Parchetul a început să cerceteze Gruparea extremistă de dreapta autointitulată NAT88 – adică "Naţionaliştii Autonomi din Timişoara, Heil Hitler" - pentru propagandă fascistă. Asta după ce, săptămîna trecută, a cerut tigancilor să se sterilizeze, oferindu-le o recompensă de 300 de lei. Organizaţia extremistă, care există de 5 ani, întreţine legături cu grupări similare din alte ţări, ca Germania, Italia sau Serbia, noteaza RFI.

În publicaţia Naţionaliştilor Autonomi germani, „Schwarze Fahne” – „Steagul negru” – extremiştii timişoreni au publicat un material apologetic dedicat ideologiei gardiste şi liderului legionar, Corneliu Zelea Codreanu, scrie corespondentul RFI la Berlin.

La mijlocul deceniului trecut au apărut primele grupări ale aşa-zişilor „Naţionalişti Autonomi”. Analiştii germani au calificat noul fenomen ca un indiciu pentru modificările de ordin ideologic şi strategic din interiorul scenei extremiste de dreapta. Distanţarea Naţionaliştilor Autonomi faţă de grupări sau partide extremiste cunoscute era, pe de o parte, o dovadă pentru radicalizarea scenei, pe de altă parte, un semnal vizibil privind o ruptură între generaţii. Media de vîrstă a Naţionaliştilor Autonomi, care preferă să acţioneze în deplină conspirativitate, fiind situată între 18 şi 25 de ani.

După 1990 au apărut în România mai multe grupări extremiste care s-au inspirat nu numai din doctrine autohtone, preluînd parţial şi elemente ideologice împrumutate de la organizaţii occidentale. Poate cea mai reprezentativă organizaţie de acest tip este Noua Dreaptă, care există de 13 ani. Naţionaliştii Autonomi din Timişoara au colaborat la început cu Noua Dreaptă, participînd, de pildă, la aşa-numitul marş contra „mafiei imobiliare” în octombrie 2010. Aceste manifestări care au avut loc în ultimii ani nu erau şi nu sunt nimic altceva decît o formă codificată de anti-ţiganism.

Naţionaliştii Autonomi, însă, preferau alte „metode de luptă” precum se putea citi în publicaţiile lor electronice ca: NAT88, Lupta N[aţional] S[ocialistă], Naţionaliştii Autonomi din Sibiu, Bucureşti sau Ofensiva Odal, cît şi pe canalul de Youtube. Toate aceste pagini în afară de cea a Naţionaliştilor Autonomi din Hunedoara („Cetatatea88 – adică Cetatea Heil Hitler”, cifra 88 fiind codul pentru „Heil Hitler”) şi Dîmboviţa -– au dispărut în ultimele trei zile, după ce Institutul pentru Studierea Holocaustului în România, organizaţia Romani Criss şi Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului (MCA) au condamnat public „recrudescența fenomenului extremist” şi chemarea la sterilizarea femeilor rome ca un act incompatibil cu democraţia şi statul de drept.

Naţionaliştii Autonomi şi-au propagat în ultimii ani, fără nici o reţinere, obiectivele politico-ideologice, recunoscînd că s-au inspirat din doctrina „colegilor lor germani”, dar că se deosebesc de aceştia şi prin preluarea unor formule inspirate din legionarism. Pe de altă parte, este prima grupare postcomunistă care şi-a însuşit elemente doctrinare din scrierile teoreticianului român al antisemitismului, A.C. Cuza şi din cele ale primului teoretician român al rasismului biologic, antisemitul militant, Nicolae Paulescu. Srierile acestora le-au răspîndit şi prin intermediul paginii „Ofensiva Odal” care avea ca emblemă aşa-numita rună odal, folosită ca simbol şi de extremiştii occidentali, în primul rînd, cei germani.

În principiu, Naţionaliştii Autonomi români luptă prioritar pentru „rezolvarea problemei ţigăneşti”, pentru unificarea necondiţionată cu Republica Moldova (chipurile după modelul german!), pentru „conservarea genotipului rasial” moştenit de la strămoşi, pentru interzicerea totală a avorturilor, pentru „eliminarea capitalismului (...) şi înlocuirea acestuia prin naţionalsocialism (comunitatea poporului)”, pentru desfiinţarea „bazelor militare americane pe teritoriul românesc”, luptă contra multiculturalismului, „împotriva globalizării şi terorismului americano-israelian”, împotriva Uniunii Europene, împotriva homosexualilor şi neagă Holocaustul săvîrşit în perioada dictaturii lui Ion Antonescu.

Într-un lung articol publicat în revista colegilor lor germani, „Schwarze Fahne” (Steagul negru), ei prezintă pe larg mişcarea legionară, identificîndu-se cu principiile promovate de adepţii lui Codreanu: antisemitism, anticomunism, combaterea politicianismului şi crearea omului nou.

De remarcat este faptul că articolul poartă o semnătură colectivă: „Autonome Nationalisten Temeschburg/Timişoara” – adică Naţionalişti Autonomi din Timişoara, folosind denumirea germană utilizată în perioada nazistă, Temeschburg, în locul toponimului german uzual, Temeswar.