Drept la replica al Ministerului Educatiei la articolul despre ordonanta privitoare la educatori, invatatori si studii de licenta

de Red. stiri     HotNews.ro
Marţi, 15 ianuarie 2013, 17:02 Actualitate | Esenţial


Urmare a articolului "Ultima bomba cu efect întârziat lasata de Ecaterina Andronescu în educatie: Învatatorii si educatorii sunt obligati sa faca facultatea în urmatorii 6 ani daca vor sa îsi pastreze postul" publicat luni seara de catre HotNews.ro, Ministerul Educatiei a trimis redactiei un drept la replica pe care il publicam integral in interiorul acestui articol.

"Prin intrarea în vigoare a Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011:

1. au fost desfiintate functiile de educator din învatamântul prescolar si de învatator din învatamântul primar, astfel încât la art. 247 lit. b si lit. c din aceasta lege sunt prevazute, în învatamântul preuniversitar, la nivelul prescolar si primar, functiile de: profesor pentru învatamânt prescolar si profesor pentru învatamânt primar.

2. art. 248 alin.(1) lit. a din Legea 1/2011 a stabilit conditiile minime de studii pentru  ocuparea functiilor didactice: ”absolvirea cu diploma a studiilor universitare de licenta în profilul postului”.

3. art. 248 alin. (3) a prevazut ca se poate considera îndeplinita, pentru educatori si învatatori, conditia pentru ocuparea functiei didactice de profesor pentru invatamântul prescolar, respectiv profesor pentru învatamântul primar, prin recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale dobândite formal, nonformal sau informal în baza unei metodologii elaborate de MECTS.

Masura de excludere a functiilor de educator si de învatator a fost luata de catre Guvernul Emil Boc, în conditiile în care, în sistemul de învatamânt functioneaza, la aceste niveluri, peste 50.000 de cadre didactice - educatori si învatatori. Din pacate, aceasta masura de excludere a acestor functii a fost combinata cu introducerea obligatorie a conditiei minime de studii pentru ocuparea oricarei functii didactice: „absolvirea cu diploma a studiilor universitare de licenta în profilul postului”.

Drept urmare, aceasta categorie de personal didactic (educatori si învatatori) a functionat în anul scolar 2011-2012, pe baza unui ordin de masuri tranzitorii, cu valabilitate limitata, astfel încât, mentinerea si salarizarea lor pe aceste functii în sistemul de învatamânt nu mai era posibila, începând cu anul 2012-2013, conform Legii 1/2011, iar o concediere colectiva era inadmisibila din toate punctele de vedere.

Legea 1/2011 nu a prevazut masuri tranzitorii care sa stabileasca ce se întâmpla cu aceasta categorie de personal careia, în baza metodologiei elaborate de MECTS, nu i se putea considera îndeplinita conditia pentru ocuparea functiei didactice de profesor pentru învatamântul prescolar, respectiv profesor pentru învatamântul primar, prin recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale dobândite formal, nonformal sau informal.

Precizam ca, la începutul anului scolar 2012 - 2013, mai putin de jumatate dintre educatorii si învatatorii aflati în sistem erau în proces de evaluare, cei mai multi neîndeplinind, în fapt, conditiile stabilite de metodologia de echivalare. În situatia în care pentru anul scolar 2012 -2013 nu mai exista baza legala de mentinere în sistem si de salarizare a acestei categorii de personal didactic si întrucât functiile de educator si învatator au fost eliminate din Legea 1/2011, prin OUG 92/2012 s-au adoptat masuri de îndreptare a erorilor si a discriminarilor aparute în aplicarea Legii 1/2012, astfel:

- stabilirea de prevederi privind includerea educatorilor si învatatorilor carora nu li se considerase îndeplinita conditia pentru ocuparea functiilor didactice de profesor pentru învatamântul prescolar, respectiv profesor pentru învatamântul primar, întrucât finalizasera ciclul de licenta cu diploma dupa data intrarii în vigoare a Legii Educatiei Nationale. Precizam ca Legea 1/2011 considerase îndeplinita aceasta conditie doar pentru educatorii si învatatorii care finalizasera ciclul de licenta cu diploma pâna la data intrarii în vigoare a acestei legi - art. 248 alin.(4).

- la art. 247 lit. b 1 si c 1 au fost reintroduse functiile de educator si învatator pâna în anul 2018.

În acest context, tot ca dispozitii tranzitorii, s-a stabilit dreptul de a ramâne în sistem educatorilor si învatatorilor cu obligatia de a absolvi studiile de licenta. Introducerea acestor masuri tranzitorii nu exclude dreptul celor care îndeplinesc conditiile stabilite de metodologia de echivalare de a urma aceasta procedura.

În concluzie, rolul OUG 92/2012 a fost acela de a repara ce era gresit prevazut sau insuficient reglementat în Legea nr. 1/2011 - Legea Educatiei Nationale."

