mai departe la Tribunal, ca un simplu cetatean, deoarece nu a depus juramantul din motive de sanatate astfel ca n-ar fi indeplinite conditiile pentru a dobandi calitatea de senator. Dosarul de coruptie al lui Dan Voiculescu a fost repartizat la Inalta Curte la completul de judecata care l-a condamnat pe Adrian Nastase in dosarul "Trofeul Calitatii" si a primit primul termen de judecata pe 23 aprilie 2013.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, 7 ianuarie, intr-un interviu pentru B1TV, ca judecatorul care a trimis dosarul de la Tribunal la Inalta curte a gresit si ca ar trebui ca CSM sa analizeze aceasta decizie: "Decizia judecatorului de la tribunal a fost o decizie gresita si ar trebui ca CSM-ul, cine se ocupa, sa vada de ce a dat acea decizie. Cat timp dl Voiculescu nu e senator, se judeca la instanta obisnuita. Cand devine senator, merge la Curtea Suprema".

Dan Voiculescu a demisionat pe 26 iunie din Senat, la scurt timp dupa condamnarea lui Adrian Nastase, cand dosarul ICA, in care este judecat pentru trafic de influenta si spalare de bani, ajunsese in faza finala. Oficial, Voiculescu a demisionat pentru ca Parlamentul i-ar fi respins o serie de amendamente privind dublarea sanctiunilor pentru evaziune fiscala, insa neoficial demisia sa a fost pusa pe seama procesului de la Inalta Curte. Pierzand calitatea de senator, Inalta Curte a pierdut competenta de judecata, dosarul fiind trimis Tribunalului, unde se judeca oamenii de rand.

Politicienii nu au voie sa inoculeze neincrederea in justitie declarand ca o hotarare este gresita sau ca magistratul ar trebui sanctionat, a declarat judecatorul Cristi Danilet intr-un interviu pentru HotNews.ro, referindu-se la declaratiile premierului Victor Ponta. "Imi amintesc declaratiile repetate ale premierului Ponta cu privire la alti lideri politici, ii critica atunci cand isi manifestau opinii cu privire la justitiei. Un ministru, cu atat mai mult premierul, nu are voie sa faca afirmatii cu privire la legalitatea unor hotarari judeatoresti ori cu privire la persoana judecatorului sau procurorului", a explicat Danilet in interviul pentru HotNews.ro


Redam mai jos o parte din motivarea deciziei Tribunalului Bucuresti."Conform art.197 alin 2 Cod procedură penală, dispoziţiile relative la competenţa după materie sau după calitatea persoanei sunt prevăzute sub sancţiunea nulităţii. Totodată, conform art.29 din Codul de procedură penală, competenţa în prezenta cauză aparţinea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în raport de calitatea persoanei, respectiv calitatea de senator a uneia dintre persoanele trimise în judecată.

La data de 14.12.2012 a fost publicat Monitorul Oficial al României, partea I nr.848, Procesele-verbale privind rezultatul alegerilor din data de 09.12.2012 pentru Camera Deputaţilor şi Senat, proces-verbal în care la numărul curent 168 figurează inculpatul V. D. cu titulatura de candidat ales în Colegiul Uninominal nr.8 din Municipiul Bucureşti, în calitate de senator.

La data de 19.12.2012 Camerele Parlamentului au validat rezultatul alegerilor parlamentare astfel că, cel puţin începând cu această dată, inculpatul V. D. a dobândit calitatea de senator al României.
În accepţiunea Legii nr.35/2008 modificată şi completată (lege pentru organizarea alegerilor locale şi parlamentare) în articolele 53-59  se face vorbire despre noţiunea de candidaturi definitive, iar la articolul 80 legiuitorul foloseşte termenul de „atribuirea mandatelor”.

Potrivit dispoziţiilor art.70 din Constituţia României deputaţii şi senatorii „intră în exerciţiul mandatului la data întrunirii legale a camerei din care fac parte, sub condiţia validării alegerii şi a depunerii jurământului”. La aliniatul 2 art.70 face distincţia dintre mandatul de parlamentar, respectiv calitatea de deputat sau senator deoarece, când face referire la pierderea calităţii de deputat sau senator nu mai vorbeşte despre mandatul de deputat sau senator.

Tribunalul consideră că aceste distincţii făcute între calitatea de senator sau deputat respectiv mandatul de senator sau deputat sunt necesare deoarece calitatea de senator este rezultatul exercitării unui drept fundamental al cetăţenilor, dreptul de a alege, pe când mandatul de senator sau deputat este rezultatul unor formalităţi legale legate de exercitarea acestui mandat.

