Mai multe politiste din cadrul Politiei Judetene Cluj sunt chestionate in aceste zile, iar unele dintre ele sustin ca intrebarile sunt puerile, iar intrebarea "cea mai deranjanta" este daca au avansat profesional in urma unor favoruri sexuale pe care le-ar fi acordat sefilor, relateaza Mediafax.

Peste 250 de femei din cadrul Politiei Judetene Cluj sunt chestionate in aceste zile de psihologi si sociologi din Politia Romana despre eventuale hartuiri. Interviurile au inceput, luni, la Scoala de Politie "Septimiu Muresanu" din Cluj-Napoca si continua in aceste zile cu politistele din IPJ Cluj.

Conform unor politiste din Cluj, unele intrebari care le sunt adresate sunt puerile, iar cea mai deranjanta este aceea daca au avansat profesional in urma unor favoruri sexuale pe care le-ar fi acordat sefilor.

Potrivit surselor citate, intalnirea cu psihologii dureaza aproximativ zece minute, timp in care politistele raspund la zece intrebari, apoi se poarta discutii.

Printre intrebari se numara "Ati acordat sau vi s-au solicitat favoruri de acest gen (sexuale - n.r.) pentru a fi promovata sau recompensata profesional?", "Colegii se poarta corect cu dumneavoastra, va jignesc, incearca sa va acosteze?", "Ati sesizat la colegi sau la sefi tendinte de hartuire sau discriminare?", "Daca au existat situatii de acest gen, ati sesizat conducerea si, daca da, ce masuri s-au luat?".

In Covasna, verificarile incep marti, seful Politiei Judetene, comisarul sef dr. Ion Popa, declarand, intr-o conferinta de presa, ca 82 de femei, cate sunt angajate la aceasta institutie, urmeaza sa fie intervievate la sediul inspectoratului din Sfantu Gheorghe.

"Conform dispozitiei conducerii ministerului si a IGPR echipele vor veni, in cursul acestei zile (marti - n.r.), si in judetul Covasna. Este un ordin la care noi ne supunem. Din informatiile pe care le am pana in momentul de fata, nu cred ca ar fi fost probleme in judetul Covasna", a spus seful IJP Covasna.

Potrivit sursei citate, in cadrul Politiei Covasna sunt 82 de femei, circa 10 la suta din totalul angajatilor.

Popa a mentionat ca nu au fost semnalate atitudini neconforme in raport cu angajatele institutiei.

"Pana in momentul de fata, niciuna nu s-a prezentat la mine sa-mi aduca la cunostinta posibile probleme", a spus seful IJP Covasna.

Toate femeile care lucreaza in Politie vor fi chestionate de psihologi si sociologi de la Politia Romana si vor completa un chestionar elaborat de specialisti, in care vor raspunde la intrebari legate de eventuale acte de hartuire ori discriminare pe criterii sexuale, au anuntat, joi, oficiali ai Politiei Romane.

Chestorul Viorel Vasile, adjunct al sefului Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), declara, joi, intr-o conferinta de presa, ca echipele, formate din specialisti in resurse umane, control intern, psihologi si sociologi, verifica in ce conditii isi desfasoara munca angajatele institutiei.

"S-a constituit si un ghid de interviu, eleborat de specialistii nostri, care urmareste avantajele si dezavantajele femeii care lucreaza in Politie si eventualele tendinte de discriminare ale acesteia la locul de munca", spunea chestorul Vasile.

Adjunctul sefului IGPR mai afirma ca se vor purta discutii cu absolut toate angajatele, dupa care se va face un raport.

Potrivit lui Viorel Vasile, in Politia Romana lucreaza 8.809 femei, dintre care 2.211 sunt ofiteri, iar 133 au functii de conducere. In acelasi timp, 4.908 au gradul de agent, opt dintre acestea avand functii de conducere, iar 1.690 sunt personal civil.

Verificarile vin in urma scandalului declansat in seara de 26 decembrie 2012, cand politista Melania Renghea de la Politia Bals si fostul sau superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital dupa ce femeia, care sustine ca politistul ar fi violat-o, l-a injunghiat pe acesta de mai multe ori in abdomen.