Citeste pe aceeasi tema:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


3891 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Rea credinta (Marţi, 15 ianuarie 2013, 18:03)

  MZ [anonim]

  Este incredibil cum cred unii ca ne pot lua pe toti drept fraieri. Este evident ca "indreptarile" din OUG nu au nici o legatura cu echitatea si cu imbunatatirea calitatii actului educational.

  In primul rand, ni se spune ca in anul trecut mai mult de jumate din educatorii si invatatorii aflati in post nu au putut trece evaluarea informala stabilita de minister. Raii care au stabilit procedura vroiau sa dea afara oameni cu 30 de ani vechime dar care nu au putut demonstra, informal, inca o data, ca sunt capabili sa educe, nu sa faca baby-sitting (cu desene animate toata ziua eventual). Incredibil domnule! Asa ca au venit bunii si le-au permis incapabililor sa ramana pe post pana in 2018 fara nici o posibilitate de a-i evalua in vreun fel.

  In al doilea rand, ce nemernici domne, nu au prevazut sa iti poti lua licenta si sa ramai titular pe post apoi. Adica ce drept au mucosii astia care termina facultatea acum si poate au inclinatii spre meseriile de educatie sa ceara sa li se permita sa dea examen pe posturi, blocate in acest moment. Ce daca ai aratat ca esti incapabil sa treci evaluarea, da dumneata banu' la facultate si ramai titular pe post fara probleme, ar fi fost curat inechitabil in conditiile astea sa dai concurs din nou, sa te lupti cu ceilalti posesori de diploma post 2011 ca si tine.

  Noroc cu bunii ca s-au prins si ne-au scapat de sansa de a putea permite unor oameni capabili sa intre in sistem. Pfiu, am fost aproape, dar ne-a salvat dna Andronescu la timp!
  • 0 (2 voturi)    
   ca sa vezi ... (Marţi, 15 ianuarie 2013, 19:33)

   jorea [utilizator] i-a raspuns lui MZ

   inscrierea in clasa pregatitoare n-a fost singura tampenie a lui funeriu.
 • +1 (1 vot)    
  cum se poate (Marţi, 15 ianuarie 2013, 19:52)

  sfinta naivitate [anonim]

  cum se poate sa tot dati atita atentie unui impostor care a nenorocit invatamintul? cum este posibil ca dupa ce a facut greseli ENORME( omisiunea functiei de educator si conditionarea ei cu absolvirea studiilor superioare) sa-l tot lasati sa se "revolte" atit fata de MASURILE REPARATORII aduse de Ecaterina Andronescu?! Cum este posibil ca acest impostor sa "se revolte"?! Impotrica cui? A dat friu liber altor impostori din invatamint ("directorii" de scoli, care au fost numiti politic), ne-a lipsit de dreptul de profesa dupa legea veche ( desi Statutul acadrelor didactice invoca "sanse egale si nediscriminare"!!!!) si il tot citati atit! Cum este cu putinta sa va bateti joc de atita omenire?!
  • 0 (2 voturi)    
   sfantul duh iti raspunde (Marţi, 15 ianuarie 2013, 22:01)

   ZeroAbsolut [utilizator] i-a raspuns lui sfinta naivitate

   Dupa cum se specifica in chiar comunicatul mincinos:

   "3. art. 248 alin. (3) a prevazut ca se poate considera îndeplinita, pentru educatori si învatatori, conditia pentru ocuparea functiei didactice de profesor pentru invatamântul prescolar, respectiv profesor pentru învatamântul primar, prin recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale dobândite formal, nonformal sau informal în baza unei metodologii elaborate de MECTS. "

   Functiile (vechi) de educator si invatator nu au fost "scoase" de catre domnul Daniel Funeriu prin LEN, ci urma sa li se schimbe denumirea in profesor pentru ciclul prescolar, respectiv primar DUPA ce intrau in paine noii absolventi pe sistemul nou, care ar fi avut si studii superioare.

   Pentru educatorii si invatatorii care erau deja angajati in sistem s-a pornit din ianuarie 2012 o procedura de echivalare a experientei profesionale cu studiile superioare, motiv pentru care, incepand cu anul scolar 2012-2013 ar fi urmat sa primeasca si o crestere de salariu ca spor pentru studii superioare.

   Gluma de guvern Pontanocchio I+II si priceputa intr-ale imbarligaturilor ministreasa Katiusha Abramburicovici AU STOPAT procedura de echivalare, le-au furat deja sporul respectiv si incearca sa le vare pe gat educatorilor si invatatorilor niscaiva diplome platite cu bani grei in urma unor studii la frecventa redusa sau invatamant la distanta.

   Exercitiu de imaginatie: cum ar fi sa devina cele 50.000 de educatori si invatatori, brusc, studenti? Cine s-ar mai ocupa de educatia copiilor pana isi finalizeaza ei studiile impuse de Pontanocchio et co. pe sestache?

   Minciuna are picioare scurte, tovarasa Andronescu!

   Respectele mele, domnule Daniel Funeriu!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by