Este incontestabil faptul că alegerile parlamentare din decembrie 2012 au fost validate de cele două camere ale Parlamentului, însă faptul că din motive obiective sau subiective inculpatul V. D. nu a depus jurământul, în opinia Tribunalului nu poate constitui un impediment în a constata că în cauză, faţă de această nouă calitate competenţa soluţionării cauzei aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit art.29 alin.1 C.p.p., Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă în primă instanţă infracţiunile săvârşite de senatori şi deputaţi.

Astfel, ţinând cont de textul de lege menţionat mai sus cât şi de faptul inculpatul V. D. a dobândit calitatea de senator, tribunalul constată că instanţa competentă să judece prezenta cauză este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Prin urmare, tribunalul în baza dispoziţiilor art. 42 alin.2 raportat la art.40 alin.2 şi art.29 pct.2 C.p.p. va declina competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi va trimite dosarul acestei instanţe în vederea judecării cauzei."
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5900 vizualizari

 • +41 (43 voturi)    
  ********** (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 18:20)

  Cataleya [utilizator]

  hai Ponta, plagiatorule, explica-ne tu cum e cu Voiculescu, este sau nu este senator?
  )))))
  • +16 (18 voturi)    
   Sprijiniti justitia independenta din Romania! (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 21:02)

   shuly [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Semnati petitia pentru un CSM puternic si independent.
   Trebuie sa demontam laturile ce se arunca la trusturile lui Voiculescu prin semnarea acestei petitii si prin actiuni de masa in sprijinul tinerilor judecatori si procurori.
   Au nevoie sa vada ca marea majoritate a oamenilor tarii sunt alaturi de ei.
   Semnati petitia
   http://www.petitieonline.ro/petitie/24960151/semnaturi/pg32 ....
   • -4 (6 voturi)    
    Uite acum.... (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 21:43)

    cristian_n [utilizator] i-a raspuns lui shuly

    1.Latura 1 ....unu cezar
    2.Latura r...una morcovei
  • +5 (21 voturi)    
   Raspuns Victor Ponta (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 21:38)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   E o situatie foarte clara: domnul Dan Voiculescu este senator, in sensul ca nu este.

   Voi basistii nu intelegeti notiuni juridice simple. Domnul Dan Voiculescu este ceea ce vrea dinsul. Este scris in constitutie. Si chiar daca n-ar fi scris, as scrie eu in viitoarea constitutie, ceea ce este exact acelasi lucru.

   Sper ca v-am lamurit.
  • -1 (3 voturi)    
   :) (Joi, 17 ianuarie 2013, 9:40)

   GabrielMihai [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

   sa-ti explice piratu`
 • +27 (29 voturi)    
  e "un pic" senator...... (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 18:21)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Daca il trateaza corect poate ii trece.......
  • 0 (0 voturi)    
   e senator (Joi, 17 ianuarie 2013, 14:36)

   Goriot [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   si a recunoscut-o limpede in declaratii.
 • +30 (32 voturi)    
  Felix, funia la par (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 18:31)

  mircea_cjn [utilizator]

  Ha, ha! Sa vezi acum spumegari la Antena 3 , cu tunete de la Gadea si Ciutacu, scalambaieli de la Badea.
  • 0 (0 voturi)    
   voiculescu acuzat de telepatie (Joi, 17 ianuarie 2013, 17:15)

   soldepace [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

   ar fi un titlu bun de presa....
 • +23 (25 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 18:47)

  [anonim]

  • +3 (5 voturi)    
   beșing news (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 22:34)

   corvus coraX [utilizator] i-a raspuns lui

   Din cauza flatulenței cronice, Felix va fi judecat de către Marea Adunare Națională...
 • +31 (33 voturi)    
  zenga zenga (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 18:50)

  dadan [utilizator]

  se strange latzul... sa vezi ce iau foc antenele si cum judecatorii de la inalta curte devin persona non grata , si cum o sa mai primeasca tot felul de amenintari cum au patit cei din Curtea constitutionala... acuma e si mai grav decat atunci - e personala problema.... libertatea imparatului antenelor este amenintata, regele turnatorilor nu suporta ideea ca a pierdut in fata lui Basescu( el banuiesc ca asa vede problema) si o sa iasa urat de tot...
  Judecatorii de la Inalta curte sa fie puternici caci urmeaza un linsaj mediatic cum nu -sa mai vazut , o sa-i ia pe rand si o sa-i discrediteze zilnic... asculta-ti la mine ... miza-i enorma....
 • +30 (32 voturi)    
  Oricum ai da-o... (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 18:51)

  Jimmy Hoffa [utilizator]

  Tot la o lungire a procesului se ajunge. Ca asta e scopul Varanului. De popor, de ceea spune juramantul ("jur sa-mi daruiesc...propasirea spirituala...sa respect Constitutia si legile tarii") il doare fix acolo unde-l ling Badea, Gadea si Ciutacu.

  La un moment dat ICCJ va ajunge si la pronuntare si, cu siguranta, Varanul isi va da iar demisia din Parlament cu o zi inainte de sentinta Inaltei Curti, iar dosarul va ajunge iar la Tribunal. Probabil telespectatorii fideli ai A3 vor inghiti atunci "motivul onorabil" al demisiei Turnatorului. Precis se va gasi un motiv sau se va fabrica unul.

  Sa nu uitam ca peste cateva zile inculpatul Voiculescu Dan va jura de la tribuna Parlamentului ca va respecta legile tarii.

  Cei care l-au votat DIN NOU!!! pe Dan Voiculescu ar trebui sa isi traga un glont in cap.
 • +27 (29 voturi)    
  Eu propun (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 18:51)

  Rasmus [utilizator]

  Daca isi da iara demisia din Senat, sa fie aresta preventiv, pana la judecarea procesului la curtea inferioara
  Sa vezi atunci ce grabeste procesul!

  Din motive de sanatate, zic avocatii, cand el si-a petrecut sarbatotile cu lingaii si pupincuristi la Viena
 • +12 (14 voturi)    
  presiuni (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 19:24)

  dan-titus [utilizator]

  prin declaratia lui, pontulica a facut presiuni asupra justitiei.
 • +8 (10 voturi)    
  stim cine e voiculescu. si totusi, (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 20:50)

  __alex__ [utilizator]

  ce a fost in capul celor care l-au votat, desi aveau o alternativa reala si onorabila (Iulian Craciun)?

  ponta, voiculescu si alti babuini sunt expresia aprecierii hotului/mitocanului la romani.
 • +14 (16 voturi)    
  Abuz alcoolic (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 21:53)

  Daniels22026 [utilizator]

  Decizia Tribunalului Bucuresti este intemeiata si la timp. Tribunalul Bucuresti nu-l mai putea astepta pe Voiculescu sa se decida cind si daca va depune juramintul de senator.

  Verdictul in cazul Dan Voiculescu va fi dat foarte repede de catre ICCJ, instanta care a intocmit de fapt dosarul si care il cunoaste foarte bine. UE cere imperativ un verdict, desi europenilor nu le pasa care va fi verdictul.

  In ziua arestarii lui Voiculescu cred ca am sa fac un oarecare abuz alcoolic.
  • +6 (8 voturi)    
   L-ai "ratat" pe Nastase? (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 23:09)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   Eh, eu in seara cu spectacolul grotesc al "sinuciderii" lui A.N. stateam cu paharul de vin in fotoliu si savuram atat vinul bun cat si spectacolul care parca nu se mai termina...

   Cheers, sa speram in asa vremuri bune... oricum pana atunci inchisoarea va mai ceva ca ANL-urile, tot românul o sa-si doreasca o celula incalzita, curatata, cu internet, cu gratuitatile inerente, o sa mai fie inventate si "permisii" pentru buna purtare sau opere stiintifice (sau stiintifico-fantastice), si asa mai departe...

   Incetul cu incetul o sa ne dam seama ca noi, cei din afara zabrelelor suntem de fapt dupa zabrele...
  • +6 (8 voturi)    
   :)) (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 23:30)

   corvus coraX [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   te invit la mine, am câteva sticle de .....Daniels
 • +4 (6 voturi)    
  intrebari (Joi, 17 ianuarie 2013, 8:26)

  liviusmaximus [utilizator]

  Dl Crin Antonescu, in calitate de presedinte al senatului, ar trebui sa ne lamureasca:
  - a primit dl posibil-senator Voiculescu salariul pe luna ianuarie ?
  - a primit dl V secretara, sofer si consilier ?
  Sa ne lamureasca, in sensul de a prezenta ACTE, nu povesti...
  multzam !
  • -1 (1 vot)    
   pam pam.... (Joi, 17 ianuarie 2013, 13:30)

   strelka [utilizator] i-a raspuns lui liviusmaximus

   Ateptam cu infrigurare sa ishi dea demisia din functia de senator tov varan cind o sosi momentul propice..... probabil curand, avand in vedere ca are probleme atat de grave de sanatate.... emotionala


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by